Palestijnse toponderhandelaar Erekat: geen enkele Jood mag in toekomstige Palestijnse staat wonen

apartheid-palestina2

Laatst bijgewerkt: woensdag, 29 januari 2014 om 06u01'

Bronnen in het kabinet van de Israëlische eersteminister hebben zondagnacht de Palestijnse Autoriteit scherp bekritiseerd voor zijn onmiddellijke verwerping van een voorstel van Benjamin Netanjahoe, met name dat de Joodse kolonisten die zich aan de Palestijnse kant van de Groene Lijn bevinden onder een akkoord voor een tweestatenoplossing de keuze moet gelaten worden om ter plaatse te blijven leven onder Palestijns bewind. De Palestijnse toponderhandelaar zei dat geen enkele kolonist [lees: geen enkele Jood] zou worden toegestaan om te blijven wonen in de toekomstige staat Palestina.

Wel ja, voor dergelijke houding bestaat een naam voor: Apartheid, Palestijnse Apartheid.

Eerder op zondag vertelde een ambtenaar in het kabinet aan The Times of Israel dat Netanjahoe niet van plan is om overal op de Westelijke Jordaanoever de Joodse nederzettingen te ontmantelen en geen kolonisten zal dwingen om te vertrekken, zelfs onder een permanent vredesakkoord met de Palestijnen. In plaats daarvan zal de premier aandringen dat kolonisten de vrije keuze krijgen om ter plaatse te blijven en wonen onder Palestijns bewind, of verhuizen naar gebieden onder Israëlische soeverein bestuur.

“Net zoals Israël een Arabische minderheid heeft, ziet de premier niet in waarom Palestina niet zou kunnen beschikken over een Joodse minderheid,” voegde de ambtenaar eraan toe. “De Joden die aan hun kant van de grens wonen moeten de keuze krijgen of ze willen blijven of niet.” De ambtenaar refereerde naar een uitspraak van Netanjahoe in Davos op vrijdag, dat “ik niet van plan ben om ook maar één enkele nederzetting te verwijderen, [en] ik niet de bedoeling heb om één enkele Israëliër te doen verhuizen.”

“Niets onthult meer van de Palestijnse Autoriteit onwil om een akkoord te bereiken met de staat Israël dan zijn radicale en roekeloze reactie op een officieel bericht,” zegden bronnen in het kabinet op zondag. “Een overeenkomst wordt pas bereikt als de Palestijnen de Joodse staat erkennen en alleen wanneer de vitale veiligheidsbehoeften van Israël worden gegarandeerd,” voegden ze eraan toe.

apartheid-abbas2De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft eerder het idee verworpen van kolonisten die nog in een toekomstige Palestijnse staat zouden achterblijven en drong erop aan dat geen enkele Israëlische burger of soldaat in de Palestijnse staat mag leven, maar op zondagavond herhaalde de Palestijnse toponderhandelaar Saeb Erekat nog eens stevig dat standpunt en hekelde de nederzettingenonderneming als illegaal.

“Iedereen die zegt dat hij de kolonisten in een Palestijnse staat wil houden zegt in werkelijkheid dat hij geen Palestijnse staat wil,” verklaarde Erekat. “Geen enkele kolonist zal worden toegestaan om wonen in een Palestijnse staat, niet één, omdat de nederzettingen illegaal zijn en de aanwezigheid van kolonisten in bezet land illegaal is.”

Het idee van de premier om de kolonisten achter te laten onder Palestijnse soevereiniteit zorgde ook voor het nodige tumult onder prominente leden van zijn eigen coalitie. Minister voor Economie en Handel Naftali Bennett, vice-minister van Defensie Danny Danon en onderminister van Buitenlandse Zaken Ze’ev Elkin bekritiseerden allen scherp het voorstel van Netanjahoe.

Bennett, de leider van de rechtse partij Joods Huis, deed op zondagavond een oproep aan Netanjahoe om het idee laten varen en zei dat de houding van de minister-president “een irrationaliteit van waarden weerspiegelt.”

