UNESCO annuleert Joods thematische tentoonstelling onder druk van Arabische Liga

unesco-ex2
UNESCO, de Educational Scientific and Cultural Organization van de Verenigde Naties, heeft op het laatste ogenblik een Joodse tentoonstelling voor onbepaalde tijd uitgesteld [lees: geannuleerd] onder druk van de Arabische Liga. Aan de tentoonstelling werd twee jaar lang samengewerkt door UNESCO en het Simon Wiesenthal Centrum, met de steun van Canada, Israël en Montenegro.

De tentoonstelling getiteld “Het Volk, het Boek, het Land – De 3.500 jaar oude banden tussen het Joodse volk en het Land van Israël” zou normaal geopend worden op 20 januari 2014 in de gebouwen van het hoofdkwartier van UNESCO in Parijs. De uitnodigingen waren reeds de deur uit, het tentoonstellingsmateriaal was reeds ter plaatse klaar om opgehangen te worden.

Als reden voor de annulatie van de tentoonstelling zegt UNESCO dat dit het aan de gang zijnde vredesproces tussen Israël en de Palestijnen zou kunnen beschadigen. Directeur-generaal Irina Bokova schreef aan het Simon Wiesenthal Centrum:

“UNESCO is intens begaan met de succesvolle uitkomst van het vredesproces met het doel om stabiliteit in het gebied te bereiken en in die optiek dragen wij de verantwoordelijkheid dat de huidige inspanningen niet in gevaar worden gebracht.”

[Orig.: “UNESCO is deeply committed to the successful outcome of the peace process in order to achieve stability in the region and we have a responsibility in ensuring that current efforts in this regard are not endangered.”]

De waarheid is dat UNESCO gezwicht is onder druk van de Arabische Liga om de tentoonstelling af te gelasten. In een protestschrijven aan directeur-generaal Irina Bokova, uitte de voorzitter van de Arabische groep binnen UNESCO, Abdulla al Neaimi van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE),zijn “diepe bezorgdheid en grote afkeuring” over het programma dat de oude banden aantoont tussen Israël en het Joodse Volk:

“Het onderwerp van deze tentoonstelling is zeer politiek beladen en de titel [van de expositie] lijkt uiterlijk triviaal ie zijn. In het bijzonder ernstig is de verdediging van dit thema die in Israël door de tegenstanders van vrede wordt gebruikt. De publiciteit die hiermee gepaard zal gaan… de tentoonstelling kan enkel schade veroorzaken aan de vredesonderhandelingen die thans aan de gang zijn en de constante inspanning ondermijnen van minister van Buitenlandse ZakenJohn Kerry en de neutraliteit en objectiviteit van UNESCO beschadigen. Om al deze redenen, en uit grote bezorgdheid om UNESCO niet te beschadigen… in haar missie van steun voor vrede, vraagt de Arabische groep binnen de UNESCO u om te beslissen om deze tentoonstelling te annuleren.”

[Orig.: “The subject of this exhibition is highly political though the appearance of the title seems to be  trivial. Most serious is the defense of this theme which is one of the reasons used by the opponents of peace within Israel. The publicity that will accompany… the exhibit can only cause damage to the peace negotiations presently occurring, and the constant effort of Secretary of State John Kerry, and the neutrality and objectivity of UNESCO. For all these reasons, for the major worry not to damage UNESCO in its… mission of support for peace, the Arab group within UNESCO is asking you to make the decision to cancel this exhibition.”]

Maar dat was niet eens het ergste. Tien dagen voor de opschorting van de tentoonstelling, hebben de Verenigde Staten hun co-sponsorship aan de tentoonstelling eveneens teruggetrokken op gelijkaardige gronden. Kelly O. Siekman, directeur van het kantoor binnen UNESCO voor het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken haalde als reden aan:

“Op dit gevoelige moment in het lopende vredesproces, en na doordachte overwegingen op het hoogste niveau, hebben we besloten dat de Verenigde Staten niet in staat zal zijn om als co-sponsor op te treden van de huidige tentoonstelling die op het hoofdkwartier van UNESCO zal te zien zijn.”

[Orig.: “At this sensitive juncture in the ongoing Middle East peace process, and after thoughtful consideration with review at the highest levels, we have made the decision that the United States will not be able to co-sponsor the current exhibit during its display at UNESCO headquarters.”]

De ontgoocheling bij het Simon Wiesenthal Centrum was uiteraard groot. Rabbijn Marvin Hier van het SWC sprak van een regelrechte schande. “De Arabieren willen niet dat de wereld weet dat de Joden 3.500 jaar oude banden hebben met het Land van Israël. [De UNESCO] zou geen plaats van censuur mogen zijn. Het zou geen natie het recht mogen ontzeggen op een eigen geschiedenis.”

solidarity2Intussen hebben diezelfde Verenigde Naties gisteren 16 januari 2014 een nieuwe campagne gelanceerd onder de naam “2014 – Jaar van Solidariteit met het Palestijnse Volk” [Year of Solidarity with the Palestinian People], een evenment waarvan absoluut niemand zal durven te beweren dat dit het aan de gang zijnde vredesproces kan bedreigen. De president van de Algemene Vergadering van de VN John Ashe sprak zijn ‘robuuste’ steun uit voor het Palestijnse volk en zei:

“Ik weet zeker dat ik namens velen spreek als ik zeg dat ik hoop dat het Jaar [van het Palestijnse volk] een sfeer van dialoog en wederzijds begrip zal helpen bevorderen tussen de twee kanten van dit decennialange conflict. We leven in een internationale context die de samenwerking tussen alle partijen, entiteiten en wezens nodig heeft om oplossingen vte vinden voor de uitdagingen waarmee de familie van de mensheid te maken heeft. Er zijn geen uitzonderingen, Israël en Palestina moeten een akkoord bereiken omtrent de voorwaarden waarin ze zij aan zij in vrede en veiligheid kunnen leven.”

