EJP: Antisemitisme is zoals kanker, indien we die niet bestrijden zal die zich uitzaaien

cancer

“Joden zijn als de kanarie in de koolmijn van de beschaving. Wanneer zij het voorwerp worden van wreedheid en haat, betekent dit dat de lucht vergiftigd is en weldra een explosie zal volgen.”
[Jeff Jacoby in Jewish World Review, april 2002]

“Antisemitisme is zoals kanker. Er zijn twee dingen die zeker zijn aan deze kanker van de haat. We weten dat die dodelijk is en dat indien we die niet bestrijden deze zich zal uitzaaien,” zei Michal Kaminski, een Pools lid van het Europese Parlement in een toespraak tot de Algemene Vergadering van het Europese Joodse Parlement (EJP) op maandag 16 december 2013 te Brussel.

Hij maande aan om waakzaam te blijven. ”Waakzaamheid is geboden omdat als kanker zoals het antisemitisme vaak voor een lange tijd verborgen was, die opeens kan toeslaan. Maar hoewel het zich voor ons kan verbergen, zal het dat niet minder gevaarlijk maken.”

Verwijzend naar de debatten in het Europees Parlement, zei Kaminsi dat hij vaak politici hoort schreeuwen over ‘mensenrechten’ en ‘democratie’ als ze verbaal uitvallen Israël. “Ik denk dat de kern van veel van deze aanvallen gebeurt uit minachting voor het Joodse volk, een minachting voor hun staat en een minachting voor hun recht om zich te verdedigen.”

europe_cancerZijn opmerkingen temidden verontrustende resultaten van een recent onderzoek van Agentschap van de EU voor fundamentele rechten over de perceptie van antisemitisme onder Joden in acht landen. “Het antisemitisme is in Europa opnieuw aanvaardbaar geworden,” zei Alexander Zanzer, co-voorzitter van de interculturele commissie van het Europees Joods Parlement, toen hij de bevindingen van de enquète presenteerde.

 Uit het onderzoek van de FRA blijkt onder meer dat 76% van de 6.000 bevraagde Joden vond dat hun situatie erger werd en dat het antisemitisme de afgelopen vijf jaar was toegenomen. “Het is niet evident om je religieuze identiteit in Brussel of Parijs te uiten,” zei Zanzer.

Het Italiaanse parlementslid Fiorello Provera, vice-voorzitter van de Begrotingscommissie voor Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement, benadrukte dat antisemitisme “een ernstig probleem is dat in heel Europa in opmars is. Veel Joden zorgen voor hun veiligheid en zijn terughoudend om religieuze symbolen te tonen, uit angst voor de reactie die ze kunnen veroorzaken. Ze zijn ook bang dat de overheid onvoldoende maatregelen neemt om hun bescherming te waarborgen en sommige vragen zich af of ze moeten verhuizen naar landen waar ze zich meer thuis kunnen voelen,” voegde hij eraan toe. Terwijl de EU onvermurwbaar is in zijn aanspraken op de bescherming van minderheden binnen de lidstaten, worden we nog steeds geconfronteerd met het virus van het antisemitisme, waarvan wij dachten dat het een ding uit het verleden was,” zei Provera.

Joel RubinfeldDe Brusselse Belg Joel Rubinfeld (plaatje rechts), co-president van het Europese Joodse Parlement en tot 2010 president van de Joodse koepelorganisatie CCOJB/CCJOB, bezweerde dat “We onze inspanningen zullen verhogen in de parlementen van de Europese landen met betrekking tot de invoering van de Werk Definitie van de EUMC inzake Antisemitisme als een juridisch instrument om het antisemitisme te bestrijden.”

Het FRA rapport “laat duidelijk zien dat het voeren van deze strijd meer dan ooit noodzakelijk is,” zei Rubinfeld, eraan toevoegend “vergis je niet, antisemitisme vormt niet alleen een bedreiging voor de Joden, het ondermijnt ook de zeer fundamentele waarden van de Europese democratieën.”

In tegenstelling tot de situatie in de EU-landen, haalde Provera het voorbeeld aan van Azerbeidzjan, een hoofdzakelijk door de Islam gedomineerd land, waar Joden in staat zijn om hun religie en cultuur te beoefenen zonder angst voor bedreigingen of intimidatie. “Dit betrouwbare energie rijke land is de thuisbasis van ’s werelds laatste Joodse dorp of sjtetl. Krasnaya Sloboda (plaatje hieronder) staat ook bekend als ‘Klein Jeruzalem’, dat al bijna driehonderd jaar bestaat en ondanks de tumultueuze geschiedenis van de regio, met inbegrip van pogroms en communistische onderdrukking, blijft het bloeien. Joden en moslims wonen en werken er zij-aan-zij, met respect vool elkaars religie.”

Krasnaya_slobodaHet laatste Joodse dorp of sjtetl van Europa: Krasnaya Sloboda in Azerbeidjan

Hij zei dat de Joden de structuur vormen van de Azerbeidzjaanse samenleving en dat de overheid actief hun belangen stimuleert en ondersteunt. “Azerbeidzjan illustreert hoe interreligieuze samenwerking en Joods-islamitische coëxistentie een tegengif kan vormen tegen het antisemitisme,” zei Provera, eraan toevoegend dat “we in Brussel enkele belangrijke lessen kunnen leren ver hoe je je eigen Joodse gemeenschappen van Europa beter leert te ondersteunen. De EU staat voor de mensenrechten, rechtvaardigheid en gelijkheid, en de vrijheid van godsdienst is een fundamenteel principe, dat we altijd moeten blijven verdedigen,” verklaarde hij.

