Maak de Palestijnen zelf verantwoordelijk voor hun eigen staatshuishouding [Roei Eisenberg]

haniyehmiljonairHamas premier Ismail Haniyeh van de Gazastrook eist meer geld van de Europese Unie want oorlogvoeren tegen Israël kost handenvol geld…

Medio december ’13 ontdekten boekhouders van de Europese Unie dat 61.000 overheidsambtenaren van de Palestijnse Autoriteit in de Gazastrook sinds 2007 niet meer opdaagden op het werk, nadat Hamas met geweld de macht greep in de kust enclave. De ontdekking was des te schokkender omdat de Europese Unie een vijfde van de salarissen betaalt van het personeelsbestand van ca. 170.000 medewerkers van de Palestijnse Autoriteit, zowel op de Westelijke Jordaanoever als in de Gazastrook.

Twee weken eerder, in een aparte ontwikkeling, weigerde de UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine) in te gaan op de eisen van de vakbond van de werknemers op de Westelijke Jordaanoever, die loonsverhogingen eisten en het opnieuw in dienst nemen van werknemers met korte termijn contracten.

De Palestijnse vakbond begon toen een staking – die nog steeds aan de gang is – die het enorme netwerk kreupel maakt van sociale diensten verleend aan de Palestijnen – andermaal met Europese financiering – ogenschijnlijk omtrent het ‘ontslag’ van 55 medewerkers. De 55 medewerkers hadden slechts arbeidscontracten waarvan de financiering ten einde was gelopen.

Het management van de UNRWA heeft meerdere malen herhaald dat zij niet over de financiële middelen beschikken om de salarissen over de hele linie te verhogen zolang het Palestijnse stafpersoneel salarissen worden uitbetaald die gemiddeld 20 procent hoger zijn dan het equivalent dat voor een baan bij de PA wordt betaald. De ironie van de situatie werd niet opgepikt door de wereld media, omdat die de verantwoordelijkheid voor het Palestijnse lijden eenzijdig toeschrijven aan Israël, het enige kader waarin ze de situatie kunnen uitleggen in dit onstabiele deel van het Midden-Oosten.

Maar de ironie is er, met schoppen. Palestijnse medewerkers van een VN-agentschap, die royaal betaald worden in vergelijking met hun buren en vrienden, ontnemen diezelfde buren en vrienden de voordelen die betaald werden door de donorlanden.

En de mensen die de rekening betalen, de Europese landen, die elke kans aangrijpen om kritiek te uiten op Israël inzake mensenrechten, zwijgen als vermoord telkens wanneer de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever lijden onder de handen van de mensen om hen heen, lijden omdat geld wordt betaald aan werknemers van de PA in de Gazastrook gewoon om thuis te blijven zitten, lijden omdat de wereld de Palestijnse vluchtelingen is vergeten die hongerlijden in Syrië – aan wie de PA de broodnodige fondsen ontneemt.

De dagelijkse raketten uit Gaza, de schietpartijen en de grensconflicten, verdoezelen de onmiskenbare feiten aan de grond. De landen die de UNRWA en de PA financieren, maar geen voorwaarden leggen op het geld, moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Er is een verband tussen de gebeurtenissen op de Westelijke Jordaanoever en in Syrië, het voedsel en de medicijnen in het humanitaire hulpkonvooi dat door de PA naar de Palestijnen werd gezonden in het vluchtelingenkamp van Yarmouk, dat wel degelijk voedsel en medicijnen zijn die niet terechtkomen bij de Palestijnen die de bewoners zijn en de werkelijke rechthebbenden van de Palestijnse Autoriteit.

De woordvoerder van het Volkscomité voor Vluchtelingen in Hebron, echode een populair en diep sentiment dat onder de Palestijnen leeft: “Wij vrezen dat (de UNRWA) zou afdwalen van zijn oorspronkelijke rol, met name om alle Palestijnse vluchtelingen te steunen.”

Maar de UNRWA werd in 1949 opgericht om hulp te bieden aan 652.000 vluchtelingen die gevlucht of verdreven werden uit Israël tijdens de oorlog die leidde tot de onafhankelijkheid. Vandaag de dag wordt datzelfde kantoor belast met de onmogelijke missie van de zorg voor iedere afstammeling van de mensen in zijn oorspronkelijke mandaat: meer dan 5 miljoen Palestijnen. Als het agentschap hierin wil slagen, moet het management nauwgezet geleid worden door de mensen die hierin investeren.

