Internationale Dag van de Holocaust: 50 Israëlische parlementsleden bezoeken KZ Auschwitz +video


Ook filmmaker Steven Spielberg sprak de Verenigde Naties toe op maandag 27 januari 2014

Laatst bijgewerkt: dinsdag, 28 januari 2014 om 12u25'

Maandag 27 januari 2014 was het International Holocaust Day en om die jaarlijks weerkerende gebeurtenis te herdenken trokken meer dan 50 parlementsleden van de Israëlische Knesset naar Polen om een bezoek te brengen aan het doodskamp van Auschwitz.

Op 27 januari 2014 was het precies 69 jaar geleden dat KZ Auschwitz-Birkenau werd bevrijd door het Russische Rode Leger, meer bepaald door het 60ste Leger van het Eerste Sovjet Oekraïense Front. Op 1 november 2005 werd door de Verenigde Naties (VN Resolutie 60/7) deze datum van 27 januari uitgeroepen als International Holocaust Remembrance Day.

Na zestig jaar van stilzwijgen over de Holocaust binnen de door de Arabische en moslimlanden gedomineerde Verenigde Naties, besloot de belangrijkste en meest gekende internationale organisatie van de wereld, eindelijk haar stem te laten horen. De Holocaust werd aldus voor het eerst internationaal herdacht op 27 januari 2006. Beter laat dan nooit. 😦

In Israël wordt de Holocaust – meer correct Shoah of Judeocide – al veel langer herdacht. Op 12 april 1951 nam de Knesset (het Israëlische parlement) de Yom Hashoah wet aan (voluit: Yom Hashoah U’Mered HaGetaot, ned.: Holocaust en Getto Revolte Herdenkingsdag) die sindsdien elk jaar wordt herdacht volgens de Joodse kalender op de 27ste van de maand Nissan. Die naam werd later gewijzigd in Yom Hashoah Ve Hagevurah (Dag van de Verwoesting en het Heroïsme) en later gemakkelijkheidshalve ingekort naar Yom Hashoah.

De Joodse kalender verschilt wel elk jaar ten opzichte van de internationale [christelijk geïnspireerde] kalender. Zo valt de 27ste Nissan dit jaar op maandag 28 april 2014 en herdenken de Joden in de wereld en in Israël op die dag niet enkel de Shoah maar tezelfdertijd ook de Opstand in het Getto van Warschau van 19 april 1943.

Yom Hashoah verwijst aldus enerzijds naar de genocide op de Joden tijdens het Derde Rijk en daarnaast ook naar de ‘geboorte’ van Joods verzet en Joodse strijdbaarheid die uit die vernietiging oprees. De Joodse verzetstrijders die de slachting en vernietiging van het getto hadden overleefd, trokken later naar Palestina om daar te helpen aan de oprichting van de Joodse onafhankelijke staat Israël, onafhankelijkheid die op 29 november 1947 met VN-resolutie 181 werd aangekondigd en op 14 mei 1948 feit werd.

march of living

4 gedachtes over “Internationale Dag van de Holocaust: 50 Israëlische parlementsleden bezoeken KZ Auschwitz +video

 1. Joden haat is volgens mij begonnen bij de zogenaamde christenen. Dus al vroeg bij de nieuwe jaartelling. Ben zelf ook christen (72 jaar) en van jongs af, opgevoed pro Joods en pro Israël.

  Like

 2. Bizar deze herdenking en wat er nu gaande is in de Oekraine. Zie CvI weblog Koen Carlier

  Like

 3. Herdenkingen helpen niet om Westerse & Islam Jodenhaat uit te bannen!

  Educatie helpt niet om Westerse & Islam Jodenhaat uit te bannen!

  Jodenhaat is genetisch! Meegekregen bij geboorte & gevoed door opvoeding!

  Ik wordt persoonlijk een beetje misselijk van al die UN/EU & andere leiders/opvoeders een beetje hypocriet staan te doen over *hoe erg het toch was met al die dode Joden en *dat zoiets nooit meer mag gebeuren en *dat we eruit moeten leren enz.enz.enz, terwijl ze tegelijkertijd hand & spandiensten verlenen aan de nieuwe generatie anti Semieten, Joodse geschiedenis proberen te manipuleren, WO2 memorabilia weer ‘hot zijn & grappen over vermoorde Joden weer ‘cool zijn.

  Jodenhaat is niet begonnen met Hitler en is niet verdwenen in Auschwitz!

  De Westerse ‘beschaving had na WO2 een unieke kans zich te zuiveren van zijn bloeddoordrenkte verleden maar is daar totaal in mislukt en staat op het punt opnieuw zwaar de fout in te gaan.

  Het wordt tijd dat ze in hun herdenkingen eens bij zichzelf te rade gaan waarom dit is en hoe dit uit te bannen daar anti Semitisme pas kan verdwijnen wanneer zij, de Westerse ‘beschavingen hiertoe besluiten. Joden kunnen hen hier niet bij helpen.

  Over Jodenhaat in de Arabische wereld/Islam kunnen we beginnen wanneer zij een beschaving worden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.