Voetballer Anelka hangt schorsing boven het hoofd wegens uitbrengen van antisemitische ‘quenelle’

anelkaNicolas Anelka, een voetballer van West Bromwich Albion, zal het zich ongetwijfeld nog lang heugen dat hij op 28 december 2013 tijdens een voetbalmatch in het stadion de ‘quenelle’ groet uitbracht. Dat is een soort van omgekeerde Hitlergroet die in 2009 werd geïntroduceerd door negationist en antisemiet Dieudonné en via zijn shows de groet in Frankrijk populariseerde bij wijze van hun genoegen te uiten tegen Israël en tegen de Joden in het algemeen. 

Voetballer Anelka werd gisteren dinsdag 21 januari ’14 door de Engelse Voetbalbond (English Football Association) beschuldigd van een “door racisme geïnspireerd gebaar te hebben uitgebracht,” dat algemeen als antisemitisch wordt beschouwd, na het scoren van een doelpunt tijdens een match in de Eerste Liga. De voormalige Franse international riskeert hiermede een spelschorsing voor de volgende vijf voetbalmatchen. Hij heeft nog tot donderdagavond de tijd om in beroep te gaan tegen de beslissing van de voetbalbond.

Voetballer Anelka, die zich in 2004 bekeerde tot de Islam, zei na afloop van de bewuste match tegen West Ham waar het incident plaatsvond, dat zijn antisemitisch gebaar “niet antisemitisch bedoeld was” maar eerder als “anti-systeem”. Hij zei dat hij dat gebaar niet meer zal maken maar weigert zich tot op heden ervoor te verontschuldigen.

Overigens krijgt het incident nog een ander staartje. Zoopla, de hoofdsponsor van de Britse voetbalclub West Bromwich Albion waar Anelka voor speelt, wenst niet langer in verband te worden gebracht met een club waar spelers antisemitische handgebaren gebruiken om een doelpunt te bejubelen. De vastgoedvergelijkingssite zal het sponsorcontract à 3,6 miljoen euro aan het einde van het seizoen beëindigen, aldus bericht Elsevier.nl..

quenelle-groetHet signaal, een omgekeerde Hitlergroet, werd bedacht door de Franse komiek Dieudonné M’bala M’bala, die reeds meerdere malen door een rechtbank werd veroordeeld voor antisemitische uitspraken. Op het plaatje hiernaast wordt de (zwarte) Dieudonné afgebeeld terwijl hij zijn ‘quenelle’ groet demonstreert. Dat gebaar dateert reeds minstens uit 2009 toen hij met deze affiche zijn “Liste Antisioniste” promootte tijdens de verkiezingen voor het Europees parlement van dat jaar.

Het ‘quenelle’ signaal verspreid zich razendsnel onder antisemieten in Europa en wordt veelvuldig gebruikt door personen die hiermee onder de radar van de strenge anti-racismewetten in delen van het continent toch hun Jodenhaat publiek te uiten. Tegelijkertijd wordt in een poging om dit haatsignaal algemeen te vulgariseren, het hele ding afgedaan als zijnde “grappig bedoeld.” Antisemieten en Israëlbashers weten natuurlijk wel beter.


Antisemitisme met een grimlach

De nationale sport die Jodenhaat in Frankrijk populariseert:
Quenelle groet uitbrengen op gevoelige Joodse plaatsen…
…en die foto’s plaatsen op de sociale media

quenelle-kotelQuenelle groet aan de Kotel (Klaagmuur) in Jeruzalem

quenelle-berlijn
Quenelle aan het Holocaust Herdenkingsmonument in Berlijn

Anne-Frank-quenelle2
Quenelle aan een affiche van Anne Frank

quenelle-auschwitzQuenelle in het voormalig vernietigingskamp van Auschwitz-Birkenau


Met dank aan Tiki S.voor de hint.

Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ Soccer player Anelka charged for anti-Semitic gesture – French star faces minimum five-game ban for celebrating goal last month with quenelle salute; has not apologized [lezen]
 2. Elsevier Nederland:
  ♦ Antisemitische ‘quenelle’ kost voetbalclub miljoenencontract; door door Servaas van der Laan [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Dieudonné aanhangers hacken drie Franse pro-Israël websites maar… noem hen geen antisemieten [lezen]
 • Dieudonnisering waait over naar Franstalig België: ‘quenelle’ rage treft nu ook premier Elio Di Rupo [lezen]
 • De ‘dieudonnisering’ van de geesten: Antisemitisme brengt het volk aan het lachen; door Giulio Meotti [lezen]
 • Franse topspeler brengt antisemitische ‘quenelle’ groet uit tijdens voetbalmatch +video [lezen]
 • Franse Joden organiseren verzet tegen Dieudonnés ‘quenelle’ neo-nazi groet [lezen]
 • Hacker website Dieudonné: ‘Joden moeten stoppen met hun belagers de andere wang aan te bieden’ [lezen]
 • Boycot de boycotters! Franse rechtbank deelt zware straffen uit aan Israëlboycotters [lezen]
 • De neo-nazigroet ‘quenelle’ – een variant op de Hitlergroet – maakt snel opgang in Europa [lezen]
 • In Frankrijk is het antisemitisme weer helemaal ingeburgerd; door Guy Millière [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.