Het hele probleem samengevat: Arabieren haten Arabieren [Jack Engelhard]

Syrian rebels take police into custody in AleppoHet Inferno van Aleppo in Syrië, 31 juli 2012. Syrische rebellen van het Vrije Syrische Leger gelieerd met Al Qaeda hebben enkele politiemannen gevangen en zullen hen weinige ogenblikken later zonder vorm van proces executeren. Straatjustitie op z’n Arabisch. Drie jaar is het moorden in Syrië al aan de gang en niemand die het blijkbaar kan, noch wil stoppen. Ca. 130.000 slachtoffers zijn er reeds gevallen en één op drie Syriërs is op de vlucht in binnen- en buitenland. 

hugo3Blijkbaar raken Arabieren het pas onderling met elkaar eens en leggen hun twisten opzij vanaf het ogenblik dat Israël in het vizier komt. Dan wijzen alle Arabische en islamistische kanonnen, geweren en alle ander mogelijk en onmogelijk schiettuig, eensgezind dezelfde kant op en houdt het wederzijdse folteren, verkrachten, afslachten en onthoofden voor een ogenblik op.

Aldus redt Israël als een bliksemafleider op een vreemde manier toch nog ontelbare Arabische mensenlevens door… simpelweg even op het toneel te verschijnen. Bizar… 😦

Laatst bijgewerkt: donderdag, 23 januari 2014 om 10u13'

Geen enkele Amerikaanse soldaat is ooit gevraagd om te vechten en te sterven voor Israël, maar het is aan Israël dat we al onze eisen opleggen. Dus nu blijkt dat voor al dat bloed, zweet en tranen we Irak hebben verloren. De terroristen zijn terug. Ze hebben vrijwel elk deel van het land heroverd dat door onze dappere mannen en vrouwen werd bevrijd.

De kostprijs? Meer dan 4.000 Amerikaanse doden en meer dan 30.000 gewonden. Plus miljarden dollars – en dat alles voor wat? Als het gaat om de Arabische wereld weten we simpelweg niet wat we doen en daardoor doen we alles verkeerd.

Gisteren zei op de televisie een deskundige dat we nooit Irak hadden mogen binnen gaan. Hij had gelijk. De andere deskundige zei dat we nooit Irak hadden mogen verlaten. Hij had ook gelijk. Want als het gaat om de Arabische wereld dan zijn we vreemdelingen in vreemde landen en we zullen daar altijd vreemden blijven. Er is niets dat we daar kunnen oplossen, tenzij ze het zelf repareren. Zal die dag ooit komen? U wordt geadviseerd om zo’n weddenschap niet aan te gaan… niet in dit leven.

Dus, de paniekerige inspanningen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry om vrede te brengen tussen de Palestijnse Arabieren en de Joodse staat lijkt vergeleken met dit volkomen zinloos en onzinnig. Hier kan niks uit voortkomen behalve nog meer spilzieke concessies van Israël. Concessies uit het verleden – Sinai, Hebron, Gaza – brachten geen concessies in ruil en leverden enkel maar meer eisen op, meer terreur en meer onverzettelijkheid.

Een van Kerry’s meest recente voorstellen, dat Israël ca. 80.000 Palestijnen in het Joodse thuisland zou opnemen, leidt tot deze vraag – hoe zullen deze mensen zich fragmenteren? In wat rivaliserende groepen? Hoeveel zullen er naar Hamas trekken en hoeveel naar de Islamitische Jihad en wanneer zullen de gevechten beginnen, die ene meute tegen die andere meute?

Er bestaan talrijke blauwdrukken voor dit, zoals we zagen toen Yasser Arafat en zijn bende een toevlucht vonden in Jordanië en Libanon en in beide plaatsen verschrikkelijke bloedbaden aanrichtten. Zelfs onder elkaar werd er verkracht, heerste er moord en chaos, totdat hij uiteindelijk zijn terrorisme naar Israël zelf bracht. Want in dat deel van de wereld gaat het enkel over wrok en afrekeningen. Wij Amerikanen – wij begrijpen dat niet. Net zomin sommige Israëliërs.

