Nederlandse boycot van de Joodse staat breidt uit: Pensioenfonds PGGM bevriest beleggingen

bank-hapoalimBank Hapoalim is één van de vijf Israëlische banken die worden geboycot geënt op het huidige Nederlandse boycotbeleid ten aanzien van Israël. Het was ooit anders. Wat hierbij vergeten wordt is dat de gewone Palestijn andermaal de dupe wordt van het verhaal. ‘Collateral damage’ (randschade), lacht Europa cynisch dit feit weg van tafel, conform de Europese queeste om Israël – en alléén Israël – internationaal van het wereldtoneel te isoleren en weg te toveren. 

De economische boycot door Nederland van Israëlische bedrijven lijkt zich verder uit te breiden. Op woensdag 8 januari 2014 besloot PGGM, één van de grootste pensioenfondsen van Nederland, zijn beleggingen in vijf grote Israëlische banken te stoppen. De boycot  treft de Bank Hapoalim, Bank Leumi, First International Bank of Israel, Israel Discount Bank en Mizrahi Tefahot Bank.

Eerder al besloot het waterbedrijf Vitens om zijn samenwerking met het Israëlische nationale waterbedrijf Mekorot te bevriezen en het ingenieursbureau Royal Haskoning DHV beëindigde zijn betrokkenheid bij de bouw van een afvalwaterzuiveringsproject in Oost-Jeruzalem. Naar verluidt zullen nog andere Nederlandse bedrijven een boycot van Israël overwegen.

Peiling in De Volkskrant 10 januari 2014
Peiling in De Volkskrant 10 januari 2014

Als reden wordt telkens verwezen naar de betrokkenheid van Israël in het financieren van Israëlische bedrijven die ook actief zijn in de betwiste gebieden voorbij de Groene Lijn, met name in oostelijk Jeruzalem, de  Golan Hoogtes en in het bijzonder in Judea en Samaria op de Westelijke Jordaanoever.

Het Nederlandse beleid lijkt zich hiermee aan te sluiten bij de internationale Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) beweging die een volledige boycot van Israël promoot en dus niet enkel die bedrijven die actief zijn op de West Bank of Oost-Jeruzalem.

De tendens om enkel Israël te boycotten en andere werkelijke mensenrechtenschende landen ongemoeid te laten lijkt zich door te zetten. De hypocritische houding van Nederland ten aanzien van Israël bereikt hiermee een nieuw dieptepunt en de selectieve boycot door het pensioenfonds PGGM lijkt op dat vlak de spits af te bijten.

Enerzijds haalt het pensioenfonds als reden voor zijn financieel-economische boycot van Israël een “verantwoord investeringsbeleid” dat uitsluit dat geïnvesteerd wordt in landen en organisaties die betrokken zijn in “schendingen van de fundamentele mensenrechten en arbeids rechten.”

Maar anderzijds schrikt het pensioenfonds niet terug om te investeren in andere landen die bij herhaling werden veroordeeld voor zware schendingen. Zo blijkt uit documenten die door PGGM zelf werden vrijgegeven, dat het investeert in twee Chinese banken, met name in de Bank of China and China Construction Bank, die kantoren en activiteiten ontplooien in Tiber, dat internationaal wrodt beschouwd als bezet door China. PGGM investeert ook in China Petroleum & Chemical Corporation, of Sinopec, die naar aardolie boort in Tibet.

Het pensioenfonds PGGM investeert bijvoorbeeld ook in de palmolie producent Sime Darby in Maleisië, dat vorig jaar werd veroordeeld tot het betalen van miljoenen dollars in herstellingen aan landbouwers en bedrijven in Liberia naar aanleiding van beschuldigingen dat het bewuste bedrijf hun mensenrechten had geschonden en hun eigendommen had geconfisceerd.

De woordvoerder van PGGM, Maurice Wilbrink heeft tot dusver geweigerd om te antwoorden op vragen van  JTA omtrent het scala aan investeringen in Chine bedrijven die actief zijn in Tibet met het excuus dat “de cijfers vertrouwelijk zijn.” Dat lijkt een ietwat bizarre reactie want het cijfermateriaal komt uit hun eigen openbare publicaties. Maar goed, de wereldbol heeft besloten dat Israël – en alléén Israël – moet hangen en zo zal het geschieden.

