John Kerry’s vredesproces van twee maten en twee gewichten [Khaled Abu Toameh]

kerry-netanjahoeInteressant onderonsje vooraleer de camera’s beginnen draaien. John Kerry: “Zeg Bibi, het heeft zo wel lang genoeg geduurd. Ga je nu eindelijk doen wat ik zeg? Want straks is het jouw schuld dat het vredesproces mislukt.” Premier Benjamin Netanjahoe sist tussen neus en lippen door: “Je bedoelt natuurlijk wat de Arabieren willen dat ik doe. Ik beken schuld, dear John. Maar… mag ik nog iets langer nadenken vooraleer ik daar een antwoord op geef?”

Het is interessant hoe een commentaar van een Israëlische minister erin geslaagd is om de betrekkingen tussen de Amerikaanse regering en Israël te verzuren, terwijl de vurige retoriek en straatbetogingen tegen Kerry en Obama in de Palestijnse gebieden en de Arabische hoofdsteden volledig worden genegeerd door Washington.

De Amerikaanse regering heeft snel en krachtig gereageerd op uitspraken die aan de Israëlische minister van defensie Moshe Ya’alon werden toegeschreven. Yaron werd geciteerd door het Israëlische dagblad Yedioth Achronot (Ynet News) als zou hij de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry beschreven hebben als ‘messiaans en obsessief.’ In reactie daarop heeft de Amerikaanse de reacties van Yaron veroordeeld als ‘beledigend en ongepast.’

Israëlisch minister Moshe Yaalon van LikoedMaar terwijl de Amerikaanse regering snel is in het afgeven van een reactie op de verklaringen van de Israëlische minister, blijft het de opmerkingen en demonstraties tegen Kerry negeren die door Palestijnen en andere Arabieren werden gemaakt. Palestijnse functionarissen van verschillende organisaties, waaronder de Palestijnse Autoriteit, hebben de voorbije weken John Kerry haast dagelijks aan de kaak gesteld. Maar deze veroordelingen lijken het Buitenland Ministerie niet het minst te deren.

Onder de ambtenaren die uiterst kritisch zijn geweest omtrent de rol van Kerry in de huidige Israëlisch-Palestijnse vredesbesprekingen, is Yasser Abed Rabbo, de PLO secretaris-generaal en een van de naaste adviseurs van de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Nog maar net vorige maand, lanceerde Abed Rabbo een vernietigende aanval op Kerry, en verwierp zijn laatste voorstellen als onaanvaardbaar. “Kerry heeft niet het recht om te beslissen waar onze grenzen zullen lopen,” zei de topfunctionaris van de PLO. “Als de VS dat wil, kan het delen van Californië of Washington aan Israël geven. Het raamakkoord van Kerry is zeer gevaarlijk.” Abed Rabbo beschuldigde Kerry ook van het zoeken naar een manier “om Israël te sussen door te voldoen aan haar expansionistische eisen in de Jordaanvallei onder het mom van veiligheid. Hij wil het Israëlische stilzwijgen afkopen over het akkoord met Iran (met de zes grote machten).”

Palestijnse functionarissen hebben ook details gelekt over Kerry’s laatste voorstellen voor een akkoord tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit. Sommigen zijn zover gegaan om Kerry te beschuldigen van het bevoordeligen van Israël, te werken aan het ‘liquideren’ van de Palestijnse zaak en te proberen om de Palestijnen af ​​te persen. Tayseer Khaled, lid van het Uitvoerend Comité van de PLO, werd onlangs geciteerd van Kerry te beschuldigen van het proberen om de Palestijnen politiek af te persen. Khaled’s beweringen werden sindsdien regelmatig herhaald door andere Palestijnen.

anti-Kerry demonstraties in RamallahBovendien zijn anti-Kerry demonstraties (plaatje rechts) een veel voorkomend verschijnsel geworden in Ramallah en andere Palestijnse steden op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Op sommige van deze protesten, wordt Kerry vaak veroordeeld als een pion in de handen van Israël. Op een ander protest in Ramallah, scandeerden de Palestijnen: “Oh Kerry, jij lafaard, voor jou is geen plaats in Palestina.”

In Bethlehem trokken de Palestijnen enkele weken geleden massaal de straat op om te protesteren tegen het bezoek van Kerry aan de stad. En toen president Barack Obama Bethlehem bezocht vorig jaar, slingerden Palestijnen schoenen naar zijn portret en zongen en staken zijn foto in brand. Anti-Kerry protesten hebben ook plaatsgevonden in Egypte en Jordanië, waar demonstranten ook zijn portret in brand staken en hem persona non grata verklaarden. Waarom dan voelt Kerry zich niet net zo beledigd door de Arabische veroordelingen?

