Abbas zal dra vredesproces opblazen en diplomatiek offensief tegen Israël beginnen [Xander]

UN-farce2De Palestijnse leider Mahmoud Abbas heeft afgelopen week opnieuw aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry duidelijk gemaakt dat al zijn voorstellen voor een compromis met Israël onacceptabel zijn, en er alleen vrede komt als alle Palestijnse eisen onverkort worden ingewilligd. Achter de schermen bereidt hij namelijk een massale internationale diplomatieke aanval op de Joodse staat voor, wetende dat de meeste landen en organisaties automatisch Israël de schuld zullen geven van het aanstaande mislukken van de onderhandelingen.

De huidige situatie is te vergelijken met de eerdere onderhandelingsronde in 2000. Toenmalig president Bill Clinton had premier Ehud Barak en Yasser Arafat naar Camp David gehaald, om met hen persoonlijk tot een definitief akkoord te komen. Clinton wist echter al lang dat Arafat niet één concessie wilde doen, en achter de schermen de latere intifada-terreuroorlog tegen Israël aan het voorbereiden was.

un-gunOok nu zijn de Amerikanen en Israëliërs dicht bij een compromis over vrede met de Palestijnen gekomen. Probleem: Net als Arafat wil Abbas dat helemaal niet. Zodra hij de ‘Palestijnse gebieden’ losmaakt van Israël, valt de door Arafat uiteengezette strategie -onderhandelen, deze laten mislukken, Israël de schuld geven, en als underdog jaarlijks gratis miljarden uit het buitenland blijven ontvangen- uit elkaar, en zal hij hoogstwaarschijnlijk zijn macht verliezen.

Daarom is Abbas druk bezig met het mobiliseren van 63 internationale organisaties, die hij wil overhalen om een massale boycot tegen ‘de bezetter’ Israël in te stellen. Ook wil hij -tegen alle eerdere afspraken in- het Internationale Strafhof in Den Haag inschakelen om honderden, mogelijk zelfs duizenden Israëliërs aan te klagen voor zogenaamde ‘oorlogsmisdaden’ en ‘apartheid’.

De PA-leider beweert voortdurend dat hij tegen terrorisme is, dus bereidt hij nu een ‘diplomatieke intifada’ voor. Desondanks verwachten inlichtingenexperts dat er in uiterlijk april, als de deadline voor de onderhandelingen verloopt en Israël verantwoordelijk zal worden gehouden voor de mislukking, opnieuw geweld zal losbarsten.

De 19 vluchtelingenkampen zijn namelijk overgenomen door gewapende milities van Hamas, Jihad Islami en andere terreurgroepen. Zij zijn van plan om Abbas’ diplomatieke intifada kracht bij te zetten met nieuwe zelfmoordaanslagen en raketaanvallen op Jeruzalem en andere Israëlische steden.

In 2000 hield de toenmalige Israëlische stafchef van Defensie Shaul Mofaz de Palestijnse voorbereidingen voor de latere intifada bewust uit de media, om de vredesonderhandelingen niet in gevaar te brengen. De huidige leider van het leger, luitenant-generaal Benny Gantz, doet nu precies hetzelfde, om Kerry’s diplomatie een kans te geven.

Alle partijen weten echter nu al dat dit gaat mislukken, omdat Abbas onverkort eist dat Israël alle Palestijnse eisen inwilligt. Netanyahu heeft in zijn gesprekken met Kerry verdergaande compromissen gedaan dan enige andere premier voor hem, inclusief territoriale concessies ten aanzien van Jeruzalem, maar in Abbas’ ogen is en blijft het onvoldoende.

Netanyahu gokt er abusievelijk op, dat de regering Obama terecht de Palestijnen de schuld zal geven als de vredesonderhandelingen mislukken. De internationale gemeenschap zal echter geen enkele aandacht willen besteden aan de enorme concessies die hij wilde doen. ‘Als de Palestijnen schreeuwen, is dat de schuld van Israël,’ is al sinds jaar en dag de automatische reactie van de wereld. Daarom zullen zij zich ook nu, zonder ook maar een seconde naar de feiten te kijken, achter de Palestijnen scharen.

En dat is precies waar Abbas op rekent. Zijn voorganger Arafat zei als reactie op de vraag van een journalist die niet begreep waarom hij in Camp David ‘NEE’ zei tegen een vredesvoorstel, waarin Israël hem in bijna alles zijn zin had gegeven: ‘Omdat ik alles wil’. En met alles bedoelde hij héél Jeruzalem en héél Israël. Ook Abbas is nooit van dat doel afgeweken, maar Westerse politici en media knijpen daar voortdurend bewust hun ogen voor dicht.

Netanyahu doet ondertussen wat hij het beste kan, namelijk zich reactief opstellen. Hij mist de kwaliteiten van de vorige week begraven oud-premier Ariel Sharon, die omstreden proactieve besluiten nam om de veiligheid van Israël te waarborgen. De internationale veroordelingen nam hij daarbij voor lief, iets waar hij van vriend en vijand respect voor kreeg.

