Hamas wil proberen een einde te maken aan de beschieting van Israël door de Islamitische Jihad

pal-israel-no-peaceGaza, zondag 19 januari 2014. Aanhangers van Hamas en Islamitische Jihad manifesteren in Gaza tegen de aan de gang zijnde vredesonderhandelingen tussen de ‘gematigde’ Palestijnse leider Mahmoud Abbas en Israël. De man op het plaatje draagt een bord mee “Nooit vrede tussen Israël en Palestina”.

Het Palestijnse Pers Agentschap (Palestine Press Agency) dat aanleunt bij Al-Fatah, de politieke beweging van de ‘gematigde’ Mahmoud Abbas, berichtte gisteren dat veiligheidstroepen van Hamas in de hele Gazastrook werden ontplooid in een poging om te beletten dat de Islamitische Jiad (PIJ) nog langer raketten en mortiergranaten zou afvuren op de Joodse staat Israël.

Palestine Press schrijft dat naar verluidt premier Benjamin Netanjahoe via Egypte een ersntigde waarschuwing heeft laten afgeven gericht aan het adres van de Hamasleiding waarin Israël te kennen geeft dat het de huidige toestand zal laten escaleren indien Gazaanse terroristen blijven doorgaan met het beschieten van willekeurige burgerdoelwitten in Israël met raketten en mortiergranaten.

Zoals bekend houdt Israël steevast Hamas verantwoordelijk voor alles wat er in Gaza gebeurt, temeer omdat Hamas sinds de zomer van 2007 heel alleen de volledige controle uitoefent in de westelijk gelegen opstandige provincie van de Palestijnse Autoriteit, die zoals bekend door zowel John Kerry, Israël als door Mahmoud Abbas buiten het aan de gang zijnde vredesproces wordt gehouden. “Vrede met Palestina” is dan ook pure zinsbegoocheling vermits de helft van de Palestijnen er niet eens aan te pas komen.

Zoals reeds eerder bericht werd op donderdag ll. een raket afgevuurd vanuit de door Hamas bestuurde Gazastrook die insloeg in de buurt van de Joodse gemeenschappen nabij het veiligheidshekken rondom de Strook. De Israëlische Luchtmacht (IAF)  reageerde enkele uren later op de terreuraanslag en bestookte donderdagnacht enkele terreurbolwerken in de Gazastrook.

Recent is er een escalatie van terreuraanslagen aan de gang en minister van Defensie Moshe Yaalon waarschuwde Hamas vorige week dat Israël’s geduld met betrekking tot de raketaanslagen zowat ten einde is. “Ik adviseer Hamas ons geduld niet op de proef te stellen,” waarschuwde Yaalon, “Als er geen rust komt in Israël, dan komt er ook geen rust in Gaza,” voegde hij eraan toe.

Vorige week werden verscheidene raketten afgevuurd in de richting van Ashkelon. Het IDF slaagde erin om in Gaza de daders te identificeren die militanten van de Islamitische Jihad bleken te zijn. Gisteren maandag werd één van de terroristen van de Islamitische Jihad van zijn motor geschoten en zwaar verwond toen hij onder vuur werd genomen tijdens een Israëlische luchtaanval.

Hamas lijkt thans de waarschuwing van de Israëlische regering ernstig te nemen en wil beletten dat rivaal Islamitische Jihad (PIJ) de Israëlische aanvallen wil vergelden met nieuwe terreuraanslagen en raketten. Vandaar dat de troepen van Hamas de hele Strook afschuimen op zoek naar auto’s en verdachte raketlanceerinstallaties en tegelijkertijd ontmoetingen organiseert met de leiders van de Islamitische Jihad.

Anderzijds is in het verleden meermaals gebleken dat de media van of pro-Al-Fatah graag verhalen in circulatie brengt van een Hamas dat zogezegd tracht om aanslagen te voorkomen, omdat zij geloven dat dit de beweringen van Hamas zou ondermijnen dat zij de leiding hebben over de militaire aanvallen op Israël en hen in plaats daarvan opvoeren als zijnde ‘collaborateurs’.

hamas-jeepGaza, zondag 19 januari 2014. Politie agenten terroristen van Hamas op patrouille in het volle stadscentrum. In Gaza zijn sinds augustus 2005 geen Joden noch  Israëlische soldaten meer present. Waar zijn die Hamasleden dan zo bang voor dat ze er zo in combatuitrusting bijlopen? Voor hun eigen volk? Voor Egypte misschien? Of voor het dozijn concurerende terroristenbendes die in de Strook hun basis hebben?


Bronnen:

Elder of Ziyon Blog:
Hamas reportedly deploying to stop Islamic Jihad rocket fire [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.