New York trekt overheidsubsidies in van scholen en universiteiten die israelboycotgroep BDS steunen

bds2

“Het besluit van de Amerikaanse academische groep om uit alle landen van de wereld enkel en alleen Israël eruit te pikken en het voorwerp te maken van een academische boycot, maakt het tot antisemitisme.”
[David Lev, 17 december 2013 – bron]

De Amerikaanse senaat in  de staat New York heeft op dinsdag 28 januari 2014 een wetsvoorstel aangenomen waarin de overheidssubsidies worden afgebouwd dan wel geheel ingetrokken van scholen en universiteiten die de internationale boycot-Israëlbeweging ‘Boycott, Divestment, and Sanctions (BDS)‘ steunen, aldus Capitol Confidential.

Een flinke blaam voor de internationale BDS beweging die zoals bekend ijvert voor een volledige boycot van de Joodse staat Israël en dus niet enkel voor producten en diensten die afkomstig zouden zijn uit de zogenaamde ‘bezette gebieden’ voorbij de Groene Lijn (Golan, Oost-Jeruzalem en de West Bank.) De BDS beweging is ook in België en Nederland erg actief.

De wet, die met een ruime meerderheid van 51 tegen 4  stemmen werd goedgekeurd, is een specifiek antwoord aan de smeercampagne tegen Israël die werd gelanceerd door de American Studies Association (ASA), een groep van ruwweg 5.000 professoren die recent Israël er apart uitlichten voor kritiek en een (academische) boycot van de Joodse staat goedkeurden.

In de praktijk zal het impact van de wet eerder bescheiden blijven, en enkel van toepassing zijn op scholen die gefinancierd worden door SUNY Regent. Hoewel de wet anderzijds een precedent kan betekenen voor toekomstige wetgeving in andere staten of op federaal niveau.

Volgens de wet zal in de toekomst overheidssubsidie worden ingetrokken van om het even welke academische instelling die aan de volgende criteria voldoet:

under-construction6

 • (a) when such college is located in a country that is determined by the United States secretary of state to be a state sponsor of terrorism;
 • (b) when such boycott is connected with a labor dispute; or
 • (c) when such boycott is for the purpose of protesting unlawful discriminatory practices as determined by the laws, rules or regulations of this state.

In December, the ASA declared that the vote actualized “a refusal to enter into formal collaborations with Israeli academic institutions, or with scholars who are expressly serving as representatives or ambassadors of those institutions (such as deans, rectors, presidents and others), or on behalf of the Israeli government.” In justifying its decision to boycott Israel, the ASA said the boycott was “in solidarity with scholars and students deprived of their academic freedom, and it aspires to enlarge that freedom for all, including Palestinians.”

Israeli academics and American Jewish leaders expressed outrage at the boycott for violating academic freedom. Not a single school has come out in support of the bill and several top universities – including Johns Hopkins, Harvard, Yale, Cornell, Princeton, Boston University, University of Pennsylvania, University of Connecticut and University of Texas – have already slammed the boycott.

The bill’s authors, Senator Jeffrey D. Klein and Assemblyman Dov Hikind, turned the ASA’s accusations of Israel violating the academic freedom of the Palestinian Arabs on its head. “Make no mistake: the ASA’s boycott is targeted discrimination against Israel that betrays the values of academic freedom that we hold dear. No other nation — even those with far worse records on human rights and academic freedom than what the ASA has accused Israel of — is subject to a similar boycott by the ASA,” said Klein and Hikind in a joint statement.

Klein’s and Hikind’s original draft for the law was somewhat vague, according to Capitol Confidential, and simply stated that funding would be revoked for any school supporting the ASA boycott. Tuesday’s bill was revised to include specific preconditions for state funding to be revoked.

Klein welcomed the new law with gusto. “This legislation sends a very simple message, which is that we should never ask taxpayers to support religious, ethnic, or racial discrimination,” he stated in a press release. “We need to marginalize the politics of intolerance whenever it rears its ugly head. I will not allow the enemies of Israel or the Jewish people to gain an inch in New York. The First Amendment protects every organization’s right to speak, but it never requires taxpayers to foot the bill.”

door Tova Dvorin


Met dank aan Tiki S. voor de hint.

Bronnen:

 1. Arutz Sheva:
  ♦ Bill to Strip Funding of Schools Supporting BDS Becomes Law – New York State senate passes bill into law punishing schools that boycott Israel; door Tova Dvorin [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Michael Oren in het Amerikaans Congres: ‘Boycot de Israëlboycotters. Neem de overheidscenten af’ [lezen]
 • ‘Het is al de schuld van die slechte Joden, ze verdiénen die boycot!’; door Jennifer Moses [lezen]
 • Amerikaanse docentenvereniging spreekt zich uit voor een academische boycot van Israël [lezen]
 • Uitbuiting van de Holocaust door de Nederlandse anti-Israël BDS beweging in Amsterdam [lezen]
 • Waarom behandelt Europese Unie de Israëlische ‘bezetting’ anders dan andere bezettingen? [lezen]

2 gedachtes over “New York trekt overheidsubsidies in van scholen en universiteiten die israelboycotgroep BDS steunen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.