Het Joodse leven in Azerbeidzjan werd geïllustreerd door de presentatie van een rapport van Jewish News One (JN1). Tomer Orni, CEO van de Europese Joodse Unie, die bevestigde dat ‘”het antisemitisme een onderdeel is van Europa’s DNA,” stelde de vraag hoe Europa kan leren van het Azerbeidzjaanse succesverhaal van Joods-islamitische co-existentie” en noemde tolerantie een sleutelwoord, zoals ook door de Europese instellingen dient te worden uitgevoerd.

Azay GuliyevAls gastspreker bij de Algemene Vergadering was Azay Guliyev (plaatje rechts) uitgenodigd, een lid van de Nationale Assemblee van Azerbeidzjan, die een actieve rol speelt in de Europese-Azerbeidzjaanse zaken en belangstelling toont aangaande vraagstukken met betrekking tot mensenrechten. Hij berichtte over de traditie van het kweken van tolerantie in zijn land dat ligt op het kruispunt tussen Oost en West en aldus traditioneel een rol speelt als bemiddelaar.

“Al eeuwenlang hebben de Azeri’s in vrede en harmonie met volkeren van verscheidene religieuze en etnische achtergrond geleefd,” zei hij. Hij legde uit dat Azerbeidzjan vermeld werd in de top vijf van de meest tolerante landen in de wereld tussen Canada, Australië, Argentinië en Zweden en antisemitisme nooit een probleem is geweest.

Hij vervolgde: “De joodse gemeenschap speelt een belangrijke rol in de sociaal-politieke en culturele leven van het land. Leden van de gemeenschap nemen actief deel aan het parlement, gemeenten en in andere staats en regeringsinstellingen. De gemeenschap heeft een groot aantal NGO’s die heel actief zijn in de ontwikkeling van het maatschappelijk middenveld die in mijn land zijn gevestigd. Aangezien onze samenwerking met de Joodse gemeenschap terrein wint, denk ik dat het zal bijdragen aan de verdere versterking van het democratische Azerbeidzjan.”

Net zoals Vadim Rabinovich, die co-voorzitter is van het Europese Joodse Parlement samen met Joel Rubinfeld, benadrukte dat een van de activiteiten van het parlement is om een dialoog tussen Joden en moslims te vestigen, zei Guliyev dat Azerbeidzjan kan dienen als “een goed voorbeeld van etnische en religieuze tolerantie voor de wereld vol van intolerantie.”

De verdere bevordering van de interculturele dialoog en de ondersteuning van de mensenrechten zijn duidelijk in de tekst van de grondwet van het Europese Joodse Parlement verankerd zoals die die tijdens de Algemene Vergadering werd aangenomen. Geïnitieerd door de Europese Joodse Unie, is het in Brussel gevestigde Europese Joodse Parlement een orgaan dat bestaat uit 120 gekozen leden uit 47 landen van heel Europa. De bijeenkomst vond plaats in de gebouwen van het Europees Parlement.

Oprichting van het Europese Joodse Parlement te Brussel op 16 februari 2012


Bronnen:

 1. European Jewish Press (EJP):
  ♦ ‘Anti-Semitism is like cancer, if we don’t fight it, it will spread; door Yossi Lempkowicz [lezen]
 2. Jewish World Review (JWR):
  ♦ The cancer of anti-Semitism in Europe – “Jews are the canary in the coal mine of civilization. When they become the objects of savagery and hate, it means the air has been poisoned and an explosion is soon to come”; door Jeff Jacoby [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • De nieuwe gedaante van het hedendaags antisemitisme: ‘Israëlofobia’; door Fiamma Nirenstein [lezen]
 • Het Europese antisemitisme en de angst voor de moslims; door Timon Dias [lezen]
 • Antisemitisme en Jodenhaat nemen onrustbarend toe in Nederland en België; door Barry Rubin [lezen]
 • Het Joodse leven in Europa sterft een langzame dood, zegt Robert Wistrich [lezen]
 • Europese Joden steeds meer onder vuur; emigratie neemt rechtevenredig toe; door Yossi Aloni [lezen]
 • Aanslagen, verbaal en fysiek geweld tegen Joden in Europa in één jaar tijd met 45% gestegen [lezen]
 • Joden ‘veilig’ in Antwerpen dankzij extra bewaking, camera’s, wegblokkades, gepantserde deuren enz. [lezen]
 • De ‘dieudonnisering’ van de geesten: Antisemitisme brengt het volk aan het lachen; door Giulio Meotti [lezen]
 • ‘De antisemiet neemt de Joden in principe alles kwalijk, ook het tegendeel’; door Martin Kloke [lezen]
 • Het Simon Wiesenthal Centrum onthult de Europese haat jegens Israël [lezen]
 • De strijd tegen het antisemitisme wordt steeds meer en meer een hopeloze zaak [lezen]

3 gedachtes over “EJP: Antisemitisme is zoals kanker, indien we die niet bestrijden zal die zich uitzaaien

 1. Massale aanvallen op Joden hebben door de eeuwen heen altijd plaats gevonden en dat zal helaas ook niet veranderen. Dus is het de Joden hun goed recht zich te verdedigen en daar tegen te bewapenen. En is het voor de symphatisanten van deze mensen hun goed recht hen op identieke wijze bij te staan.

  Like

 2. ‘De EU staat voor mensenrechten, gelijkheid en vrijheid van religie’…….ja, maar dan vooral in woorden want hun geschiedenis bewijst het tegendeel.

  Het Europese anti semitisme is genetisch bepaald en net zoals kanker treft het sommige families meer dan andere en dan klinken de mooie woorden over vrijheid en gelijkheid erg hol!

  Like

 3. Wat verwacht je van de EU als de hotemetoot van buitenlandse zaken Catherine Ashton is.
  Een Jodenhaatster pur sang die niets liever wil dan de vernietiging van Israël en haar bewoners.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.