Kerry naar Koeweit om met Arabische Liga, de baas van Abbas, te praten over vrede met Israël

abbas-cairo2Cairo, zaterdag 21 december 2013. Mahmoud Abbas (2de van links) op consultatie bij zijn bazen in het hoofdkwartier van de Arabische Liga die 22 Arabische landen samenbundelt. Secretaris-generaal van de Liga, Nabil El-Araby (helemaal rechts) geeft Abbas instructies wat hij kan of mag zeggen tegen Israël en de Amerikanen. “Ja baas, nee baas, zal ik doen baas, okee baas, komt in orde baas,” mompelt Abbas hier gedwee tegen El-Araby.

Mahmoud Abbas (Fatah) en Khaled Meshaal (Hamas) en hun horde haveloze “Palestijnse” nakomelingen van “vluchtelingen” uit 1948, zijn in werkelijkheid slechts poppetjes aan een touwtje die voor en achter de schermen worden gemanipuleerd door de Arabische Liga en de Moslimwereld in de eeuwige strijd om de vernietiging van Israël. De Palestijnen zijn het middel; de vernietiging van Israël het ultieme doel.

hugo3Vandaar dat om het even welke vredesonderhandelingen in wezen slechts een schijnvertoning zijn, die deel uitmaakt van een langdurige uitputtingsslag in de islamisering van het Midden-Oosten en daar is geen plaats voor een Joodse staat. Anders gezegd: Wie vrede in het M-O nastreeft kan beter beginnen bij de Arabische Liga en de Moslimwereld. Want de Palestijnen hebben niks te vragen, geen eisen te stellen en helemaal niks te vertellen. Zij voeren enkel uit wat de Arabische Liga hen dicteert en dat is niet de schuld van Israël.

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is zich van die situatie bewust dat een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen (als dat al ooit zou bereikt worden) pas van kracht kan worden wanneer de Arabische Liga haar fiat geeft. Vandaar dat Kerry volgende week naar Koeweit reist om er de vertegenwoordigers van het Arabische Comité voor de Vrede van de Arabische Liga te ontmoeten en met hen zal discuteren over de stand van zaken omtrent het aan de gang zijnde vredesproces.

Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John KerryDe Israëlische krant online The Times of Israel bericht dat volgens een verklaring van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken van woensdag 8 januari, het zijn minister John Kerry volgende week andermaal naar het Midden-Oosten uitstuurt. Zaterdag 11 januari 2014 reist Kerry naar Parijs en later verder door naar Koeweit voor een vijfdaags bezoek dat ten einde loopt op 15 januari.

Hij zal volgens het communiqué van het ministerie de leiders van de Arabische Liga inlichten “omtrent de aan de gang zijnde final status onderhandelingen tussen de Israëliërs en de Palestijnen, als deel van zijn voortgezette betrokkenheid van onze partners van de Arabische Liga omtrent deze kwestie.”

De verklaring volgende kort na een Palestijnse nieuwsbericht dat meldde dat de Verenigde Staten de mogelijkheid verkennen van het veranderen van het taalgebruik in het Arabische Vredesinitiatief van 2002, waarin hij zal vragen om de erkenning van Israël op te nemen als zijnde de staat van het Joodse Volk, in het vooruitzicht om tot een vredeskkoord te komen met de Palestijnen. Al-Ayyam, daarbij verwijzend naar westerse bronnen, zei dat het Amerikaanse onderhandelingsteam die mogelijkheid voorzichtig zal aftasten binnen de Arabische Liga.

Kerry noemde het Arabische Vredesinitiatief 2002 een belangrijk onderdeel van een door de Verenigde Staten opgestelde raamovereenkomst waarvan de bedoeling is dat die in de komende weken zal voorgelegd worden aan de Israëliërs en de Palestijnen. Dat akkoord zou de parameters instellen voor toekomstige gesprekken en de betrokken partijen de kans bieden om de onderhandelingen voorbij de deadline van april te laten voortduren voor de huidige ronde van vredesbesprekingen.

Jordanië ligt dwars
Kerry verliet Israël maandag na een intensief weekend van pendeldiplomatie tussen Jeruzalem, Ramallah, Riyadh en Amman, en had ontmoetingen met premier Benjamin Netanjahoe, de Palestijnse president Mahmoud Abbas, koning Abdullah van Saoedi-Arabië en de Jordaanse koning Abdullah II. Kerry zei dat Abdullah in Saoedi-Arabië zijn steun had gegeven aan de vredesinspanningan van John Kerry.

Echter, de Jordaanse premier Abdullah Ensour zei in een toespraak voor het parlement dat de koning aan Kerry vertelde dat Amman zou weigeren om betrokken te worden bij om het even welke raamovereenkomst zolang de kwestie van de Palestijnse vluchtelingen in het Hasjemitisch Koninkrijk niet wordt besproken, berichtte Channel 10. Ongeveer 70 procent van de Jordaanse bevolking is van Palestijnse origine.

