Arabische Liga is formeel: nooit erkenning van Israël als de staat van het Joodse volk!

arabische_liga2Conferentie van 22 moslimlanden van de Arabische Liga:
de Liga beschikt, Mahmoud Abbas voert uit

De Arabische ministers van Buitenlandse Zaken hebben afgelopen zondag de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry meegedeeld dat ze Israël niet zullen accepteren als een Joodse staat, noch een compromis wensen te sluiten over de Palestijnse soevereiniteit in Jeruzalem, hiermede de posities steunende zoals die werden uitgesproken door de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

De minister van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit Riyad al-Malki vertelde tegenover de officiële krant Al-Ayyam op maandag dat negen Arabische ministers van Buitenlandse Zaken, die deel uitmaken van de opvolgcommissie voor het Arabische Vredesinitiatief, tijdens een bijeenkomst in Parijs zaterdag hadden afgesproken om Kerry een eensgezind Arabisch standpunt te presenteren omtrent de kernpunten van de Palestijnse eisen.

De ontmoeting tussen minister John Kerry en de ministers van Buitenlandse Zaken vond plaats op zondagavond in de residentie van de Amerikaanse ambassadeur in Parijs en is de vijfde ontmoeting tussen Kerry en het Arabische follow-up comité, berichtte Al-Ayyam.

“Een duidelijke en uniforme Arabische en Palestijnse positie werd gepresenteerd [aan Kerry] de erkenning van Israël als een Joodse staat afwijzende,” vertelde Mali aan het dagblad. “De Amerikaanse minister hoorde deze positie van mij en van andere Arabische ministers van Buitenlandse Zaken, die ook rekening houden met Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van de Palestijnse staat.”

Met ‘Oost’-Jeruzalem wordt uiteraard Jeruzalem bedoeld, tenzij er iemand ooit iets over het bestaan van een ‘West’-Jeruzalem heeft gehoord, maar dat kan nooit in Israël hebben gelegen. 😦

De Arabische standpunten over de ‘Joodsheid’ van Jeruzalem en Israël zijn een directe uitdaging op de eis zoals werd uitgesproken door de Israëlische premier Benjamin Netanhjahoe voor de ondertekening van een vredesakkoord met de Palestijnen. In de afgelopen dagen, werd Netanjahoe door de Israëlische media geciteerd als zegde hij dat hij zal aandringen op de uitsluiting van de kwestie Jeruzalem uit de onderhandelingen.

Netanjahoe wordt geconfronteerd met zware druk om zich aan de standpunten te houden van zijn coalitiepartners evenals de hardliner leden van zijn Likoedpartij. Minister van Economie Naftali Bennett, het boegbeeld van de Joodse Thuis partij, dreigde op 7 januari om de coalitie te verlaten als enige concessies werden gemaakt op Jeruzalem.

“Genoeg met de spelletjes,” vertelde Bennett vertelde tegenover publiek in Tel Aviv. “We zullen niet langer woordspelletjes spelen: ’67 lijnen ‘betekent de verdeling van Jeruzalem, het opgeven van de Olijfberg waar Menachem Begin, Rav Kook en Eliezer Ben-Yehuda werden begraven en het opgeven van de Westelijke Muur (Klaagmuur), de Tempelberg en de oude stad.”

De positie van de Arabische ministers komt ook temidden van een verharding in de Palestijnse retoriek, terwijl de VS zich voorbereiden om aan beide zijden een raamovereenkomst voor te leggen waarin alle kernpunten worden opgesomd en open liggen voor een nieuwe ronde van onderhandelingen.

In een felle toespraak op zaterdag jongstleden, zei Abbas dat de Palestijnen nooit zullen afzien van hun eis van Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van de toekomstige Palestijnse staat. Abbas zei ook dat hij zal Israël niet zal erkennen als het thuisland van het Joodse volk, een Israëlische eis die door de Verenigde Staten wordt ondersteund.

Sprekend tot de pers in Parijs, wilde Kerry geen commentaar geven op de Arabische standpunten, maar zei alleen dat beide partijen ‘moeilijke keuzes hebben gemaakt en ze hebben zelfs nog moeilijker keuzes te maken in de komende weken.” Vorige week, ontkende een woordvoerder van het Amerikaanse minitserie van Buitenlandse Zaken dat de VS op zoek was om het Arabische Vredesinitiatief van 2002 bij te schaven om aldus Israël te erkennen als een Joodse staat.

Volgens Malki, vertelde Kerry aan de Arabische ministers dat als de onderhandelingen mislukten hij niet zou aarzelen om in het openbaar de naam te publiceren van de zijde “die bereid was om concessies te doen en samen te werken en van de zijde die weigerde daaraan mee te werken.”

