Barack Obama: minder dan 50 % kans op vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen

obamanobelEnkele maanden nadat hij in januari 2009 de 44ste president werd van de Verenigde Staten, kreeg Barack Obama tot ieders verbijstering en/of hilariteit de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt. Niet om wat hij had gedaan voor vrede in het Midden-Oosten, dat kon ook niet want hij begon net aan zijn ambtstermijn, maar om wat hij zei dat hij zou doen om vrede te brengen. Een en ander blijkt vijf jaar later duidelijk wat voorbarig te zijn geweest.

Ook de minister van Buitenlandse Zaken John Kerry lijkt te azen op diezelfde Nobelprijs, afgaande op zijn niet aflatende pendellust tussen de VS en Israël en het hele gebied van de Levant. De echte grote conflicten in het gebied, bv. de Syrische burgeroorlog en het dozijn andere Arabische moslimlanden die de Arabische Lente Nachtmerrie over zich heen kregen, daar wordt door de Amerikaanse leiders erg voorzichtig om heen gewalst. Iedereen belonen enkel en alleen omwille van goede intenties, daarmee maakt het sterk gepolitiseerde Nobelcomité zichzelf tot een karikatuur van formaat.

Barack Obama en John Kerry, his masters sheepDe Amerikaanse president Barack Obama heeft erkend dat al het het pendelen van zijn minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, waarschijnlijk geen allesomvattend Israëlisch-Palestijns vredesakkoord zal opleveren. Enkele maanden geleden, toen Kerry bijna elke twee weken de regio bezocht, had Obama duidelijk het tegendeel uitgesproken.

In een interview met The New Yorker, dat in november werd gehouden en nu pas op het internet werd gepubliceerd, zou Obama hebben verklaard dat ‘in alle drie van zijn belangrijkste initiatieven in de regio – betreffende Iran, Israël en de Palestijnen, en Syrië – de kansen op het bereiken van definitieve verdragen minder dan vijftig procent zijn’.

Obama klonk verrassend somber en vertelde het magazine, dat als gevolg van decennia van geïnstitutionaliseerd antisemitisme aan de Arabische kant, in combinatie met een groeiend anti-Arabisch sentiment onder Israëli’s als resultaat van jaren van terreuraanslagen, het bereiken van een echte, duurzame vrede geen snel proces zou zijn.

Obama hoopt tijdens zijn laatste ambtstermijn een beetje ontspanning te brengen bij die haat en wantrouwen, maar hij weet dat hij niet meer kan bereiken dan ‘het rotsblok een eind de heuvel op duwen en misschien stabiliseren, zodat het niet naar ons terug rolt’.

De publicatie van Obama’s opmerkingen kwam enkele dagen nadat de Israëlische minister van Defensie Moshe Ya’alon weer Amerika en Europa bekritiseerde omdat ze de situatie in het Midden-Oosten niet echt begrijpen. ‘De VS en Europa maken een fout [in hun vredesvoorstellen] en begrijpen het Midden-Oosten en de processen die er plaatsvinden niet’, zei Ya’alon afgelopen donderdag in het Joodse Staatsmanschap Centrum in Jeruzalem.

Eerder die week meldden de Israëlische media dat Ya’alon Kerry ‘obsessief’ en ‘messiaans’ had genoemd in zijn benadering van het vredesproces. Hij beschuldigde de Amerikaan ervan, de Nobelprijs voor de Vrede te willen winnen.

door Israel Today

kerry-abbasJohn Kerry maar trekken en sleuren aan de Palestijnse deur maar Mahmoud Abbas houdt ze potdicht gesloten.


Bronnen:

  1. Israel Today Nederland:
    ♦ Obama: Kans op Israëlisch-Palestijns akkoord is klein [lezen]
  2. The Times of Israel:
    ♦ Obama: Less than 50% chance of Israeli-Palestinian peace – Still, US president tells The New Yorker, on peace talks, Iran, and Syria, he ‘may be able to push the boulder partway up the hill’; door Lazar Berman [lezen]
  3. The Jerusalem Post:
    ♦ Obama: Less than fifty-fifty odds of Mideast peace treaty but progress also important – US President makes the remarks in wide-ranging interview with the ‘New Yorker’ magazine [lezen]

Een gedachte over “Barack Obama: minder dan 50 % kans op vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.