Waarom Europa Israël beschuldigt voor de Holocaust: Post-1945 antisemitisme [Benjamin Weinthal]

holocaust02

De befaamde Britse schrijver Howard Jacobson begon zijn toespraak in het B’nai B’rith World Center in Jeruzalem in oktober vorig jaar met bijtend sarcasme: “De vraag is retorisch. Wanneer zullen de Joden de Holocaust vergeven worden? Nooit.

Echter er is een verschuiving in de onderbouwing van het antisemitisme geweest. Israël is uitgegroeid tot de collectieve Jood onder de naties, zoals wijlen de Franse historicus Léon Poliakov zei over de nieuwe metamorfose van Jodenhaat. Jacobson volgde hiermede het opmerkelijke inzicht van de Israëlische psychoanalyticus Zvi Rex, die naar verluidt zei: “De Duitsers zullen de Joden nooit vergeven voor Auschwitz.

De antisemitische logica hier aan het werk, is Europa’s pathologisch-schuld gevulde reactie op de Holocaust, die, kort gezegd, dient om de bewijslast van de schuld te verschuiven naar de Joden om het geweten te reinigen. Twee Duits-joodse marxistische filosofen – Max Horkheimer en Theodor W. Adorno – bedachten een esoterische sociologische term voor wat zich ontvouwde in post-Shoah Duitsland: Schuld-defensief antisemitisme.

Aan de ene kant kunnen Adorno en Horkheimer overkomen als gootsteen psychologie. Aan de andere kant kan de verklarende kracht achter de antisemitische schuld, de haat animerend tegen Joden en Israël, een venster openen naar Europa ’s merkwaardige obsessie ten aan zien van de Joodse staat.

Europa is grotendeels bezeten in het opleggen van discipline en straf over Israël. Hoe anders zijn de inspanningen van de Duitse regering en collega-EU-lidstaten te verklaren om producten te etiketteren uit de betwiste gebieden? De EU weigert hetzelfde etiketteringssysteem toe te passen op andere territoriale conflicten, variërend van China vs. Tibet, naar Turkije vs. Cyprus tot aan Marokko vs. de Westelijke Sahara.

De oorsprong van Europa’s verontrustende preoccupatie met Israël kan worden herleid tot de late jaren 1960. De Oostenrijks-Joodse schrijver en overlevende van Auschwitz Jean Amery erkende dat “anti-Zionisme bevat antisemitisme zoals een wolk een storm bevat.

De Duits-Joodse schrijver Henryk M. Broder vatte misschien nog het best de giftige mix samen van pathologische Holocaust schuld met de wens om Israël te ontmantelen. In een artikel dat hij schreef in de vroege jaren 1980 vertelde hij zijn Duitse tijdgenoten: “Je bent nog steeds een kind van je ouders. Uw Jood van vandaag is de staat Israël.”

Sacha Stawski, een expert omtrent het antisemitisme in de Duitse media, vertelde aan The Jerusalem Post op maandag dat “Israël-gerelateerd antisemitisme waarschijnlijk de meest voorkomende en meest hardnekkige vorm is van antisemitisme op alle niveaus van de samenleving van vandaag.”

Stawski, die een Duitse Jood is en hoofdredacteur van de website Honestly Concerned die de media controleert, voegde eraan toe: “Vandaag is het niet meer in de mode om Joden rechtstreeks te haten, maar het is perfect aanvaardbaar om te debatteren over en tegen het feitelijke bestaan van de Joodse staat op een manier en met emoties zoals tegenover geen enkel ander land [gebeurt].”

De sociaal-psychologische theorie verwoord door Adorno en Horkheimer, zou misschien wel eens kunnen zorgen voor op een macro-niveau toeslaande pan-Europese epidemie die gefixeerd is om Israël te veranderen in een menselijke boksbal.

door Benjamin Weinthal


Bronnen:

 1. The Jerusalem Post:
  ♦ Why Europe blames Israel for the Holocaust: Post-1945 anti-Semitism – Analysis: The Austrian writer and Auschwitz survivor Amery recognized that “anti-Zionism contains anti-Semitism like a cloud contains a storm”; door Benjamin Weinthal [lezen]
  ♦ Yes, Israel will be blamed – Maybe it’s a bit late in the new year to make predictions, but anyone still looking for a safe bet might want to agree with an anonymous European diplomat who reportedly told his Israeli counterpart towards the end of last year that Israel will lose “the blame game” if the current peace negotiations end in failure. According to a Ha’aretz report, the European diplomat also threatened Israel with “a deluge of sanctions” in case “the negotiations with the Palestinians run aground,” irrespective of the reasons for the failure to reach an agreement; door door Petra Marquardt [lezen]

Een gedachte over “Waarom Europa Israël beschuldigt voor de Holocaust: Post-1945 antisemitisme [Benjamin Weinthal]

 1. Het ‘beschaafde Westen kan de Joden nooit vergeven voor de Holocaust, de Inquisitie, de Progroms & individuele aanslagen met dezelfde logica dat een man zich niet kan bedwingen een vrouw aan te randen omdat haar rok te kort was en dat van HEM een platvloerse crimineel maakt.

  Israel, het succesvolle, trotse & vrije land waar Joden er bij kunnen lopen zoals ze willen, zeggen wat ze willen & wonen waar ze willen zonder dat een Westerling hen kan zeggen hoe/wat of waar, is de rode lap voor de Westerse dolle stier met zijn zwaar criminele verleden dat ze maar niet van zich af kunnen schudden, hoe beschaafd ze ook proberen te zijn onder dat dunne laagje valse schijn.

  Dus nee, zolang Israel bestaat zal het een doorn in het oog van het “beschaafde Westen blijven en dit geldt zéker voor het onderdrukte Arabie en hun primitieve Moslim bevolking die je echt alles wijs kunt maken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.