“Nooit,” schreef Bennett op zijn Facebook-pagina. “zijn we na tweeduizend jaar [ballingschap] teruggekeerd naar het land van Israël omdat we zouden verlangd hebben om te mogen leven onder het bewind van Mahmoud Abbas. Wie pleit voor het idee van een Joodse samenleving in Israël onder Palestijns bewind, ondermijnt ons vermogen om in Tel Aviv te zijn.”

door Raphael Ahren en Marissa Newman

staat427 april 2009. De tweestatenoplossing volgens Mahmoud Abbas (l.) en zijn toponderhandelaar voor vrede met Israël Saeb Erekat (r.). Voor de camera’s van de internationale pers tonen zij een ingelijste kaart van ‘Palestina’. Bemerk bovenaan de benaming in het Engels ‘Palestine’. Oeps! Wat is dat nou? ‘Palestina’ veegt Israël van de kaart… is dat even brute pech voor de Joodse staat. Maar zeg nu zelf; hoe kan er ooit een tweestatenoplossing komen als het werkelijke doel van het Palestijnse leiderschap een éénstaatoplossing is, niet naast Israël maar in de plaats van…? 😦


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ Sources in PMO slam PA for saying no settlers can stay in ‘Palestine’ – Erekat: ‘Not one’ will be allowed to remain, ‘their presence is illegal’; Source in Netanyahu’s office: That’s a ‘radical, reckless reaction’; door Raphael Ahren en Marissa Newman [lezen]
  ♦ Bennett on Netanyahu’s plan for settlers: ‘Never’ – PM’s vision of a ‘Jewish minority’ staying in place in ‘Palestine,’ first reported by Times of Israel, draws furious response from right-wingers, Palestinian officials; door Marissa Newman [lezen]
  ♦ Lapid, Livni clash over benefits for settlements – Ministers argue during Knesset meeting intended to approve tax breaks for outlying communities; door Stuart Winer [lezen]
  ♦ PM would let all settlers remain in West Bank, official says – Netanyahu will not force any Jews living in what would become ‘Palestine’ to leave, and would insist they get the option to stay where they are under peace deal; door Raphael Ahren [lezen]
  ♦ Bennett on Netanyahu’s plan for settlers: ‘Never’ – PM’s vision of a ‘Jewish minority’ staying in place in ‘Palestine,’ first reported by Times of Israel, draws furious response from right-wingers, Palestinian officials; Marissa Newman [lezen]
 2. The Gatestone Institute:
  ♦ Palestinians’ New Enemy: Tzipi Livni – The Palestinian Authority leadership is now saying that Livni is no longer fit to negotiate with the Palestinians and must be replaced. In other words, any Israeli negotiator who does not accept all Palestinian demands should be excluded from the US-sponsored peace talks – The reason why the Palestinians are furious with Livni is a statement she made during an interview last Saturday, where she announced that PA President Mahmoud Abbas’s positions are “not only unacceptable to us, but to the whole world, and if he continues to stick to them, then the Palestinians will be the ones to pay the price“; door Khaled Abu Toameh [lezen]

3 gedachtes over “Palestijnse toponderhandelaar Erekat: geen enkele Jood mag in toekomstige Palestijnse staat wonen

 1. Avics, wat de Jordaniër Saeb Erekat en de Syriër Mahmoud Abbas denken is totaal niet relevant!! Ook al laat Abbasje zich een beetje beinvloeden door Iran toch moeten beide gewoon luisteren naar hun baas de Arabische Liga.

  Like

 2. Het moge voor de oplettende lezer duidelijk zijn date Ekerat’s uitspraken niet alleen slaan op de eventuele disaster-staat die op de WB gesticht zou moeten worden maar op het gehele gebied ‘tussen de Jordaan en de zee’. Tenslotte gaat het faseplan van de Palestijnen daarover. Gaza is inmiddels al Judenrein.

  Like

 3. De premier hoeft niet aan te dringen dat kolonisten de vrije keuze moeten krijgen om ter plaatse (oostelijk deel Jordanië) te blijven en wonen onder Palestijns bewind, of verhuizen naar gebieden onder Israëlische soeverein bestuur.
  Er is werkelijk geen mens die daar over na moet denken!!! Wie wil er tussen dat soort barbaarse kannibalen leven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.