AzG: Noorse buitensporige ontwikkelingshulp aan Palestijnen is politiek gemotiveerd

islamgaza01aGaza, ontwikkelingsgebied? Inkom van de Islamitische Universiteit in Gaza stad

Elk jaar Noorwegen verstrekt 3 miljard Noorse Kronen (ruim 1 miljard euro) aan humanitaire hulp. Vaak wordt de steun niet gegeven aan landen waar de nood het hoogst is, maar aan landen waar Noorwegen politieke belangen heeft, stelt de organisatie Artsen zonder Grenzen.

In een rapport heeft de organisatie harde kritiek op het Noorse beleid voor ontwikkelingshulp.

Politieke belangen
money2Noorwegen gebruikt humanitaire hulp als instrument om politieke belangen te dienen, in plaats van de mensen te helpen die die hulp het meeste nodig hebben, zegt Artsen zonder Grenzen.

De 3 miljard Noorse kronen die bedoeld zijn voor humanitaire of noodhulp, vormen tien procent van het totale budget voor ontwikkelingssamenwerking. Deze fondsen zijn bedoeld om basisbehoeften zoals voedsel, gezondheidszorg en onderdak te verzorgen.

Artsen zonder Grenzen heeft alle toekenningen in 2012 voor humanitaire projecten geanalyseerd. De organisatie vindt dat er veel voorbeelden te geven zijn waar fondsen niet gingen naar plekken waar de nood het hoogst is.

Zo ontving Palestina 122 miljoen Noorse kronen aan humanitaire hulp in 2012. Daarentegen kreeg de Centraal-Afrikaanse Republiek helemaal niets. Dit ondanks het feit dat Palestijnen gemiddeld 24 jaar langer leven dan inwoners van de Centraal-Afrikaanse Republiek, stelt Atle Fretheim van Artsen zonder Grenzen.

Het rapport stelt dat Noorwegen politieke belangen gebruikt als criterium voor financiering van humanitaire hulp. Dit is in strijd met het beginsel van onpartijdigheid, zoals verondersteld wordt in een parlementair rapport.

Bedoeld voor basisbehoeften
Volgens het onderzoek van de organisatie heeft gemaakt, ging van de toekenningen van noodfondsen vorig jaar slechts zes procent van de noodfondsen naar voedselhulp en tien procent naar gezondheidszorg. Je zou mogen verwachten dat de fondsen die bestemd zijn voor humanitaire hulp uitsluitend zou gaan naar de basisbehoeften. Dit blijkt niet het geval. Noorwegen geeft geen prioriteit aan de hulp die mensen in nood het meeste nodig hebben, zegt Fretheim.

Tijdens het onderzoek vond Artsen zonder Grenzen verscheidene voorbeelden van toekenningen die volgens de organisatie in strijd zijn met de richtlijnen voor het geven van noodhulp. Zo gingen honderden miljoenen naar activiteiten als conferenties of voorlichtingscampagnes, die niet ten goede komen aan de mensen die de hulp nodig hebben. Het is uiterst twijfelachtig of de steun aan kleine boeren in Oeganda en sport voor kinderen in het Midden-Oosten als humanitaire inspanningen kunnen worden beschouwd.

Kritiek op steun aan de Palestijnen
Artsen zonder Grenzen is van mening dat verscheidene staten krijgen meer humanitaire hulp krijgen dan waar de werkelijke behoefte toe noodzaakt. Dit geldt sterk voor de Palestijnse Gebieden, die een centrale rol hebben gespeeld in de Noorse buitenlandse politiek sinds de deelname van Noorwegen aan de onderhandelingen die leidden tot de Oslo-akkoorden.

Het rapport wijst erop dat de gezondheidsindicatoren in de Palestijnse Gebieden goed zijn, bijvoorbeeld met een levensverwachting die gelijk is aan die in Hongarije. Zo heeft een kind in Tsjaad meer dan zes keer zoveel kans om te sterven voor de leeftijd van vijf jaar als een Palestijns kind. Toch kreeg Palestina 3,5 procent van de totale humanitaire hulp van Noorwegen in 2012, tegen Tsjaad 0,00022 procent.

