Europa wil de Joden nog steeds vertellen waar ze wel en niet mogen wonen [Tom Wilson]

westbank-truth2Het diplomatiek offensief [lees=oorlog met andere middelen] van het Westen en de VS tegen Israël draait al enkele maanden op volle toeren. Westerse diplomaten hebben voor de gelegenheid hun diplomatiek taalgebruik ‘aangepast’ aan de Arabieren, die open en bloot blijven verkondigen dat zij Israël van de kaart willen vegen en de Joden verdrinken in de Middellandse Zee. In rode letters wat het was, in blauwe letters volgens het Westers omgeturnd dictaat. President Barack Obama ‘zag dat het goed was’ en zond zijn schaapachtige stalknecht John Kerry op diplomatieke oorlogsmissie naar de Joodse staat.

Als diplomatie oorlog is met andere middelen, hebben de Europeanen zich de afgelopen op het diplomatieke oorlogspad begeven temidden van een steeds scheller klinkende houding tegenover Israël en haar beleid ten aanzien van de Joodse gemeenschappen voorbij de staakt-het-vurenlijnen van 1949.

gettoDe Europese positie op Israëlische nederzettingen wordt vaak als hypocriet geëtiketteerd en als gemeten naar twee verschillende standaarden, maar de afgelopen dagen is de Europese reactie op aankondigingen van nieuwe woningen voor Joden voorbij de Groene Lijn, ook in de oostelijke delen van Jeruzalem, zo volslagen disproportioneel geweest in die mate zelfs dat ze helemaal op hol lijkt te slagen.

Op donderdag jl., werden de Israëlische diplomaten in Londen, Parijs, Rome en Madrid allemaal op het matje geroepen door regeringsfunctionarissen om zich te verantwoorden en berispt te worden naar aanleiding van het nieuws dat de Israëlische regering vergunningen voor 600 nieuwe woningen in Jeruzalem had uitgegeven en 800 in de nederzettingenblokken, die onder vrijwel elke denkbare hertekening van de grenzen, deel van Israël zouden blijven.

Het is een nogal vreemde wending van de geschiedenis te ontdekken dat zelfs in de 21ste eeuw Europese regeringen nog steeds proberen de Joden te vertellen waar ze wel en niet mogen wonen. Vreemd, dat op een manier die bijna riekt naar kolonialisme in de oude stijl, Europeanen nog steeds bezig zijn om de grenzen van andere volkeren te bepalen in andere delen van de wereld.

Deze acties door Europese diplomaten volgen op het nieuwste beleid van de Europese Unie om financiële beperkingen op te leggen op Joodse bedrijven en organisaties die voorbij de Groene Lijn actief zijn. Tot dusver is dit boycotbeleid nog niet in voege, voor zolang de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit aan de gang zijn. Maar toch is de boodschap uit Brussel duidelijk geweest dat, indien de onderhandelingen zouden mislukken, een dergelijk beleid zal worden uitgeoefend tegen Israël, wat concreet inhoudt dat zelfs indien de Palestijnen zouden weglopen van een akkoord, de Europeanen sowieso de Joodse staat de schuld zullen geven.

Inderdaad, is het niveau van de hypocrisie van Europese diplomaten over de recente anti-nederzettingen aankondiging adembenemend. Eerst en vooral is Israël niet verplicht om een bouwstop te handhaven in de gebieden terwijl de onderhandelingen plaatsvinden. De chef van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas eiste een reeks concessies vooraleer bereid te zijn om zich aan te sluiten bij de vredesbesprekingen, maar veeleer dan op te komen voor de Israëliërs die in Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever wonen, koos Israël in plaats daarvan voor het vrijlaten van een aantal Palestijnse massamoordenaars en terroristen. Nu lijken de Europeanen zowel de vrijlating te eisen van terroristen èn een bouwstop te eisen van Joodse huizen in Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever.

Echter, de echte dubbele standaard betreft het Europese stilzwijgen in het zicht van talloze Palestijnse schendingen van de voorwaarden die vooraf aan het onderhandelingsproces werden gesteld. Zoals ik hier al eerder heb geschreven, hebben de Palestijnen onlangs besloten om naar het lidmaatschap na te streven in de diverse VN-organen, dat in directe strijd is met hun verplichtingen krachtens het onderhandelingskader. En zoals Jonathan Tobin op deze pagina’s ook heeft opgemerkt, ver van het opvoeden van hun bevolking voor de vrede conform de Oslo-akkoorden van 1993, blijft de Palestijnse Autoriteit de massa opruien tegen de Joden en Israël.

Ook moeten we niet vergeten, hoewel het erop lijkt dat de Europeanen dat al deden, dat de afgelopen dagen een golf van raketten zijn afgevuurd vanuit Gaza op Israëlische burgerdoelen. Toch kunnen we er zeker van dat indien en wanneer het Israëlische leger gedwongen wordt om een grondoffensief tegen Gaza te lanceren, de straten van de Europese hoofdsteden opnieuw gevuld zullen worden met demonstranten, de geluidsgolven oorverdovend zullen zijn met woedende veroordeling van Israël’s “agressie” en Europese overheden die Israël zullen oproepen om terughoudendheid te betrachten.

Toegegeven, de Israëliërs hebben deze laatste diplomatieke aanval niet aan zich voorbij laten gaan met de Israëlische premier Netanjahoe die moedig reageerde met: “Wanneer heeft de Europese Unie de Palestijnse ambassadeurs op het matje geroepen om te klagen over de opruiing tot haat en geweld en eist om de vernietiging van Israël? Ik denk dat het tijd is dat deze hypocrisie moet stoppen. Ik denk dat het tijd is om wat evenwicht en billijkheid om deze discussie te injecteren. Omdat ik denk dat dit onevenwicht en dit vooroordeel tegen Israël geen vrede bevordert.” En terecht ging de Israëlische premier verder met te zeggen: “Ik denk dat het de vrede verder wegduwt omdat het aan de Palestijnen vertelt, “In principe kun je alles doen wat je wilt, alles zeggen wat je wilt en je zal hiervoor niet verantwoordelijk worden gehouden.”

Minister van Buitenlandse Zaken van Israël is nog verder gegaan en heeft gevraagd om ontmoetingen tussen Israëlische functionarissen en de ambassadeurs van dezelfde Europese landen die hun Israëlische ambassadeurs dagvaarden ter berisping. Zonder twijfel zal de stemming gespannen zijn, de conversatie enigszins ongemakkelijk, maar iets moet de Europeanen ertoe brengen om hun compleet losgeslagen houding ten opzichte van Israël ter heroverwegen en die van de burgers die toevallig voorbij de staakt-het-vurnenlijen van 1949 leven.

door Tom Wilson

Tom Wilson is a British-born writer and political analyst. He is currently the Tikvah Fellow at Commentary Magazine and writes for publications on both sides of the Atlantic.

Joniversity: The actual real truth about Palestine (and West Bank)


Bronnen:

 1. Commentary Magazine:
  ♦ Europe’s Unhinged Assault on Israel – If diplomacy is war by other means, in recent days the Europeans have been taking to the diplomatic warpath amidst an increasingly strident attitude toward Israel and its policies on Jewish communities over the 1949 armistice lines.; door Tom Wilson [lezen]

Een gedachte over “Europa wil de Joden nog steeds vertellen waar ze wel en niet mogen wonen [Tom Wilson]

 1. 1940….gele Jodenster!

  2014….blauw witte Jodenster!

  Het anti Joden haat feest is verworden tot een anti Joden haat feest onder het mom van een politiek correct anti Israel haat feest.

  Met ”Palestijnen heeft het helemaal niets te maken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.