Dat PGGM met haar boycot in de eerste plaats de Palestijnen treft, die tewerk worden gesteld in de Israëlische filialen die actief zijn voorbij de Groene Lijn, zal PGGM worst wezen. De NOS schrijft: “Volgens Israël wil PGGM roomser zijn dan de paus, maar schiet het bedrijf zichzelf in de voet: ‘De betreffende banken leveren namelijk ook diensten aan de Palestijnen in die gebieden.'”

De Israëlische minister voor Buitenlandse Zaken Yigal Palmor, noemde het besluit van het Nederlandse bedrijf om te desinvesteren in de genoemde vijf Israëlische banken “een schijnheilig gebaar bedoeld om tegemoet te komen aan een bepaalde snode trend in de publieke opinie. Hieruit blijkt dat de besluitvormers binnen het pensioenfonds zich meer zorgen maken om het tonen van een overmaat van eigengerechtigheid dan elke zin voor realiteit.” En het ANP citeerde een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken in Tel Aviv: “Dit is zeer teleurstellend en een nieuw teken van een groeiende anti-Israëlstemming in Nederland, een oude vriend.”

Intussen bericht NU.nl dat het pensioenfonds ABP wel doorgaat met de Israëlische banken, althans voorlopig toch. Het Pensioenfonds ABP blijft investeren in drie van de vijf Israëlische banken waar pensioenuitvoerder PGGM beleggingen weghaalde. ABP is ‘bekend met de problemen’, maar wil niet zo ver gaan als PGGM. “Met de betreffende banken worden gesprekken gevoerd waarin hun de kans wordt geboden zich te verantwoorden en hun gedrag te verbeteren”, meldt de woordvoerder. Dat proces loopt nog en is voorlopig niet afgerond.


Bronnen:

 1. Likoed Nederland:
  ♦ De Nederlandse boycot van Israël – Minister Timmermans (PvdA) van Buitenlandse Zaken stelt dat de Nederlandse regering geen voorstander is van een boycot van Israël. Dat is niet waar, zoals blijkt uit zijn eerdere antwoorden op Kamervragen – Persbericht van Likoed Nederland, 9 januari 2014 [lezen]
 2. E.J. Bron Blog:
  ♦ PvdA: geen boycot Israël, begrip voor besluit bedrijven – PvdA-Kamerlid Michiel Servaes spreekt tegen dat er sprake is van een boycot van Israël. De PvdA’er geeft aan dat de Nederlandse bedrijven PGGM, RoyalHaskoningDHV en Vitens zelf hebben besloten om niet meer in Israël te investeren. ‘Ik heb begrip voor die besluiten. Ze kijken naar internationaal recht en de uitspraken van de VN en de hoven van het VN. Dat is heel goed, ze nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid,’ zegt Servaes donderdag [lezen]
  ♦ ABP gaat wel door met Israëlische banken – Pensioenfonds ABP blijft investeren in drie van de vijf Israëlische banken waar pensioenuitvoerder PGGM beleggingen weghaalde. Een beslissing over uitsluiting is bij ABP niet aan de orde. Dat heeft een woordvoerder donderdag laten weten. ABP investeert in de banken Hapoalim, Leumi Bank en Mizrahi Tefahot Bank. ABP is ‘bekend met de problemen’, maar wil niet [lezen]
 3. International Business Time:
  ♦ Dutch Pension Fund PGGM Boycotts Israel over Palestinian Occupation and Settlements – Largest Dutch pension asset manager divests from Israeli banks; door Gianluca Mezzofiore [lezen]
 4. The Jerusalem Post:
  ♦ Foreign Ministry slams Dutch pension firm that divested from Israeli banks – Ministry spokesman Yigal Palmor condemns “self-righteousness” of decision by PGGM to cut ties with 5 banks over settlements issue; door Herb Keinon [lezen]
  ♦ Dutch MP tells ‘Post’: Boycotting Israel is wrong – Kees Van Der Staaij says will encourage Holland’s Foreign Ministry to issue “a strong statement against the boycott”; door Moshe Arenstein [lezen]
  ♦ Dutch firm severs ties with Mekorot over West Bank policy – The Netherland’s largest drinking water supplier says decision had to do with Israel’s alleged violations of international law; door Herb Keinon en Sharon Udasin [lezen]
 5. Haaretz:
  ♦ Largest Dutch pension fund boycotts Israeli banks over settlement ties – PGGM cites policy of ‘social responsibility’ in decision to divest millions of euros from Israeli banks that have West Bank branches and offer financing for settlement construction – The Netherlands’ largest pension fund management company has decided to withdraw all its investments from Israel’s five largest banks because they have branches in the West Bank and/or are involved in financing construction in the settlements.; door Barak Ravid [lezen]
 6. Ynet News:
  ♦ Beware, boycott ahead – Israeli policy beyond Green Line is exacting a real, heavy price from us as consumer, academic boycotts gain momentum; door Assaf Sharon [lezen]
 7. De Volkskrant:
  ♦ PGGM stopt met beleggen in Israëlische banken uit protest tegen nederzettingen – Nederlands grootste pensioenfonds PGGM stopt met beleggen in vijf Israëlische banken omdat deze betrokken zouden zijn bij het financieren van de bouw van joodse nederzettingen. [lezen]
 8. NOS.nl:
  ♦ Israël teleurgesteld na stap PGGM – Israël heeft negatief gereageerd op het besluit van pensioenfonds PGGM om niet langer te beleggen in vijf Israëlische banken, omdat die betrokken zijn bij de bouw van nederzettingen in de Palestijnse gebieden [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Over Vitens, The Rights Forum en waterproblematiek in Israël en Palestijnse gebieden; door Missing Peace [lezen]
 • Zwitsers onderzoek onthult: PA gebruikt waterproblematiek als politiek wapen tegen Israël; door Missing Peace [lezen]
 • Nederlandse hypocrisie inzake economische boycot van Israël houdt aan; door Likoed.nl [lezen]
 • Israël klaagt Nederlandse ‘zelfgenoegzame hypocrisie’ aan om boycot van Israëlisch waterbedrijf [lezen]
 • Fabels in Nederlandse schoolboeken omtrent Israël’s waterproblematiek weerlegd [lezen]

