Minister Lieberman: ‘Wadi Ara Arabieren zijn opeens liefhebbers van Zion geworden’

moslim-protestIsraël, het enige land in het Midden-Oosten waar moslim Arabieren vrije meningsuiting genieten en daar ook flink gebruik van maken! Tel Aviv, Israël, 15 augustus 2013. Islamitische Israëlische Arabieren, aanhangers van de afgezette president Mohamed Morsi van de Moslim Broederschap, demonstreren hier tegenover de Egyptische ambassade in Tel Aviv. Hun protest gold het disproportioneel geweld dat door het Egyptische leger werd ingezet om de opstand van pro-Morsi aanhangers neer te slaan. De groene vlaggen die op het plaatje hierboven worden getoond zijn die van de terreurgroep Hamas, een zijtak van de Moslim Broederschap. Ook foto’s van president Morsi werden meegedragen. 

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman verzet zich tegen de kritiek die hij kreeg over het voorstel van een landruil waarin bevolkingscentra waar Israëlische Arabieren wonen, deel zouden gaan uitmaken van een toekomstige Palestijnse staat. “Plotseling is Herzl hun held en is Hatikvah (het volkslied van Israël) er een hit geworden,” schreef hij op zijn Facebook pagina. “Als je het echt wilt, is het geen droom.”

Minister Avigdor Lieberman

Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman herhaalde vandaag zijn voorstel voor de vooruitgang in de politieke onderhandelingen met de Palestijnen, volgens welke sommige Israëlische Arabische burgers onderdanen zullen worden van de Palestijnse staat in het kader van landruil. In reactie op de kritiek van het voorstel, schreef Lieberman sarcastisch op zijn Facebook-pagina dat “Wadi Ara Arabieren zijn liefhebbers van Zion geworden.

[Wadi Ara is de naam van een gebied binnen Israël dat voor het merendeel wordt bewoond door Arabieren (zie kaartje onderaan). Het gebied ligt ten noord-westen van de Groene Lijn (pre-1967 lijn) en bevindt zich grotendeels in het District Haïfa. In deze ‘driehoek’ van Taybeh en Umm al-Fahm wonen ca. 300.000 Arabieren die eventueel zouden overgeheveld worden naar de Palestijnse Autoriteit als deel van een landruil in het kader van het vredesproces.]

“In een interview met de bewoners van Umm al-Fahm dat op verschillende televisiezenders werd uitgezonden, zagen we hen op onze Dag van de Onafhankelijkheid ipv de Nakba Dag vieren en zwaaiend met zwarte vlaggen in plaats van met de vlaggen van Israël,” vervolgde Lieberman.

“Op hun manifestaties zwaaien ze met foto’s van Nasrallah, evenals met vlaggen van Hamas en Hezbollah. Dat zijn dezelfde mensen die thans rebelleren dat een vredesakkoord een uitwisseling van territorium zou kunnen inhouden en dat hun bevolking onderdanen zouden worden een Palestijnse staat. Plotseling, zijn ze een integraal deel van Israël, Herzl is hun held, Hatikvah (volkslied van Israël) is een hit, en Ahmed Tibi en zijn vrienden hebben een Joodse ziel.”

In zijn facebook bericht, relateerde Lieberman naar de respons binnen de Palestijnse Autoriteit op het voorstel. “Ook Abu Mazen, die zo bezorgd is over de vrijlating van de Israëlische Arabieren die in de gevangenis zitten wegens terroristische activiteiten tegen de staat Israël, schreeuwt plotseling hartverscheurende kreten bij de gedachte dat zij zijn burgers zullen worden,” verklaarde Lieberman.

“Bloedende harten ter linkerzijde en een aantal andere derivaten, die spraken over de Arabische driehoek terwijl ze worden beledigd om de soevereiniteit over te dragen aan een ander, omdat niemand bereid is om hen fysiek te verplaatsen, toonden zich helemaal niet geschokt toen het initiatief van Genève de inwoners van Yossi Beilin wilden verhuizen van Oost-Jeruzalem aan de Palestijnse soevereiniteit, om hun ID-kaarten te ontnemen en niet eens met de ogen knipperden toen de bewoners van de Sinai of Gush Katif fysiek werden overgebracht en niet eens de soevereiniteit werd overgedragen,” benadrukte Lieberman.

Lieberman merkte op dat “er tal van historische precedenten zijn voor de uitwisseling van land en bevolking, evenals het hertekenen van de grenzen die het mogelijk maken voor het creëren van homogene staten die een einde maken aan conflicten. Daarom is er geen reden om te denken dat dit niet mogelijk is. We kennen een zionistisch gezegde dat luidt: ‘Als je het wilt, is het geen droom.”’

door Rachel Avraham

Arabische dorpen (grijs gekleurd) in het Wadi Ara gebied in Israël
langsheen de Groene Lijn (stippellijn) met de West Bank  die in aanmerking komen voor landruil

[Kaart uit 2007 gemaakt door Shaul Arieli]

map-shaul-arieli


Bronnen:

 1. Jerusalem Online:
  ♦ Israeli Foreign Minister: “Wadi Ara Arabs have become lovers of Zion”; door Rachel Avraham [lezen]
 2. Ynet News:
  ♦ Lieberman: Wadi Ara Arabs become Zionists at prospect of Palestinian citizenship – Foreign Minister Avigdor Lieberman wrote on his Facebook page: “The Arabs of Wadi Ara have suddenly become Lovers of Zion. In television interviews with Umm al-Fahm residents, we have seen those who mark Naqba Day, waving pictures of Nasrallah and Hamas and Hezbollah flags – the same people revolting against the idea that, as part of a peace agreement, they would become citizens of a Palestinian state.” [lezen]
 3. The Gatestone Institute:
  ♦ Israeli Arabs: We Do Not Want to Live in Palestinian State; door Khaled Abu Toameh [lezen]
 4. The Jerusalem Post:
  ♦ Israeli Arabs reject Liberman’s bid for land exchange with Palestinians – Not Israel, the Palestinian Authority, or the Americans are considering this proposal during the negotiations, MK Ahmed Tibi said; door Ariel Ben Solomon [lezen]
  ♦ Lapid says Liberman’s plan to transfer Israeli Arab towns to PA unfeasible – Finance minister called on the Israeli government to “take more seriously” US Secretary of State John Kerry’s efforts to move the peace process forward [lezen]
 5. Israel Today Nederland:
  ♦ Israëlische Arabieren willen niet in ‘Palestina’ wonen – De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman heeft voorgesteld, enkele overwegend Arabische steden in Israël over te dragen aan een toekomstige Palestijnse Staat, en in ruil de grote Joodse blokken nederzettingen in Israël te integreren; door Tommy Müller en Ryan Jones [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Israëlische Arabieren: wij willen niet leven in een Palestijnse staat; door Khaled Abu Toameh [lezen]

Een gedachte over “Minister Lieberman: ‘Wadi Ara Arabieren zijn opeens liefhebbers van Zion geworden’

 1. Ik weet niet wat Levi gebruikt maar hij ziet er voor zijn leeftijd wel beangstigend jong uit, heeft dit misschien ook invloed op zijn uitspaken tijdens het aangehaalde interview en
  facebook bericht gehad?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.