Het is tijd voor deze donorlanden, voor de verlichte Europeanen om te stoppen met het schoonwassen van hun handen van zodra de fondsen van hun banken zijn overgeschreven (aan de PA.) De samenleving veroordeelt een rijke ouder die zijn kinderen een blanco cheque geeft en alleen dan weer opdaagt wanneer borgtocht moet betaald worden om hun verwaarloosd kind terug uit de cel te krijgen. De EU kan niet onverschillig blijven wanneer haar financiering wordt verduisterd, verkeerd gebruikt en misbruikt wordt.

Als de EU zou stoppen om de wedden te betalen van het stafpersoneel van de PA in de Gazastrook, dan kon het zich veroorloven om te voldoen aan de looneisen van het UNRWA personeel op de Westelijke Jordaanoever (of dat wel aangewezen is dat is een andere discussie). Maar net zoals een ouder die zijn kinderen geen verantwoordelijkheid bijbrengt en dus ook niet moet klagen wanneer ze zich misdragen, zo zou de wereld niet zijn handen mogen schoonwassen wanneer – en niet indien – de onderhandelingen tussen de Palestijnen en Israël niet te wijten zijn aan de verslechterende situatie op de Westelijke Jordaanoever.

door Roei Eisenberg


Met dank aan Tiki S. voor de hint.

Bronnen:

 1. Ynet News:
  Make Palestinians accountable for their accounting – European countries jump at the chance to criticize Israel’s human rights record, but keep mum as West Bank Palestinians suffer at the hands of their friends and neighbors; door Roei Eisenberg [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Alles over Corruptie binnen de Palestijnse Autoriteit en de Miljarden van Abbas op Brabosh.com in de rubriek ‘Pallygate’ (59 artikels) [klik hier]
 • Europese Unie verwikkeld in enorm financieel schandaal mbt de Palestijnse Autoriteit; door David Singer [lezen]
 • Palestijnen verwerpen EU-eis om geen Europese fondsen meer te misbruiken om terroristen te betalen [lezen]
 • Pallygate: Europese Unie betaalt al vele jaren tienduizenden Palestijnse ambtenaren die niet werken [lezen]
 • De zaden van het geweld: PA besteedt éénderde van zijn begroting aan militarisering; door Nitsana Leitner [lezen]
 • Abbas in Berlijn: Europese Unie negeert de dieven van ‘Palestina’ die al hun geld stelen en verkwisten [lezen]
 • Europese Unie beschuldigt Palestijnen van verkwisten van 2 miljard euros hulpgelden [lezen]
 • EU geeft elke dag 3 miljoen euro hulp aan Palestijnen en weet niet waar al dat geld blijft [lezen]
 • Failliete Europese Unie stort 42 miljoen euro extra in bodemloze put van corrupt Palestijns regime [lezen]
 • Europese Unie doneert andermaal 20 miljoen euro terwijl corrupte PA verder verkwist; door Missing Peace [lezen]
 • De bestendiging van het Arabisch-Israëlisch conflict wordt gefinancierd door Nederland en de EU [lezen]
 • Nogmaals: Waar zijn al onze miljarden euro’s gebleven die wij de Palestijnen doneerden? HIER [lezen]
 • Misbruik donorgelden in de Palestijnse Autoriteit blijft voortduren; door Missing Peace [lezen]
 • Waar zijn al onze miljarden euro’s gebleven die wij aan de Palestijnen doneerden?; door Calev Myers [lezen]
 • PA geeft jaarlijks 45 miljoen euro uit aan maandlonen voor terroristen in Israëlische gevangenissen [lezen]
 • EU-landen helpen salarissen door te betalen van 4000 vrijgelaten Palestijnse terroristen [lezen]
 • De banden van de UNRWA, de VN-hulporganisatie voor Palestijnen, met de terreur [lezen]
 • Europa betaalt het verspreiden van Jodenhaat en Israëlhaat in Gaza en de Westbank +video’s [lezen]

Een gedachte over “Maak de Palestijnen zelf verantwoordelijk voor hun eigen staatshuishouding [Roei Eisenberg]

 1. Onder donorlanden moet men die landen verstaan die betalen dat er geen aanslagen worden gepleegd op hun instellingen, ondernemingen en belangen, niet meer en niet minder.

  Like

Reacties zijn gesloten.