Opmerking van Likoed Nederland: Dit artikel gaat over Noorwegen, maar voor Nederland kan ongetwijfeld dezelfde analyse gemaakt worden. De Palestijnen krijgen immers per persoon ongeveer evenveel hulp – vooral uit Europa – als alle andere wereldbewoners bij elkaar.

door Frank Haugsbø en Eirik Linak Berglund

in een vertaling van Likoed Nederland


Met dank aan Tiki S. voor de hint: Eindelijk een beetje nuance. En dat van de Noren, toch al niet de grootste Israel fans.

Bronnen:

 1. Norway, Israel and the Jews:
  ♦ Doctors Without Borders : Norwegian aid controlled by political interests – not actual need – Each year Norway allocates NOK three billion for humanitarian aid. Frequently, aid is not given in countries where the need is greatest, but in countries where Norway has political interests, the organization Doctors Without Borders claims; door Frank Haugsbø en Eirik LINAK Berglund [lezen]
  ♦ In een vertaling van Likoed Nederland als “Artsen zonder Grenzen: Palestijnen krijgen te veel hulp” [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Noorse minister erkent: Palestijnse Autoriteit loog over donorgeld dat aan terroristen werd uitgekeerd [lezen]
 • Noorse diplomaat beschadigt enkel het imago van zijn land; door Dr. Manfred Gerstenfeld [lezen]
 • Jodenhaat vandaag in Noorwegen op Utoya, het Eiland van de Massamoord; door Giulio Meotti [lezen]
 • Noorse delegatie in Israël vraagt vergiffenis voor wat ze de Joden en Israël aandeden en nog aandoen [lezen]

4 gedachtes over “AzG: Noorse buitensporige ontwikkelingshulp aan Palestijnen is politiek gemotiveerd

 1. Hopelijk komt eindelijk het gesprek op gang om de schandelijke gang van zaken t.o. de rest van de wereld vluchtelingen & hongerige mensen recht te trekken.

  Het mag tijd worden dat de ”Palestijnse vluchteling” ophoudt de wereld in zijn wurggreep te houden.

  Deze ”vluchtelingen” hebben geen hulp nodig, alleen een andere mentaliteit & andere leiders, inclusief die van de UNWRA!

  Like

  1. Ik vrees dat zelfs indien straks elke Palestijn met een Porsche of Mercedes zou rijden, de VN en de EU nog altijd miljarden blijven doneren aan de Palestijnse Zaak net zolang totdat Israël van de aardbodem is verdwenen en de Joden verdampt in de stratosfeer.

   Geld doneren aan de Palestijnen is overduidelijk een zaak van politiek (tegen Joden en tegen Israël) en gebeurt niet om humanitaire redenen want dan zou het geld al lang worden geschonken aan volkeren en landen die ècht in nood verkeren.

   Like

 2. Dit doneren is feitelijk afkopen!!!! Europa betaald het tuig dat in het westelijk deel van Jordanie en het noord-oostelijk deel van Egypte woont er voor dat zij geen aanslagen zullen plegen op haar instellingen, organisaties en bedrijven. En alleen als er een behoorlijk bedrag gedoneerd wordt door Noorwegen is de veiligheid van haar olie- en gasindustrie, haar belangrijkste inkomstenbronnen, gegarandeerd. Het tuig blijft dan thuis.

  Like

 3. Dit is wat men de djizzyah noemt of het afkopen van zijn leven door de dhimmis aan de moslims. Men kan het ook vertalen als “racket”, pure mafia praktijk… In het begin werden enkel vliegtuigen gekaapt, nu wordt 30% van de ontwikkelingshulp gekaapt…

  Like

Reacties zijn gesloten.