Palestijnen demonstreren massaal op West Bank tegen onderhandelen met Israël over vrede

leftist

Hebron op de Westelijke Jordaanoever, zaterdag 25 januari 2014. Palestijnse Arabieren hielden afgelopen zaterdag demonstraties gericht tegen vredesonderhandelingen met Israël en tegen de raamovereenkomst van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry die zal dienst doen als basis voor toekomstige onderhandelingen. Demonstranten droegen vlaggen van de PLO en vlaggen van linkse facties zoals bv. van de terreurgroep Volksfront voor de Bevrijding van Palestina/PFLP, naast borden die “de druk” afkeurden die de Verenigde Staten en Israël leggen op de Palestijnse Autoriteit om de onderhandelingen te accepteren.

Het in Bethlehem gevestigde Palestijnse nieuwsagentschap Ma’an News Agency berichtte dat de demonstraties werden georganiseerd door linkse groepen in de Palestijnse Autoriteit (PA) en werden gehouden in Hebron en Sichem.

pal-israel-no-peace2Het is wel duidelijk dat deze manifestaties tegen onderhandelingen met Israël ofwel rechtstreeks worden georganiseerd door de regering van Mahmoud Abbas of minstens met zijn stilzwijgende instemming. In de Palestijnse Autoriteit bestaat namelijk geen vrije meningsuiting en elke demonstratie die niet de goedkeuring of het stempel van de PA draagt wordt verboden en/of simpelweg uit elkaar geranseld.

Het is bekend dat het Palestijnse leiderschap allerminst opgezet is om die toegevingen te doen die Kerry en Israël van de Palestijnen verwachten en ze liefst van al zo snel mogelijk de onderhandelingen zouden willen verlaten.

Zij willen bij voorkeur hun diplomatiek offensief tegen Israël hervatten via de dozijnen nevenorganisaties van de Verenigde Naties en andere wereldinstellingen zoals ze eerder het lidmaatschap van UNESCO verwierven en de status als waarnemend niet-lidstaat in de VN.

Zo zouden ze bv. Israël voor het Internationaal Strafhof in Den Haag willen dagen. trachten Mahmoud Abbas zou nog enkel wachten op de vrijlating van de laatste (4de) groep van gevangen Palestijnse terroristen om dan het zinkend schip van het vredesproces in allerijl te verlaten.

Na eerdere demonstaties in Ramallah gericht “tegen een normalisering van de betrekkingen tussen Israël en de Palestijnen,” beweerden de demonstranten van gisteren in Hebron dat de voorstellen van Kerry bedoeld waren om “de Palestijnse kwestie te liquideren en de Israëlische bezetting te verlengen.” Kerry zal naar verluidt het voorstel, van een raamovereenkomst om de aan de gang zijnde onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit op weg te helpen, een van de komende dagen aankondigen.

Fahmi ShahinDe demonstranten in Hebron verzamelden zich aan de ingang van het al-Hussein Ibn Ali voetbalstadion, berichtte Ma’an News en trokken daarna de stad in. Een lid van het centraal comite van de communistische Palestijnse Volkspartij (PPP) Fahmi Shahin, deed in een toespraak tijdens de rally een beroep op de Palestijnse Autoriteit om “onmiddellijk te stoppen met vredesonderhandelingen en de Amerikaanse sponsoring van deze gesprekken te weigeren.” De Amerikaanse voorstellen “tot het aanvaarden van de Israëlische bezetting als een feit moeten worden afgewezen,” voegde hij eraan toe.

Shahin drong er bij de PA aan om af te zien van elk streven van Israël om als een Joodse staat erkend te worden en riep haar leiding op om de implementatie te eisen van het zogenaamde ‘recht op terugkeer’ van de Palestijnse vluchtelingen. Daarmee zou Israël overspoeld worden met miljoenen Arabieren en de facto op demografische wijze het einde van de Joodse staat inluiden.

