Elie Wiesel: ondanks de Holocaust schamen mensen zich niet langer meer om antisemiet te zijn

jewrassic2Antisemitisme is weer normaal. Jodenhaat is weer ‘in’. Sinds de Joodse staat Israël bestaat kan en mag men weer openlijk de totale uitroeiing van de Joden verkondigen. Hierboven iemand die duidelijk geen fan is van Steven Spielberg’s film ‘Jurassic Park‘ uit 1993. Liel Leibovitz over genocidale types zoals hierboven: “Vergeet de antisemieten – het zijn de idioten waar we bang voor moeten zijn.”

“Niet alle slachtoffers waren Joden, maar alle Joden waren slachtoffers.”
[Elie Wiesel in 1995 op een ceremonie nav de 50ste verjaardag van de bevrijding van Auschwitz – bron]

Laatst bijgewerkt: woensdag, 29 januari 2014 om 08u09'

Prof. Dr. Elie Wiesel (°1928, Sighet, Roemenië) moest de belangrijkste spreker zijn op de openingsceremonie van de nieuwe tentoonstelling in het Joodse paviljoen in Auschwitz, de plaats waar hij tijdens de Tweede Wereldoorlog was vastgeklonken en ten dode opgeschreven, ondanks alles toch de hel van Auschwitz overleefde maar wel zijn dierbaren verloor.

Echter, om persoonlijke redenen was hij niet in staat om de belangrijke gebeurtenis bij te wonen, maar naar aanleiding van de International Holocaust Remembrance Day, sprak de auteur en Nobelprijswinnaar met Ynet News over de nooit eindigende strijd tegen het antisemitisme en de erkenning dat het waarschijnlijk nooit verslagen zal worden.

De wereld zwijgt nog steeds
Elie WieselProf Wiesel, die de tijdloze uitdrukking heeft bedacht ‘Niet alle slachtoffers waren Joden, maar alle Joden waren slachtoffers,” onderzoekt elke belangrijke gebeurtenis met een algemeen overzicht van de wereldvrede.

In dezelfde mate, onderzoekt hij nauwgezet of de herinnering aan de Holocaust in de hoofden van mensen staat gegraveerd en of er een gevaar is dat de gebeurtenissen van 1939-1945 zichzelf zullen herhalen en de wereld – net zoals in die jaren – onverschillig en stil zal blijven.

“De Holocaust is een unieke gebeurtenis maar heeft een universele betekenis die onophoudelijk moet worden herinnerd,” zegt hij, zijn bezorgdheid uitend over de dreiging van de nucleaire capaciteit van Iran en de burgeroorlog in Syrië, die reeds 150.000 doden heeft gemaakt. En de wereld zwijgt.

De niet te stoppen conversatie tussen ons is al enkele jaren aan de gang, maar de duistere golf van het antisemitisme veegt niet enkel over de hele westerse wereld, maar ook over Oost-Europa (met recente incidenten in Hongarije en Oekraïne), die nog vers zijn en verklaringen ontlokt waar wanhoop doorklinkt.

“Helaas, bestaat het antisemitisme nog steeds,” zegt Wiesel. ‘Het leeft al meer dan 2.000 jaar en zal waarschijnlijk blijven bestaan. Ik dacht dat de herinnering aan de holocaust diegenen die opscheppen over hun antisemitische meningen zou beschamen, maar ik had het mis. Het bestaat nog steeds in verschillende landen en het lijkt erop dat de mensen zich niet meer schamen om antisemitisch te zijn.”

Vooral zorgen om Israël
Wiesel gelooft dat enkel de herinnering aan de Holocaust de enige kans is om de wereld te behouden voor een andere ramp. Hij definieert het hedendaagse antisemitisme eerst en vooral als anti-Israel. “Het is erg moeilijk om bedien van elkaar te scheiden,” zegt hij.