[Orig. “I am sure I speak for many when I say that I hope the Year helps foster an atmosphere of dialogue and mutual understanding between the two sides of this decades-long conflict. We live in an international context that requires cooperation among all parties, entities and beings to find solutions to the challenges facing the human family. There are no exceptions; Israel and Palestine must find agreement on the conditions in which they can live side by side in peace and security.”]

unesco-ex3Parijs, 16 januari 2014. Het expositiemateriaal, zorgvuldig samengesteld onder leiding van Robert Wistrich van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, staat uitgepakt klaar om geïnstalleerd te worden…


Bronnen:

 • The Jerusalem Post:
  ♦ UNESCO delays exhibit on Jewish ties to Land of Israel – UN Educational, Scientific and Cultural Organization says move was made out of concern for peace process; door Tovah Lazaroff [lezen]
 • The Algemeiner:
  ♦ EXCLUSIVE: UNESCO Pulls Jewish Exhibit After Last Minute Protest From Arab League [lezen]
 • Elder of Ziyon:
  ♦ UNESCO drops Jewish themed exhibit because Arabs objected. And the US agrees with their reasons! [lezen]
 • Simon Wiesenthal Center:
  ♦ The Simon Wiesenthal Centre is delighted to invite you to a very special exhibition [lezen]
 • United Nations News Centre:
  ♦ UN officials hope observance of International Year will lead to Israeli-Palestinian peace – The United Nations today launched the International Year of Solidarity with the Palestinian People, with senior officials urging that the observance be used to redouble efforts to achieve a durable peace between Israel and Palestine [lezen]
 • The Times of Israel:
  ♦ UNESCO cancels event on Jewish ties to Land of Israel – Days before opening of Paris exhibit, UN cultural body bows to pressure from Arab states, who said it would harm peace talks; door Lazar Berman [lezen]
  ♦ State Dep’t had refused to sponsor UNESCO’s cancelled Israel exhibit – US now protesting that show on Jewish people’s historic tie to land of Israel was dropped, but last week it declined invitation to support it [lezen]
 • Arutz Sheva:
  ♦ UN Envoy Blasts ‘Palestinian Solidarity Year’- UN “allocates endless resources to advancing lies and half-truths of the Palestinian leadership”, charges ambassador Ron Prosor; door Elad Benari [lezen]

7 gedachtes over “UNESCO annuleert Joods thematische tentoonstelling onder druk van Arabische Liga

 1. De Nederlandse dagbladen zouden de komende dagen vol moeten staan met ingezonden stukken die deze annulering aan de kaak stellen!

  Like

 2. De motivatie en onderbouwing van de Directeur-generaal Irina Bokova, dat deUNESCO intens is begaan met de succesvolle uitkomst van het vredesproces met het doel om stabiliteit in het gebied te bereiken en in die optiek dragen wij de verantwoordelijkheid dat de huidige inspanningen niet in gevaar worden gebracht,” slaat nergens op!!! Over welke succesvolle uitkomst heeft zij. Hetgeen zij en vele andere politieke malloten doen is een levensvegaarlijk vacuum scheppen. De gevolgen hiervan zullen voor de gehele wereld catastrofaal zijn!!

  Like

 3. Tja, als je bedenkt dat het vinden van een bijbel kan leiden tot een doodsvonnis in sommige Arabische landen, dan begrijp je dat zulk een tentoonstelling even gevaarlijk moet lijken als knoflook voor vampieren. Het angstzweet van de ayatollahs en immams moest wel hevig geweest zijn. Triestige achterlijke wereld waarin we leven. En dat durft zich “Educational”, “Scientific” and “Cultural” noemen. Ik zou eerder zeggen “Erratic”, “Satanic” and “Charlatanic”…

  Like

 4. “Het zou het ”vredesproces kunnen schaden”!

  Absoluut, want dan zou er aan het licht kunnen komen dat het Palestijnse treurverhaal over historische rechten & verloren staten op pure fantasie berust……en dát moeten we niet willen!

  Dan zou de ”internationale gemeenschap hun leugens moeten erkennen….en dát moeten we niet willen!

  Dan zou Dhr. Kerry zijn kans op een nobelprijs zien verdampen….en dát moeten we niet willen!

  Dan zouden journalisten/fotografen hun baan verliezen….en dát moeten we niet willen!

  Dan zouden leden van anti semitische NGO’s een job moeten gaan zoeken…en dát moeten we niet willen!

  Dan zouden veel ‘pseudo schrijvers/historici geen onderwerp voor nieuwe boeken en dus beroemdheid over de rug van Israel worden ontnomen….en dát moeten we niet willen!

  Met andere woorden: De leugen regeert en moet vooral blijven regeren….want dát is wat we graag willen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.