Zo stevent Israël op een grote crisis in het voorjaar af, en laten zowel de leiders in Jeruzalem als in het leger het gebeuren. Oproepen van ‘links’ om ‘moedige stappen’ te zetten om de Palestijnen alsnog over te halen vrede te sluiten, zijn daarom opnieuw gespeend van iedere realiteitszin. Niets zal de Palestijnen van hun ‘diplomatieke intifada’, bedoeld om de Joodse staat internationaal verder te ondermijnen en te isoleren, afhouden. En gezien de anti-Israëlhouding van het huidige kabinet in Den Haag, zal ook ons land daar blindelings aan mee doen.

door Xander


Bronnen:

 1. Xander Nieuws Blog:
  ♦ Palestijnen plannen einde vredesgesprekken en massale diplomatieke aanval op Israël – Palestijnen mobiliseren 63 organisaties voor internationale boycot tegen Israël – Ook terreur en raketaanvallen vanaf de Westbank verwacht [lezen]
 2. Debka Files:
  ♦ Israelis engage in diplo-babble instead of preparing for Palestinian diplomatic intifada in April [lezen]

4 gedachtes over “Abbas zal dra vredesproces opblazen en diplomatiek offensief tegen Israël beginnen [Xander]

 1. De Joden zijn altijd het slachtoffer geweest van niet-joden en dat zal nog lange tijd zo blijven. Het enige echte antwoord op echte vrede ligt bij Israel door de zgn.Palestijnen op hetzelfde te trakteren als waarop de Joodse inwoners van de Arabische landen ook op getrakteerd zijn. Verdrijving van huis en haard en uitzetting zodat het eindelijk eens is afgelopen met het Palestijnse gelazer en terreur.

  Like

 2. Shapira2012 of wie je ook bent, het is geen vraag van overleven, maar hoe.
  Op dinsdag 30 april 2013, riep de Jordaniër Jibril Rajoub tijdens een interview dat werd uitgezonden door de Libanese TV-zender Al-Mayadeen. “Wij hebben nog geen atoombom, maar ik zweer dat als wij wel een atoombom zouden hebben, zouden wij hem meteen vanmorgen al gebruikt hebben.”
  Dan heb ik het nog niet gehad over de opruiende taal van geestelijke en regeringsleiders in de Arabische wereld.
  Uitlatingen zoals:
  “het zionistische regime zal binnenkort worden vernietigd, deze generatie zal getuige zijn van deze vernietiging.”
  “ooit was de vernietiging en ondergang van het bezettende Israël een onmogelijke en onbereikbare droom, nu is dat dankzij de historische en intelligente acties van Imam Khomeini mogelijk geworden en is feitelijk al aan de gang.”
  zijn aan de orde van de dag.
  Ook al zou Iran niet in staat zijn een nucleair arsenaal aan te maken dan nog is er een groot probleem, Pakistan. In Pakistan krijgen de extremisten steeds meer de overhand en daar hoeven ze het nucleaire arsenaal niet meer aan te maken dat hebben zij al (een cadeautje van Nederland). Ook al willen de “wereldleiders” dit niet zien in Afghanistan en Irak krijgen de extremisten langzamerhand ook de overhand, dus al met al belooft dit niet veel goeds.
  Daarom richt ik al mijn hoop op Netanyahu dat hij de nodige daadkracht, doelgerichtheid en passie bezit om een weg te vinden uit de huidige misère en dat hij met zijn regering een alles omvattende vredesregeling tot stand brengt met de Arabieren.
  Want hoe je het ook wendt of keer, bij de geringste aanwezig van een militaire actie, die ongelimiteerd nucleair en chemisch zal zijn moet Israël, i.v.m. haar nationale veiligheid een preventieve militaire aanval uitvoeren.
  Deze aanval zal heel gericht, efficiënt en meedogenloos moeten worden uitgevoerd, en dan zijn de rapen ook gaar!!
  Shapira, derhalve is mijn wens naar vrede zo intens.

  Like

 3. Israel & het Jodendom heeft duizenden jaren van inquisities, progroms & holocaust door de ‘beschaafde wereldgemeenschap overleefd…..zo zal ze dit ook overleven.

  Vraag is of de wereldgemeenschap in zijn huidige vorm dat ook kan zeggen?

  Like

 4. Het is niet alleen de onwil van de Syriër Mahmoud Abbas die ertoe zal bijgedragen dat de onderhandelingen mislukken. Want laten we wel zijn, deze Syriër doet exact wat de Liga hem heeft opgedragen en wat ze van hem verwacht. Dat is de poot stijf houden. Uiteraard waren de verwachtingen van de Liga hoog en zijn deze door haar tijdens de onderhandelingen steeds verder opgeschroefd.
  Maar dit opschroeven van eisen was wel de reactie op de actie van vele westerse overheden, instellingen, organisatie en bedrijven die opriepen Israel te boycotten. Ook al werd deze oproep door een aantal overheden halfslachtig gedaan, zij schepte toch een onderhandelingsvacuüm die direct door de Liga werd gebruikt. Ook de westerse media heeft hieraan haar steentje, met vaak eenzijdige berichtgeving om de publieke opinie te beïnvloeden, bijgedragen.
  Nu hoor ik al een menigte roepen, “dit is niet eerlijk, er wordt niets gezegd over de gebezigde machotaal door premier Benjamin Netanyahu en de ministers Avigdor Levi Lieberman en Naftali Bennett”.
  Uiteraard hebben deze macho’s krasse uitspraken gedaan, maar dat was na het moment dat zij beseften dat door de vroegtijdige vrijlating van gevangenen, hun onderhandelingspositie meer dan slecht was geworden.
  Maar laten wij hopen dat Netanyahu de nodige daadkracht, doelgerichtheid en passie bezit om een weg te vinden uit de huidige misère en dat hij met zijn regering een alles omvattende vredesregeling tot stand brengt met de Arabieren.
  Want laten wij ons wel beseffen dat er geen tweede kans is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.