Abdullah verklaarde dat Jordanië moeten betrokken worden bij een interim-overeenkomst tussen de Israëliërs en Palestijnen, want het zal ook een invloed hebben op de gevolgen ervan in Jordanië zelf. Volgens de Jordaanse nieuwswebsite al-Bawaba, hebben Ensour en de minister van Buitenlandse Zaken Nasser Judeh beweerd “dat Jordanië geen enkele oplossing van het Midden-Oosten conflict zal accepteren dat niet haar strategische belangen zal omvatten.”

In een persconferentie in Jeruzalem op zondagochtend, noemde Kerry zijn reis “enkele productieve dagen met een zeer, zeer intensief overleg.” Hij zei ook dat zowel de Palestijnse president Mahmoud Abbas en premier Benjamin Netanjahoe “belangrijke… en moedige beslissingen, moeilijke beslissingen, hebben genomen,” maar weigerde commentaar te geven op de inhoud van die beslissingen.

Koeweit en de Palestijnen
Wie thans zou denken dat Koeweit de Palestijnen tegen haar boezem drukt, vergist zich schromelijk. Dat was misschien wel nog het geval tot 1991 toen enkele honderdduizenden Palestijnen in de rijke Golfstaat woonden en voornamelijk als onderbetaalde gastarbeiders in loondienst werkten van de Arabische oliesjeiks. Een uitbuiting van Palestijnen door eigen broedervolk waar nooit iemand over spreekt.

Maar aan die situatie van “tijdelijke tolerantie” kwam een dramatisch einde ten tijde van de invasie van Koeweit door het Iraakse regime van Saddam Hoessein. Het Palestijnse leiderschap in Koeweit maakte een strategische misser door de zijde te kiezen van Saddam Hoessein dwars tegen hun gastland Koeweit in. Het Amerikaanse Leger verdreef tijdens de Eerste Golfoorlog (2 augustus 1990 – 28 februari 1991) het Iraakse leger van Hoessein en de oliesjeiks keerden terug naar hun kantoren.

De woede en frustratie van Koeweit jegens de Palestijnen was groot en had dramatische consequenties voor de  Koeweitse Palestijnen: In 1991 verdreef Koeweit ca. 300.000 Palestijnen en schopte het de PLO leiding uit het land. Die uitdrijving van de Palestijnen haalde destijds het wereldnieuws niet en produceerde ook geen V.N.-resoluties. Tenslotte was Israël niet betrokken partij en dan kan het ook nooit wereldnieuws worden. Mahmoud Abbas zal zich hiervoor vele jaren later excuseren maar de relaties met Koeweit werden er niet door verbeterd.

Abbas blikte in 2004 nog even terug op die catastrofe van 1991 en zei toen“We apologise to Kuwait and the Kuwaiti people for what we did.” En dat was het dan.


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ Kerry to update Arab League on Israel-Palestinian talks – Jordan tells US secretary of state it will refuse to be involved in interim deal unless Palestinian refugee issue addressed [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Het vredesinitiatief van de Arabische Liga bulkt van illusies, misleiding en bedrog; door Guy Bechor [lezen]
 • Het plan ‘Initiatief voor Vrede’ uit 2002 van de Arabische Liga brengt geen vrede in het M-O; door Eli E. Hertz [lezen]
 • Arabische Liga verwerpt Amerikaans veiligheidsplan: geen enkele Israëlische soldaat op de Westbank [lezen]
 • Weinig optimisme bij Arabische Liga over hernieuwde gesprekken tussen Israël en de Palestijnen [lezen]
 • Conferentie in Caïro van Arabische Liga omtrent Palestijnse vluchtelingen bleek schertsvertoning [lezen]
 • Arabische Liga stelt commissie aan die het bewijs moet leveren dat Israël Arafat vermoord heeft [lezen]
 • Arabisch vredesvoorstel uit 2002 biedt geen perspectief; door Likoed.nl [lezen]
 • Linkse Meretz partij eist van Netanjahoe dat hij het Saoedische vredesplan accepteert [lezen]
 • Barry Rubin: Waarom er geen vrede is? Omwille van Israël natuurlijk, uiteraard! [lezen]
 • Palestijnen verwerpen elk vredesakkoord waarin ‘Recht op Terugkeer’ ontbreekt [lezen]
 • De 3 x NEEN van Khartoem uit 1967: geen erkenning, geen onderhandelingen en nooit vrede met Israël [lezen]
 • Eenzijdig en onjuist rapport van Nederlandse adviesraad ondermijnt het vredesproces; door Likoed.nl [lezen]

Een gedachte over “Kerry naar Koeweit om met Arabische Liga, de baas van Abbas, te praten over vrede met Israël

 1. Wat wordt de game play. Het voorstel van Kerry wordt gebombardeerd door de Arabische Li(e)ga(beesten). Dan komt de vraag: hoe gaan we de schuld op Israel schuiven. De Palestijnen gaan dan weer etteren (wat ze al doen) hier een raketje, daar een steen, zus een mesje of zo’n bootje met idioten.

  Israel reageert met ‘excessief geweld’ of reageert met opeens een minister op de Tempelberg of een bouwproject ergens wat al jaren geleden afgesproken was.

  Vul maar in… Iemand nog een creatief idee?

  Like

Reacties zijn gesloten.