4 gedachtes over “Nederlandse boycot van de Joodse staat breidt uit: Pensioenfonds PGGM bevriest beleggingen

 1. Het argument dat ‘de palestijnen’ wel of niet getroffen worden doet helemaal niet terzake.

  Het gaat om de houding van de Nederlandse bedrijven (gepusht door de regering). Deze houding is de typische achterbakse Hollandse houding t.o. Joden. Zo was het in 40/45, zo is het nu.

  De Nederlander heeft de mond vol over zijn tolerantie en hoeveel Nederlanders wel in het verzet gezeten hebben. Een lachertje natuurlijk want genieperige kruiperigheid is tot een kunstvorm verheven in Nederland. Zo was het in 40/45, zo is het nu.

  Ze kunnen nog zo ‘beschaafd praten of chick gekleed gaan, de ware Nederlandse aard komt steeds weer bovendrijven. Bagger is een een meer toepasselijke beschrijving

  Like

 2. Wat mijn persoonlijke mening is doet hier niet meer terzake, PGGM moet zich houden aan de(inter)nationale wettten en regelgeving. De directies van de diverse Israëlische banken wisten dat dit op termijn zou gaan gebeuren!! Zij hadden wat creatiever moeten zijn in het belang van hun onderneming maar vooral in het belang van Israël.
  Uiteraard moet ik er aan toevoegen dat Onze minister van Buitenlandse zaken Frans Timmermans zich niet moet bemoeien met de particuliere sector en al helemaal geen druk daarop uit moet oefenen, de Limbo.

  Like

 3. Ik heb een protest ingediend bij het PGGM, maar je krijgt gewoon hetzelfde antwoord wat ieder bedrijf zegt……….

  Like

 4. Dexia ging failliet in België nadat het zich had teruggetrokken van haar Israelische partner die de tram van Jeruzalem financieerde. De Palestijnse autoriteit verloor haar rechtszaak tegen Alsthom die de tram bouwde omdat deze tram volgens de rechtbank in het belang van de bevolking werd gebouwd, hetgeen de plicht is van een bezettende macht. Het is zeer cynisch dat juist de deportatiewet als reactie tegen de shoa aangewend wordt door Europa als argument tegen de overlevenden van de shoa…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.