Canadese premier Harper in Jeruzalem: Ik zal Israël ‘ten allen prijze’ blijven verdedigen +video


Jeruzalem, 19 januari 2014. Hartelijke verwelkoming van de Canadese premier Stephen Harper door premier Benjamin Netanjahoe

“Canada supports Israel because it is right to do so. It is a Canadian tradition to stand for what is principled and just, regardless of whether it is convenient or popular. Our view on Israel’s right to exist as a Jewish state is absolute and non-negotiable.”
[Jeruzalem, 20 januari 2014; premier Stephen Harper in de Knesset – bron]

De Canadese premier Stephen Harper heeft op maandag 20 januari ’14 het Israëlische parlement (de Knesset) toegesproken als onderdeel van zijn vierdaags bezoek aan Israël en de Westelijke Jordaanoever. Hij werd de eerste Canadese leider die rechtstreeks het woord mocht richten tot de Israëlische regering. Een uitzonderlijke eer.

In een toespraak vol lof over de Joodse Staat, benadrukte Harper de sterke banden tussen de twee landen, zelfs met vermelding dat het Canadese leger gebruik maakt van de Israëlische technologieën in Afghanistan.

Onze eigen hypocriete Lage Landen premiers, de Belg Elio Di Rupo en de Nederlander Mark Rutte, zouden nog veel kunnen opsteken van premier Harper als het gaat om de waarheid te spreken over Israël ipv de leugens van en over de Palestijnen na te praten. De tijd toen de Nederlandse pro-Israëlminister Uri Rosenthal nog minister van Buitenlandse Zaken was, lijkt alweer een eeuwigheid geleden.

Israël's minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman en premier Benjamin NetanjahoeStephen Harper vertelde de Israëlische parlementariërs dat Canada Israël steunt omdat het een moreel imperatief is: “Canada steunt Israël, omdat het juist is om dat te doen. Het is een Canadese traditie om te doen wat principieel en rechtvaardig is, ongeacht of het wel passend of populair is,” zei hij.

Zijn toespraak in de Knesset werd herhaaldelijk onderbroken door applaus op  de banken, zowel door Israël’s minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman en premier Benjamin Netanjahoe (plaatje rechts.)

Nog vóór de Canadese leider het woord kreeg, gaf premier Benjamin Netanjahoe een korte toespraak waarin hij de aandacht vestigde op de unieke positie die Harper geniet als een supporter van Israël in de internationale gemeenschap en zei: “Er zijn mensen die trachten onze band met Jeruzalem en ons land te ontzeggen. Jij niet. Jij kent deze feiten ook. Er zijn anderen in de internationale gemeenschap, die deze feiten eveneens kennen, maar met dit verschil, Stephen, dat jij de moed hebt om de waarheid te spreken.”

Netanjahoe, die af en toe werd onderbroken, uitte kritiek op de internationale hypocrisie dat het discours jegens Israël karakteriseert ten opzichte van de Arabische wereld. Hij zei: “In een tijdperk van schijnheiligheid zijn er mensen die ervoor kiezen om Israël met de vinger te wijzen, de enige democratie in de regio die de mensenrechten respecteert, de rechtsstaat handhaaft en de vrijheid van godsdienst garandeert voor om het even welke en van alle religies.”

Hij vertelde Harper, “Canada is onder uw leiding een moreel kompas en een baken van openheid. U vecht tegen de pogingen om Israël te beroven van zijn legitimiteit en u staat aan onze kant in de oorlog tegen het terrorisme.” In een goed gesmaakte toespraak, herhaalde de Canadese premier het standpunt van zijn regering dat “het recht van Israël om te bestaan als een Joodse staat is absoluut en niet-onderhandelbaar” – een positie die door velen in de regering wordt gezien als een voorwaarde tot een succesvolle oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Opmerkelijk was ook het feit dat Harper zich namens zijn land verontschuldigde voor de weigering van de Canadese regering om Joodse vluchtelingen uit nazi-Duitsland te helpen. Terwijl hij de oproepen in de internationale gemeenschap om de Joodse staat te boycotten veroordeelde, kreeg Harper een voorproefje van Israëls reguliere tumultueuze sfeer in het parlement toen hij werd onderbroken door enkele Arabische parlementsleden.

Zo schreeuwde parlementslid Ahmad Tibinederzettingen!” terwijl een ander parlementslid Talab Abu Arar opeens begon te roepen en te tieren en vervolgens boos de parlementszaal uitstormde. In het hele Midden-Oosten gebied mogen alléén in Israël Arabieren vrij hun mening uitspreken zonder gevaar voor hun leven en daar maken ze ook dankbaar gebruik van, ten goede en ten kwade. Na afloop van al dat Arabisch tumult kreeg Harper een staande ovatie van de overige parlementariërs.

Erop wijzend dat activisten en organisaties die Israël het meest vocaal bekritiseren, maar zelden evenveel aandacht besteden aan de andere gevallen van schendingen van de mensenrechten in de hele wereld, waarschuwde Harper dat “in de tuin van een dergelijk moreel relativisme, de zaden van veel meer sinistere begrippen gemakkelijk worden geplant.” Hij voegde eraan toe, “Zoals ooit Joodse bedrijven werden geboycot, roepen sommige maatschappelijke leiders van vandaag op tot een boycot van Israël.”

De Canadese premier had het ook over andere bedreigingen jegens Israël, met name het Iraanse nucleaire programma. Hij sprak de hoop uit dat het diplomatieke proces zou slagen, maar benadrukte dat Canada zich niet zal haasten om de sancties op te heffen. Hij verzekerde de Israëlische parlementariërs dat “Voorlopig Canada’s eigen sancties volledig van kracht blijven.” Vooraleer het podium te verlaten onder een staande ovatie, herhaalde Harper de strategische boodschap van zijn toespraak: “Door vuur en water, zal Canada aan uw zijde staan” [orig.: “Through fire and water, Canada will stand with you.”]

door Moran Azulay en Roei Eisenberg

Premier Stephen Harper: ‘Ik zal Israël ten allen prijze blijven verdedigen’
[Ottawa, Canada, 8 november 2010 – bron]


Met dank aan Tiki S. voor de hint: “Een v.d. weinige niet hypocriete leiders met ballen!”

Bronnen:

  1. Ynet News:
    ♦ Harper: Canada supports Israel because it is right to do so – Harper stresses Canada’s strong bond with Israel, saying ‘Israel’s right to exist as a Jewish state is absolute and non-negotiable’, apologizes for Nazi-era negligence, denounces boycotts of Jewish State – and is heckled by Arab parliamentarians; door Moran Azulay [lezen]
  2. The Algemeiner:
    ♦ Full Transcript: Canadian Prime Minister Stephen Harper’s Speech to Israel’s Knesset [lezen]
  3. Elder of Ziyon Blog:
    ♦ Video, text of Prime Minister Harper’s speech to the Knesset – Why is it so refreshing to hear a world leader saying the truth? [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.