“Er zijn antisemieten die alleen anti-Israël zijn,” legt hij uit. “Zodra ik dacht dat het antisemitisme was afgelopen, moet het vandaag wel duidelijk zijn dat het waarschijnlijk nooit zal eindigen. Het kan soms verzwakken, maar het zal blijven bestaan, omdat in verschillende landen het geen schande is om een antisemiet te zijn. We moeten niet vergeten dat antisemitisme leidde tot Auschwitz. Zonder antisemitisme zou er geen Auschwitz zijn geweest.”

Bekend als een van grootste voorstanders van de Staat Israël, stelt Wiesel dat het fundamentele probleem de houding is ten opzichte van Israël en niet het antisemitisme. “Het is mij duidelijk dat men niet Joods kan zijn zonder Israël. Religieus of niet-religieus, zionistisch of niet-zionistisch, Ashkenazi of Sefardisch – al deze zouden niet kunnen bestaan zonder Israël. Het bestaan van de staat is de zuurstof van het imago en de ideeën van het nieuwe antisemitisme.”

Komt het openbare dispuut over de besnijdenis en het verbieden van de rituele slacht ook voort uit antisemitisme? “Naar mijn mening komt het in de eerste plaats voort uit onwetendheid en miskenning van het Joodse geloof. Degenen die dergelijke ideeën opwerpen en anderen zullen binnenkort opdagen met het idee om de sabbat af te schaffen, zodat de Joden zullen rusten op zondag. Het is meer een zaak van onwetendheid en het leidt tot intimidatie van de fundamenten van het Jodendom.”

Kunnen de verschillende fenomenen die onlangs werden ervaren door de Joodse gemeenschap in de Verenigde Staten omschreven worden als antisemitisme? “Er zijn uitingen van antisemitisme, toch kunnen we niet praten over een antisemitische beweging, maar over groepen van antisemieten die actief zijn op verschillende plaatsen, en we weten niet hoeveel leden ze hebben. Deze realiteit moet ook betrekking hebben op ons, omdat het zich zou kunnen uitbreiden.”

Voor prof. dr. Elie Wiesel is de strijd om de bevolking blijvend te herinneren aan de Holocaust een dagelijkse en niet te stoppen strijd. In de Verenigde Staten, wordt de internationale Holocaust Remembrance Day alleen gemarkeerd met een evenement dat wordt gehouden in het gebouw van de Verenigde Naties. De Amerikaanse natie herdenkt de herinnering aan de slachtoffers van de Holocaust op dezelfde dag als de staat Israël (maandag 28 april 2014.)

Het voorstel van Wiesel, die fungeert als voorzitter van de Presidentiële Commissie over de Holocaust, werd destijds geaccepteerd door het Amerikaanse Congres en is uitgegroeid tot een vaste traditie.

door Dr. Yoel Rappel

Dr. Yoel Rappel is the director of the Elie Wiesel Archive at Boston University and the editor of Wiesel’s books “The Biblical Soul,” “The Hasidic Soul” and “The Talmudic Soul,” which were published in Hebrew by the Yedioth Books publishing house .


Met dank aan Tiki S. voor de hint: “Een boodschap om in acht te nemen!”

Bronnen:

 1. Ynet News:
  ♦ Elie Wiesel: People are no longer ashamed to be anti-Semites – Nobel Peace Prize laureate tells Ynet about never-ending struggle against anti-Semitism and recognition that it will likely never be defeated; door Dr. Yoel Rappel [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Elie Wiesel: Jeruzalem staat boven elke politiek [lezen]
 • Eli Wiesel en de bevrijding van Jeruzalem in juni 1967 [lezen]
 • 40 Nobelprijswinnaars willen Iraans president voor Internationaal Strafhof in Den Haag brengen [lezen]

2 gedachtes over “Elie Wiesel: ondanks de Holocaust schamen mensen zich niet langer meer om antisemiet te zijn