door Elhanan Miller


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ Arab ministers back Abbas in rejecting ‘Jewish’ Israel – Kerry will not hesitate to name ‘non-cooperative’ side if negotiations fail, Palestinian foreign minister Malki says; door Elhanan Miller [lezen]
  ♦ PM: Abbas’s hard-line speech shows he won’t take tough decisions – Biden tells Netanyahu settlement expansion not constructive, assures Israel of US commitment to ‘sanctions architecture’ [lezen]
  ♦ Abbas hardens his stance on Palestinian ‘right of return’ – In overlooked weekend speech, Palestinian leader also declares that ‘millions of heroes are marching to Jerusalem’; door Elhanan Miller [lezen]
  ♦ Defense minister reportedly trashes Kerry, peace talks – US secretary is ‘obsessive and messianic’ in his quest for an Israeli-Palestinian peace deal, Ya’alon says in Yedioth Ahronoth expose; Livni, Herzog protest his comments; door Gavriel Fiske [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Kerry naar Koeweit om met Arabische Liga, de baas van Abbas, te praten over vrede met Israël [lezen]
 • Het vredesinitiatief van de Arabische Liga bulkt van illusies, misleiding en bedrog; door Guy Bechor [lezen]
 • Het plan ‘Initiatief voor Vrede’ uit 2002 van de Arabische Liga brengt geen vrede in het M-O; door Eli E. Hertz [lezen]
 • Arabische Liga verwerpt Amerikaans veiligheidsplan: geen enkele Israëlische soldaat op de Westbank [lezen]
 • Weinig optimisme bij Arabische Liga over hernieuwde gesprekken tussen Israël en de Palestijnen [lezen]
 • Conferentie in Caïro van Arabische Liga omtrent Palestijnse vluchtelingen bleek schertsvertoning [lezen]
 • Arabische Liga stelt commissie aan die het bewijs moet leveren dat Israël Arafat vermoord heeft [lezen]
 • Arabisch vredesvoorstel uit 2002 biedt geen perspectief; door Likoed.nl [lezen]
 • Linkse Meretz partij eist van Netanjahoe dat hij het Saoedische vredesplan accepteert [lezen]
 • Barry Rubin: Waarom er geen vrede is? Omwille van Israël natuurlijk, uiteraard! [lezen]
 • Palestijnen verwerpen elk vredesakkoord waarin ‘Recht op Terugkeer’ ontbreekt [lezen]
 • De 3 x NEEN van Khartoem uit 1967: geen erkenning, geen onderhandelingen en nooit vrede met Israël [lezen]
 • Eenzijdig en onjuist rapport van Nederlandse adviesraad ondermijnt het vredesproces; door Likoed.nl [lezen]

6 gedachtes over “Arabische Liga is formeel: nooit erkenning van Israël als de staat van het Joodse volk!

 1. En dus,zoals de Arabieren hun poot stijf houden, zo moet Israel stoppen met het “vredesproces” en de Arabieren de Palestijnen cadeau doen.

  Like

 2. Ik hoop dat ze Obama’s doodgeboren vredesduif snel onder de grond stoppen. Wat mij betreft bestaat er al lang vrede tussen Israël, de Palestijnen en de Arabieren. Tenminste, toch iets wat er op lijkt en wat mijns inziens niet meer kan verbeterd worden.

  Met andere woorden: een staakt-het-vuren is het beste wat Israël kan en mag verwachten zolang het bestaat in het M-O. Enkel het IDF als afschrikking weerhoudt de Arabische landen (of enkele daarvan) om Israël morgen al van de kaart te vegen.

  Het IDF is quasi onoverwinnelijk en wordt enkel ernstig bedreigd indien Iran atoomwapens zou verkrijgen. Dan is het uit met ‘vrede’. Al het andere kan afgeslagen worden. 😦

  Like

 3. De deur is nu toch wel heel hard dichtgegooid. Heeft John Kerry al zijn vingers nog?
  En, hoe nu verder met deze eeuwig durende oorlogsverklaring?

  Like

 4. Ja dat klopt. Het conflict gaat inderdaad tussen Arabieren en Israël. Sinds het Palestijnse volk om en rond de Zesdaagse Oorlog van 1967 werd ‘uitgevonden’, is dat men het Palestijns-Israëlisch conflict gaan heten. Maar dat klopt dus niet.

  De Palestijnse lakens worden uitgedeeld in de Arabische Liga, die 22 Arabische landen vertegenwoordigt. Het is de Liga die beveelt en het Palestijnse leiderschap voert uit.

  Of waarom dacht je dat telkens wanneer belangrijke beslissingen en/of standpunten moeten worden ingenomen, Mahoud Abbas telkens naar de Liga afreist om beraad? Omdat hij door de Liga niet gemachtigd is om alleen te beslissen.

  Een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen is van nul en generlei waarde, zolang de Arabische Liga niet eerst zijn fiat daarover heeft gegeven.

  Denk maar aan de “3 Neens van Khartoum uit 1967”: Geen erkenning Israël, geen onderhandelingen en geen vrede met de Joodse staat. Alles staat en valt met dat.
  https://brabosh.com/2010/12/11/pqpct-9fm/

  Like

 5. Jullie bijdrage is zeer pertinent geplaatst onder Arabisch-Israelisch conflict. men moet erop aandringen op te houden dit conflict als Palestijns-Israelisch conflict te bestempelen hetgeen alle geostrategische perspectieven vervalst en past in de propaganda oorlog tegen Israel waarin alle sympathie elementen voor Israel één voor één werden weggekaapt: shoa door nakba, Israelische Sabra door Sabra en Shatilla, Israelische David door steengooiende kinderen, de tempel van Salomon door de esplanade van de moskeeën enz… Maar het ergste van al, 30% van de internationale ontwikkelingshulp werd weggekaapt door deze vliegtuigkapers.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.