Dieudonnisering waait over naar Franstalig België: ‘quenelle’ rage treft nu ook premier Elio Di Rupo

quenelle-di-rupo“Als het dondert in Parijs dan druppelt het in Brussel,” en ook de Belgische premier Elio Di Rupo zal het geweten hebben. Naar het grote ‘voorbeeld’ van de Franse voetballer Nicolas Anelka, die berucht en beroemd werd na het uitbrengen van de antismitische omgekeerde Hilergroet, de ‘quenelle’ van de negationistische en antisemitische komiek Dieudonné, liet een Belgische voetballer die als middenvelder speelt bij de voetbalclub van Ligny, zich op gelijkaardige wijze opmerken.

Ligny is een klein dorpje in de provincie Namen ten zuiden van Brussel. Ligny is bekend doordat Napoleon Bonaparte er zijn laatste veldslag won, de Slag bij Ligny op 16 juni 1815, twee dagen vóór de slag bij Waterloo toen Napoleon definitief verslagen werd.

De 20-jarige middenvelder Merje-Tumba Mutombo, slaagde erin zich te laten fotograferen met de Belgische premier Elio Di Rupo, terwijl hij de quenelle groet bracht. Hij plaatste de bewuste foto op zijn Facebookpagina en het plaatje reisde in sneltreinvaart de cyberwereld rond. Merje beweert dat hij met dat gebaar niemand wilde choqueren (behalve de Joden dan) en het ook niet antisemitisch bedoeld was (maar het dus wel is.)

“J’ai reçu plein de message d’amis, notamment sur facebook, qui m’ont dit que je faisais la une et que je les avais fait rire. Quelque part, c’était un peu le but puisqu’il s’agit d’un délire entre potes.” [Vert. “Ik heb veel reacties gekregen van vrienden, vooral op Facebook, omdat ik hen aan het lachen bracht.”]

quenelle-louis

Een andere antisemiet die ook van zichzelf vindt ‘dat hij geen antisemiet is’, liet zich eveneens opmerken door de quenelle groet uit te brengen. Het Waalse parlementslid Laurent Louis van de partij Parti Populaire lanceerde op zondag 5 januari 2014 zijn nieuwe partijpolitieke beweging “Debout Les Belges” en had voor die gelegenheid de voormalige VRT-studios afgehuurd aan het Flageyplein te Brussel.

Laurent Louis wil met zijn nieuwe partij op 25 mei 2014 meedoen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. Op het plaatje hierboven hadden zich in de zaal ca. 450 aanhangers verzameld en Laurent Louis leerde hen de quenelle groet uitbrengen.

Zoals gezegd vindt Laurent zichzelf geen antisemiet maar hij nam onlangs wel het woord in het Waals Parlement om het beleid van de staat Israël af te keuren en te veroordelen en nam tegelijk de gelegenheid te baat om het anti-Zionisme te loven waarvan hij vindt dat het “noodzakelijk is voor een betere en meer ethische wereld”.

Hij vergeleek de Israëlische regering met het naziregime en zei dat “Gaza een concentratiekamp waar het nog erger is dan destijds in het Getto van Warschau.” De gekende boutades van Israëlbashers die zich er niet voor generen om de Holocaust uit te buiten zoals het hen uitkomt.

Enkele andere Franstalige Belgische zelfbenoemde “niet-antisemieten” hebben onlangs een Facebookpagina geopend Quenelle Belge (plaatje hieronder.) Ik ben benieuwd wanneer de auenelle-rage naar Vlaanderen zal overwaaien. 😦

quenelle-facebook


Bronnen:

 1. Sudinfo.be:
  ♦ Dieudonné: l’épidémie de «quenelle» gagne la Belgique; door Laurence Piret [lezen]
  ♦ Laurent Louis reçoit le soutien de Dieudonné… et envoie une quenelle à Elio Di Rupo [lezen]
 2. RésistanceS.be:
  ♦ Meeting à Bruxelles de Laurent Louis avec Dieudonné [lezen]
  ♦ Le député Laurent Louis nie la Shoah – Le parlementaire fédéral Laurent Louis (33 ans) dérive sérieusement [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • De ‘dieudonnisering’ van de geesten: Antisemitisme brengt het volk aan het lachen; door Giulio Meotti [lezen]
 • Franse topspeler brengt antisemitische ‘quenelle’ groet uit tijdens voetbalmatch +video [lezen]
 • Franse Joden organiseren verzet tegen Dieudonnés ‘quenelle’ neo-nazi groet [lezen]
 • Hacker website Dieudonné: ‘Joden moeten stoppen met hun belagers de andere wang aan te bieden’ [lezen]
 • Boycot de boycotters! Franse rechtbank deelt zware straffen uit aan Israëlboycotters [lezen]
 • De neo-nazigroet ‘quenelle’ – een variant op de Hitlergroet – maakt snel opgang in Europa [lezen]
 • In Frankrijk is het antisemitisme weer helemaal ingeburgerd; door Guy Millière [lezen]
 • Israël plant grootscheepse operatie om op 3 jaar tijd tienduizenden Franse Joden te repatriëren [lezen]

2 gedachtes over “Dieudonnisering waait over naar Franstalig België: ‘quenelle’ rage treft nu ook premier Elio Di Rupo

Reacties zijn gesloten.