Het is interessant om te zien hoe een commentaar van een Israëlische minister erin geslaagd is om de betrekkingen tussen de Amerikaanse regering en Israël te verstoren, terwijl de vurige retoriek en demonstraties tegen Kerry en Obama in de Palestijnse gebieden en de Arabische hoofdsteden volledig worden genegeerd door Washington. Als Kerry echt geeft om het vredesproces, moet hij ook de Palestijnse Autoriteit en de Arabische regeringen vragen om de hun toon te verlagen en te stoppen met het opruien tegen hem en de VS Tenzij, natuurlijk, deze verklaringen en protesten hem niet beledigen.

door Khaled Abu Toameh


Bronnen:

 1. The Gatestone Institute:
  ♦ Kerry’s Peace Process Double Standards – It is interesting how one comment from an Israeli minister has managed to strain relations between the U.S. Administration and Israel, while fiery rhetoric and street demonstrations against Kerry and Obama in the Palestinian territories and Arab capitals are completely ignored by Washington; door Khaled Abu Toameh [lezen]
 2. The Times of Israel:
  ♦ Ya’alon: US and Europe ‘don’t understand’ Middle East – Days after high-profile spat over his scathing Kerry critique, defense minister rejects US proposal for security arrangements; door Gavriel Fiske [lezen]
  ♦ Defense minister trashes Kerry and his peace proposals – US secretary is ‘obsessive and messianic’ in his quest for an Israeli-Palestinian deal, Ya’alon says in Yedioth Ahronoth expose; Livni, Herzog protest his comments; door Gavriel Fiske [lezen]
  ♦ Defense minister says sorry for scathing attack on Kerry – After furious US rebuke and long meeting with Netanyahu, Moshe Ya’alon issues apology, says he ‘did not intend to insult’ secretary of state; door Haviv Rettig Gur en Gavriel Fiske [lezen]
  ♦ Kerry shrugs off defense minister’s withering critique – After Ya’alon calls him ‘obsessive’ and his security plan useless, secretary says bid for framework deal won’t be deterred by ‘one set of comments’; door Marissa Newman [lezen]

4 gedachtes over “John Kerry’s vredesproces van twee maten en twee gewichten [Khaled Abu Toameh]

 1. Off topic -uitzending van Werner Trio op radio Klara zaterdag 17/1/2014. Heeft u geluisterd? Het was heel erg. Inge Neefs mocht er haar zeg doen en op het einde van de uitzending reclame maken voor BDS -heel vroom hoor. Ludo Abicht was ook in form, ik wist niet dat hij zo een Israël-bascher was. Maar hij was er dus om evenwicht in de discussie te brengen, dixit Werner Trio die ik hierop aansprak. Trio zelf stuurde de discussie -liever, het onderonsje- nauwelijks bij. Opnieuw werd ook hier Margwhan Bargouthi vergeleken met Nelson Mandela. Ik stuurde een mailtje naar de Israëlische ambassade om hen attent te maken op zulke uitzendingen, maar als ze zelf niet reageren, zullen de journalisten blijven anti-informatie geven. Een mailtje als luisteraar haalt duidelijk niets uit. De redactie van Joods Actueel had ook bij Klara bezwaren geopperd, maar blijkbaar woog ook dat niet zwaar genoeg door. Ik ga in de toekomst toch telkens redacties aanspreken/schrijven, ook al haalt het niets uit. Niets doen nu Israël vecht voor zijn voortbestaan (de Iraanse nucleaire bedreiging!) is nog erger.

  Like

 2. @”om een vredesregeling met de arabieren te treffen”

  Dan zouden ze beter rechtstreeks met de Arabieren onderhandelen (cfr de Arabische Liga) ipv met de Palestijnen (correctie: de helft maar want Gaza doet niet mee). Vermlits dat niet gebeurt kan er ook nooit een ernstig akkoord uit de bus komen. Dus meteen afblazen dat boeltje en overnieuw beginnen.

  Like

 3. Shapira het is jammer dat je jezelf verstopt. Met de 3.5000 jaar Joodse connectie met Israel zit je jammer genoeg een paar jaartjes ernaast.
  Ik hoop dat deze regering de kracht kan vinden om een vredesregeling met de arabieren te treffen. Maar tevens moeten zij de arabieren en de wereld duidelijk maken dat ze zich aan de regeling moeten houden en dat na een eventuele volgende oorlog absoluut geen discussie meer mogelijk is over teruggave van land.

  Like

 4. De Amerikaanse politiek in het Midden Oosten wordt getekend door mislukking.

  De Europese politiek in het Midden Oosten wordt getekend door colonisatie.

  Beide politieke ‘inzichten hebben geleid tot moord & doodslag.

  Nu willen deze twee betweters Israel dwingen tot een ‘vredes deal met degenen die de 3.5000 jaar Joodse connectie met Israel ontkennen en dagelijks trots verkondigen op welke manier zij de Joden gaan vermoorden en absoluut niet tot een deal willen komen.

  Het probleem van het hele conflict is dat het gebaseerd is op een leugen.

  De leugen over Palestijnen en hun ‘historische rechten & gestolen land!

  Er zal pas ‘vrede komen als deze leugen wordt rechtgezet.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.