In Sichem, berichtte Ma’an, hebben honderden deelgenomen aan een rally waarin ze de voorgestelde kaderovereenkomst van Kerry veroordeelden in wat zij noemende de ‘”Amerikaanse voorigenomendheid ten gunste van Israël.” Een lid van het politiek bureau van het marxistisch-leninistisch  Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina (DFLP), Ramzi Rabah, zei dat Kerry’s herhaalde bezoeken aan de regio hebben gediend als een manier om Israël meer tijd te geven aan diens nederzettingenbeleid, in het proces om een nieuwe status quo op te leggen, bedoeld om “het vernietigen van de mogelijkheid van een onafhankelijke Palestijnse staat met Jeruzalem als hoofdstad.”

leftist2Rabah voegde eraan toe dat de raamovereenkomst een groot gevaar vormt dat deze door het Palestijnse volk wordt verworpen als zijnde niet in overeenstemming met hun nationale rechten. Hij voerde verder aan dat de overeenkomst een dekmantel is om Israël toe telaten “het proces te versnellen ter afwikkeling en judaïsering van Jeruzalem.” De rally vond plaats in de nasleep van voortdurende besprekingen tussen Israël en de PA, die tot nu toe niet veel hebben opgeleverd ondanks Kerry’s nooit eindigend optimisme.

Enkele dagen geleden, zei PA voorzitter Mahmoud Abbas dat, ondanks de inspanningen van Kerry, de PA heeft tot nu toe niets gekregen heeft van de lopende vredesonderhandelingen met Israël. Abbas beschuldigde ‘de Israëlische kant’ voor het gebrek aan vooruitgang in de vredesbesprekingen, bestempelde de Israëlische inwoners van Judea en Samaria als ‘indringers’ en die ‘geen recht hebben op Palestijnse grond’. Abbas benadrukte ook dat de Palestijnse Arabieren die woonden in wat tegewoordig Israël is “reeds 1500 jaar het land bevolkten vooraleer Israël werd opgericht.”

Hoofdonderhandelaar van de PA Saeb Erekat verklaarde op dinsdag dat de PA niet zal instemmen met een verlenging van de vredesbesprekingen, zelfs geen dag langer dan buiten het kader van negen maanden. Die gesprekken begonnen vorig jaar in juli en lopen normaal af op 29 april aanstaande. Abbas heeft steeds verklaard dat, tenzij aan al zijn eisen wordt voldaan, er nooit vrede zal komen met Israël. Hij heeft ook duidelijk meerdere malen gesteld dat de toekomstige Palestijnse staat geen Israëlische aanwezigheid zal dulden op zijn grondgebied. De laatste keer dat hij dit gezegd was tijdens zijn ontmoeting met de Canadese premier Stephen Harper afgelopen week.

door Elad Benari

treason“Normalisering [met Israël] is een daad van verraad”, leest een spandoek buiten de vredesconferentie in Ramallah. Grote aantallen Palestijnen verstoorden op 9 januari 2014 een bijeenkomst van Israëlische en Palestijnse vredesactivisten in Ramallah. Op het plaatje steekt iemand een bord in de hoogte met de letters BDS, de afkorting van de internationale boycot-Israël beweging (Boycot, Desinvesteren, Sancties) die een totale boycot eist van Israël.


Bronnen:

 1. Arutz Sheva:
  ♦ Palestinian Arabs Rally Against Talks with Israel – Leftist PA-based groups organize rallies against peace talks and against Kerry’s proposal for a framework; door Elad Benari [lezen]
 2. Palestinian Ma’an News Agency:
  ♦ Leftists hold rallies across West Bank rejecting negotiations – Leftist Palestinian parties on Saturday held demonstrations across the West Bank in opposition to negotiations with Israel and US Secretary of State John Kerry’s framework proposal that will serve as the basis for future negotiations [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Palestijnen grijpen opnieuw naar geweld en terreur om vredesproces te stoppen; door Missing Peace [lezen]
 • Palestijnen slaags met pro-Palestijnse Israëliërs: ‘Normalisering [met Israël] is een daad van verraad!’ [lezen]
 • Europese Unie: Als vredesproces mislukt is dat altijd en overal de schuld van de Joden [lezen]
 • Abbas zal dra vredesproces opblazen en diplomatiek offensief tegen Israël beginnen; door Xander [lezen]
 • Palestijnen bedriegen vredesproces en werken aan éénstaatoplossing zonder Joden en zonder Israël [lezen]
 • Barack Obama: minder dan 50 % kans op vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen [lezen]
 • John Kerry’s vredesproces van twee maten en twee gewichten; door Khaled Abu Toameh [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.