Chef militaire inlichtingendienst waarschuwt voor 170.000 raketten gericht op Israël en cyberoorlog

kohavi
Het hoofd van de Militaire Intelligentiedienst van Israel, majoor-generaal Aviv Kohavi (plaatje hierboven), had het op woensdag 29 januari 2014 over de dreigingen voor de veiligheid van de Joodse staat, in het bijzonder over 170.000 raketten en vernieuwde mogelijkheden voor cyberaanvallen.

Sprekend op de zevende jaarlijkse conferentie ‘Security Challenges of the 21st Century’ aan Tel Aviv’s Institute for National Security Studies (INSS), zei Kohavi: “Er staan 170.000 raketten gericht op Israël. Er zijn toenemende dreigingen vanuit de cyberwereld, samen met met een groot extra potentieel aan intelligentie in cybercapaciteiten.”

In een nota die na de toespraak werd gepubliceerd na de toespraak, beschreef Kohavi van de INSS de belangrijkste strategische bedreigingen voor Israël, met inbegrip van het groeiend bereik, nauwkeurigheid, dodelijkheid, en het aantal raketten die gericht staan op de Joodse staat. Hij sprak ook over het nucleaire project van Iran, dat onverminderd doorgaat. Hij sprak over de asymmetrische oorlogsvoering en de opkomst van de stedelijke, asymmetrische oorlogsvoering en het feit dat de IDF nu meer geconfronteerd wordt met geavanceerde vijanden, meer instabiliteit en meer poreuze grenzen.

Hassan Nasarallah chef van Hezbollah

Israël wordt helemaal rondom omringd door bedreigingen, zei hij – Hezbollah, Syrië, Sinai, Gaza, en een actieve vijand op de Westelijke Jordaanoever de conventionele terreurdreiging aanwakkerend waarmee Israël nog steeds wordt bedreigd. Ten aanzien van Hezbollah, in het bijzonder, beschreef de generaal-majoor deze niet enkel als een terroristische organisatie, gezien het gesoficticeerde arsenaal waarover deze beschikt.

Hij sprak ook over de bedreigingen voor het Israëlische thuisfront, de cyber dreiging die nog steeds toeneemt en onderschat wordt, en de strijd om Israëls legitimiteit. Over het algemeen, is de omgeving veel dynamischer, complexer en uitdagender dan ooit tevoren, zei het hoofd van Israël’s intelligentiedienst.

De zwakkere economie blijft ook de onzekerheid en onrust voeden, net zoals het proces van de islamisering brandstof toevoegt aan de radicalisering, zei hij. Daarnaast is gaat het bestuur achteruit en eis er een proces van fragmentatie aan de gang, zei hij, met Syrië als een goed voorbeeld. In Kohavi’s schatting gebeurt de fragmentatie op regionaal niveau, met de opkomst van wereldwijde jihadisten met ca. 30.000 alleen al in Syrië.

Als aanvulling op al deze bedreigingen zijn er ook positieve veranderingen: de grens met Gaza en Egypte is gesloten en Egypte is verntigt de smokkeltunnels Hamas waardoor ook de wapensmokkel is afgenomen; Egypte heeft ook haar strijd opgeveord tegen het terrorisme in de Sinaï.

Het akkoord met Syrië omtrent chemische wapens is positief, evenals de verzwakking van het Syrische leger. De radicale as is zwakker, Hezbollah is in crisis en eveneens Hamas heeft het moeilijk. Landen in de regio zijn meer bezig met zichzelf en ze hebben minder geld om de terreur te financieren. De verzwakking van de Moslim Broederschap is ook een kans voor de staat Israël. Israëlische afschrikking is sterker, vooral op het conventionele niveau.

Kohavi concludeerde dat het veranderende scenario vereist dat het IDF verandert en zich aanpast en een meer gevarieerde aanpak van haar inlichtingenwerk aanneemt.

door Joshua Levitt


Bronnen:

 1. Institute for National Security Studies (INSS):
  ♦ Head of Intelligence MG Kohavi at INSS Conference – Speaking at the seventh conference in the INSS annual conference series “Security Challenges of the 21st Century,” Maj. Gen. Aviv Kohavi spoke of the major strategic threats facing Israel now; [lezen]
  ♦ INSS Insight No. 508, January 24, 2014: The Escalation in Gaza: The past week has seen significant escalation from the Gaza area, with the launching of rockets from the Gaza Strip and Israeli responses to these launchings. There is concern that the dynamic of escalation will inevitably lead to a decision by Israel to initiate another large scale operation in the Gaza Strip along the lines of Operation Pillar of Defense and perhaps even Operation Cast Lead; door Shlomo Brom [lezen]
 2. The Algemeiner:
  ♦ Israel’s Head of Military Intelligence: ‘There Are 170,000 Rockets and Missiles Directed at Israel’; door Joshua Levitt [lezen]
 3. The Times of Israel:
  ♦ 170,000 rockets are aimed at Israel’s cities, says IDF intel head – Aviv Kochavi lists missile threat ahead of Iran nuke program; says in time, though, cyberwarfare will prove most dramatic change on battlefield; door Mitch Ginsburg [lezen]
  ♦ Iran can now build and deliver nukes, US intel reports – Tehran has capacity to break out to bomb if it wishes, intelligence chief James Clapper tells Senate, but would be detected if it tried to do so; door Marissa Newman [lezen]
 4. The Jerusalem Post:
  ♦ Intelligence head: 170,000 rockets and missiles threaten Israel – Gen. Kochavi says conventional threats have not disappeared even if region is not interested in war, Israel is surrounded by active enemies [lezen]
  ♦ IAF chief: Israel will destroy Hezbollah bases in Lebanon, even ones in residential areas – Maj.-Gen. Amir Eshel says IDF’s military power is 15 times greater than what it had in last conflict with Hezbollah in 2006 [lezen]

Een gedachte over “Chef militaire inlichtingendienst waarschuwt voor 170.000 raketten gericht op Israël en cyberoorlog

 1. Nu ben ik toch zo benieuwd wat er met die 170 000 raketten gaat gebeuren wanneer Israel de EU o.l.v. Mevr Ashton (die er niet voor terug deinst om in haar speech op Holocaust Memorial Day de Joden totaal te ‘deleten) & John Kerry (de obsessieve vredesengel) hun zin geeft.

  Worden die 170 000 raketten dan per omgaand vernietigd of worden ze toch achter de hand gehouden (en natuurlijk vermeerderd) als pressie middel voor het volgende stuk Israel?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.