Het heeft niets met ons te maken en het heeft niets te maken met Israël. Het gaat tussen de Arabieren en het is nooit verstandig om in te grijpen in binnenlandse geschillen. Hoe kan er vrede komen tussen Arabieren en Joden als er geen vrede komt tussen de Arabieren en de Arabieren? Kijk daar maar eens rond. In Syrië werden zo’n 200.000 mannen, vrouwen en kinderen gedood, allemaal binnen de familie. De cijfers variëren met betrekking tot de hoeveelheid liters bloed die vloeiden, maar dezelfde rivaliteiten, dezelfde botsingen, broeder tegen broeder, worden gevoerd, zelfs op dit moment in Egypte, Jordanië, Libië, Tunesië en Libanon.

In sommige of in alle van die plaatsen hebben we ons bloed en onze fortuinen gegeven, alleen om onszelf weer terug bij af te vinden. Geen enkele Amerikaanse soldaat is ooit gevraagd om te vechten en te sterven voor Israël, maar het is aan Israël, dat we onze eisen opleggen. Wij eisen vrede. Kerry wil het al vandaag voor elkaar hebben.

Zelfs de Arabische wereld vertoont in zichzelf geen neiging tot vrede. Indien en wanneer de Arabische wereld vrede maakt met zichzelf, alleen dan pas kunnen we beginnen praten over een vredesproces met Israël. Maar dan zijn er de ‘winkeliers.’ Dit zijn gewone Palestijnse Arabieren (misschien wel de meerderheid) die geen zaken heeft met het terrorisme. Ze zijn buren en wil gewoon geld verdienen en met elkaar opschieten. In Jeruzalem ziet u ze koffie drinken samen met de joodse winkelier naast de deur.

Enige tijd geleden, in Bethlehem, toen Arafat en zijn schurken op de vlucht waren, tegenwoordig samengepakt in Tunis, smeekte de christelijke Arabische burgemeester van Bethlehem, Elias Freij, me om een bericht te zenden, eerst naar Israël en vervolgens terug naar Amerika… laat Arafat en zijn PLO er vantussen blijven. “Alsjeblieft, geef hen geen onderdak. Ze zullen alles verpesten.” Er werd niet gelusiterd naar het bericht… en ze hebben inderdaad alles verpest. Dan versplinterden ze onderling en raakten ze met elkaar slaags.

Peter O'Toole in Lawrence of ArabiaDus ondanks al onze inspanningen, begrijpen we nog altijd niets van de Arabische wereld, maar misschien is dit iets van T.E. Lawrence (Peter O’Toole) in de film Lawrence of Arabia:

Zolang de Arabieren stam tegen stam vechten, zo lang zullen zij een klein volk blijven, een dom volk – hebzuchtig, barbaars en wreed.

door Jack Engelhard

Jack Engelhard’s klassiek geworden internationale bestseller Indecent Proposal (1988) dat later verfilmd werd met o. a. Michael Douglas en Demi Moore en een wereldwijde hit werd, werd onlangs opnieuw gepubliceerd. Andere boeken van hem zijn onder meer: Compulsive: A Novel, zijn award-winning post-Holocaust Montreal memoir Escape from Mount Moriah, plus Slot Attendant: A Novel About A Novelist (2009). Zijn website: www.jackengelhard.com


Met dank aan Tiki S. voor de hint.

Bronnen:

 1. Arutz Sheva:
  ♦ Arabs Hating Arabs – That’s the Entire Problem – When it comes to the Arab world we simply do not know what we are doing and because of that everything we do is wrong; door Jack Engelhard [lezen]

5 gedachtes over “Het hele probleem samengevat: Arabieren haten Arabieren [Jack Engelhard]

 1. Je hebt zonder meer gelijk Menachem. Dat excuus van ongeletterde armoezaaiers gaat niet op voor bijvoorbeeld die 200 Belgische moslims die naar Syrië zijn getrokken en aan de zijde van Al Nusra en andere aan Al Qaeda verwante islamistische rebellen, vechten tegen het regime van Assad en wieweet wat voor gruwelen ze daar allemaal uitspoken.

  Je moet niet vergeten dat volgens de huidige wetenschap de mens van nu dezelfde is als 30.000 jaar geleden, toen het nog kannibalen waren die in holen leefden. We zijn sindsdien fysiek geen gram meer geëvolueerd. Het is alleen opvoeding in combinatie met controle via politie, overheid, leger, school, religie enz. plus 18 jaar verplicht schoolonderwijs, die beletten (of dat toch probeert) dat we hetzelfde uitspoken als onze voorouders.