 1. Het ziet er naar uit dat Prof. Eli Wiesel begrijpt niet de wereld om hem heen. Net zo goed dat natuurwetten veranderen niet, zo ook de menselijke geest. Dat de wereld zwijgt nog steeds? Welke veranderingen had hij verwacht? Op de 2de Kerstdag 2004 heeft een onderzeese aardbeving, bij Sumatra, gezorgd voor een gigantische tsunamigolf, die honderdduizenden (en misschien nog meer) slachtoffers had gemaakt.. Heeft iemand daar iets van geleerd? Werden, sindsdien, in al de landen van Indonesië tot Somalië alarmsystemen geplaatst om de bevolking op tijd te waarschuwen? Nee! Een tsunami golf kan op iedere moment weer toeslaan en een massa doden achterlaten. Haat is een menselijke eigenschap die nooit zal veranderen. Haat is veel sterker dan liefde. Het maakt nu en zal in de toekomst slachtoffers maken onder hen die de haat van de anderen onderschatten.
  In west Europa is de haat tegenover Joden tweeledig: a) Merendeel vanuit de geïmporteerde islamitische infiltranten, en b) vanuit de linkse collaborateurs die trouw zijn gebleven aan de traditie van de NSB en haar Noorse variant van Vidkun Quisling. Behalve dat de huidige linkse partijen anti Joodse sentimenten op hun vaandel dragen, zijn ze vuur gevaarlijk geworden voor de toekomst van elk West Europees land. In hun waan assisteren zij de verrijkende islamitische vijand die erop zint Europa over te nemen. Ze zouden dat blijven doen zelfs als Nederland wordt veroverd, honderdduizenden afgeslachte mannen vrouwen en kinderen zouden in iedere straathoek liggen, de water in de grachten van Amsterdam zal rood zijn van al het bloed en uit de haven van Rotterdam zouden dagelijks schepen vertrekken vol met jonge vrouwen, tiener meisjes en kinderen beneden de 10 jaar om verkocht te worden op de slavenmarkten van Noord Afrika en Arabische landen. De moderne linkse Quislingen helpen nu hun Turkse en Marokkaanse discipelen om in alle echelons van de overheid te infiltreren en topposities in te nemen. Zij helpen de moslims en Afrikanen hun aantal in west en noord Europa snel te laten groeien. Hun activiteiten zijn bedoelt om de natiestaat omver te werpen en het land te knechten aan de EU of aan de toekomstige kalifaat.
  En hoe reageren wij tegenover het verraad? Wij zingen …Ik zag twee beren broodjes smeren. ..Precies op dezelfde wijze waarin Europeanen hadden gereageerd bij de opkomst van het Nazisme.

  Wat de Joden betreft hoe moeten zij reageren? In Israël komen de anti Joodse sympathieën in Frankrijk als een geschenk uit de hemel. Duizenden Joodse families verlaten Frankrijk. Onder hen zijn talloze dokters, Ingenieurs, IT’ers wetenschappers en goede vakmensen. Het land krijgt voortreffelijke vakkundige manschappen en kennis. In iedere oorlog en zeker in de 21ste eeuw zijn technologische kennis en vakkundigheid een vereiste nr. 1.

  Like

 2. Zoals ik al eerder zei, is volgens mij Jodenhaat een genetische afwijking die in min of meerdere mate bij grote delen der mensheid voorkomt en dat bij vlagen, door ”triggers van buiten af, actief wordt.

  Het verwijderen van dit gen bij geboorte is niet mogelijk daar het zich pas op latere leeftijd openbaart, wanneer de persoon aan de “triggers van buitenaf wordt blootgesteld.

  Ondanks alle moeite & knappe koppen die proberen dit fenomeen te stoppen blijkt dit onmogelijk. We hebben tbc/kinkhoest/pokken & andere dodelijke ziektes kunnen overwinnen (niet genetisch), alleen Jodenhaat blijkt onmogelijk, vandaar mijn stelling.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.