  Toen ik nog de Holocaust studeerde kon ik maar niet begrijpen dat 17- 18 jarigen (bijna kinderen nog) als bewaker en bewaakster bij de SS al die verschrikkelijke dingen andere mensen aandeden in de concentratiekampen. Waar, wanneer en van wie zouden ze het geleerd hebben? Daar waren ze immers nog te jong voor. Nergens dus. Het kwam spontaan naar buiten omdat het in hun – en ook onze! – genen zit die 30.000 jaar terug in de tijd gaan.

  Neem het maar van me aan: de schil van beschaving is bijzonder dun, en er is echt niet veel voor nodig om dat oerbeest weer wakker te maken. In de juiste omstandigheden, tijd en geest, springt dat duiveltje weer uit de doos. En het is niet leuk om zien.

  Hoewel ik geen excuus kan verzinnen voor het geweld van Assad, moeten we ons wel afvragen wat er eventueel nà Assad zou komen. Ik vrees nog jaren van revoluties en koppensnellerijen….

  Like

 2. Toch heb ik vragen bij jouw opmerking:
  “Dit soort barbaars gedrag en het publiekelijk onthoofden, verbranden, stenigingen, enz. enz., is een direct gevolg van geraffineerde religieuze indoctrinatie van de massa die leeft in armoede en waarvan 80 % analfabeet is, door politici en geestelijke die alle een zeer agressief narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben en of een meer dan afwijkende sociale levensstijl hebben.”

  Als je ziet dat er honderden in het westen opgevoede moslims meedoen met het geweld in Syrië, daadwerkelijk onthoofden, verbranden, stenigingen, verkrachten enz. dan klopt dat niet met jouw voorstelling van zaken, want die “westerse” moslims, leefden niet in armoede en zijn ook niet analfabeet. Bovendien zijn er ook vele steenrijke moslims.

  In Afrika en zuid Amerika leeft de massa ook in armoede en er is daar ook enorm veel analfabetisme. Toch zie je dat barbaarse gedrag niet.

  Het heeft niks met armoede en analfabetisme te maken, maar alles met de leer.
  Lees de koran maar, en zoals ik al eens aangegeven heb op deze site: Ik ben er niet blij van geworden, en ik heb niet veel vreedzame teksten gevonden tegenover andersdenkenden en andersgelovigen, zelfs binnen hun eigen gelederen zoals nu in Syrië gebeurd.

  De oudste teksten hebben nog iets vreedzaams, en bij de jongere teksten is die vreedzaamheid weg. Aangezien de koran abrogatie of naskh kent (vervanging van eerdere teksten door latere) hebben de wredere teksten de vreedzame vervangen.

  Like

 3. Jesaja 17:1 Zie, Damascus wordt weggenomen, zodat het geen stad meer is het wordt een puinhoop, een bouwval.

  Jeremia 49:27 Ik zal een vuur aansteken binnen de muren van Damascus, dat de burchten van Benhadad zal verteren.

  Like

 4. Shapira, ik hecht veel waarde aan een juiste weergave van citaten, en vooral als het gaat om die van Golda Meïr. Het bedoelde citaal is:
  “We zullen pas vrede hebben in het Midden-Oosten als de Arabieren meer van hun kinderen houden dan dat ze ons haten.”
  Nu even terug naar het bericht betreffende de straatjustitie op z’n Arabisch.
  Dit soort barbaars gedrag en het publiekelijk onthoofden, verbranden, stenigingen, enz. enz., is een direct gevolg van geraffineerde religieuze indoctrinatie van de massa die leeft in armoede en waarvan 80 % analfabeet is, door politici en geestelijke die alle een zeer agressief narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben en of een meer dan afwijkende sociale levensstijl hebben.
  Tijdens het schrijven van mijn reactie heb ik alle bekende “leiders” en “geestelijke” in de Islamitische wereld door het hoofd laten gaan, helaas ik heb er geen gevonden zonder een stoornis.

  Like

 5. Zoals Golda Meir ooit zei: “Wanneer zal er vrede in het Midden Oosten komen? Wanneer Arabieren/Moslims meer van hun kinderen houden dan van terreur & oorlog!

  Wij zijn nog lang niet op dit punt aangeland. Integendeel!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.