Hoe klein is het Israëlisch-Palestijns conflict vergeleken met alle andere in de wereld? [J. M. Mens]

israel-paranoia2

“Vergeef het ons als we soms een beetje paranoïde lijken….”

Wanneer ruzieënd over Israël en het conflict, zullen veel supporters van de Joodse staat aan de voorstanders van Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) of andere dergelijke groepen vragen, waarom ze zo fanatiek geobsedeerd worden door Israël en dit specifieke conflict. Het wordt vaak opgevat als een ‘ontwijken van verantwoordelijkheid’, of zoals de American Studies Association antwoordde: ‘je moet ergens beginnen!’ Maar als je erover nadenkt, is het een zeer valide vraag waarom zovelen worden geobsedeerd door iets wat alleen kan worden uitgelegd als een minuscule blip in het helaas enorme scala aan conflicten in de wereld.

De meeste bronnen zijn het erover eens dat in de periode 1948-2009, het dodental in het conflict tussen Israëliërs en Palestijnen op ongeveer 14.000 mensen staat. Ik kan de kritiek verteren voor deze nogal harteloze reactie maar dit is werkelijk niets vergeleken met de rest van de wereld, zelfs niet met inbegrip van andere gebeurtenissen over de voorbije halve eeuw. Ik vind het verbazingwekkend dat ‘boycot inspanningen zullen worden opgevoerd’ en ‘Israël zal worden uitgeroepen tot een internationale pariastaat’ als aan een vredesakkoord niet in een van de meest tamme conflicten in de geschiedenis van de wereld wordt voldaan.

De wereld is bezig met het lot van de Palestijnse Arabieren in zowel Gaza als op de Westelijke Jordaanoever. Hun situatie is zorgwekkend. Maar zoals ik al zei, het is een druppel in een woeste oceaan van conflicten en problemen die tot op vandaag blijven bestaan. Wanneer één enkele Palestijn wordt gedood wordt, haalt dit vaak de nieuwssites. Ondertussen, sterven elke dag honderden mensen in Syrië en hun namen blijven onbekend. In de afgelopen drie jaar werd Israël bekritiseerd, veroordeeld en zelfs ‘belasterd’ in de Verenigde Naties voor de bouw van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

En ik zeg:

Intussen, in de afgelopen drie jaren…

De dodentol in Syrië schommelt rond de 130.000 mensen die omkwamen tussen 2011 tot 2014 en blijft nog steeds toenemen. De Verenigde Naties deelden op 7 januari 2014 mee dat ze gestopt zijn met het tellen van de doden omdat ze de tel zijn kwijt geraakt en al hun bronnen uitgeput zijn (waarschijnlijk eveneens gedood),waardoor het cijfermateriaal onbetrouwbaar is geworden. De Syrische dodentol zal tegen het einde van dit jaar een tienvoud overtreffen van de dodentol in het Israëlisch-Palestijnse conflict. Nochtans, na de in beslagname van de chemische wapens, lijkt het verder niemand nog wat te kunnen schelen.

Het dodental in Zuid-Soedan is boven de 1000 slachtoffers gestegen sinds ongeveer de helft van december vorig jaar en blijft dagelijks stijgen. Het land dat getroffen werd door een burgeroorlog bevat slechts 7% van het aantla slachtoffers in het 61 jaar durende conflict in een maand. Kindsoldaten worden ingezet. Maar niemand lijkt erg veel in te zitten om de desintegrerende situatie in Zuid-Soedan.

Deze twee landenconflicten worden niet zo breed uitgemeten of behandeld als het ‘belangrijkste Midden-Oosten conflict’ en er is zeker geen shuttle diplomatie door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry om deze conflicten op te lossen. Ze blijven maar verergeren en de wereld kijkt rustig toe met de handen diep in de zakken. Er is geen dialoog met betrekking tot hen, er wordt ook door niemand van hen een poging ondernomen om de onderhandelingen aan de gang te krijgen. De oorlog in Syrië duurt voort, de oorlog in Soedan begint zonder dat er verder nog woorden aan vuil worden gemaakt.

Intussen zult u waarschijnlijk nog nooit iets gehoord hebben van…

♦ Het conflict tussen de West Papua beweging tegen de Indonesische regering, waarbij sinds 1962 meer dan 400.000 mensen werden gedood en dat tot op vandaag voortgaat. De Verenigde Naties heeft het niet gehad over dit conflict, maar de oorlogsmisdaden blijven. De Amerikaanse spil naar Oost-Azië heeft het helemaal niet gehad over dit conflict en behadelt blijkbaar geen rechten. Intussen wordt het Palestijnse recht op zelfbeschikking het belangrijkste punt op de agenda van de Amerikaanse buitenlandse politiek.

♦ De Peruaanse rebellengroep Lichtend Pad ligt in conflict met de overheid, die sinds de jaren 1980 meer dan 70.000 slachtoffers heeft geëist en voortduurt tot op vandaag. Er is een opleving in de activiteiten van de groep en toch is de wereld nauwelijks beroerd door dit conflict. Iedereen met een opleiding op de middelbare school kan je de grondbeginselen vertellen over het Israëlisch-Palestijnse conflict, maar niemand weet of geeft om een opstand die meer dan 5 keer mensen heeft gedood.

♦ De Colombiaanse burgeroorlog waarbij tussen de 50.000 en 200.000 mensen werden gedood (en ontheemden worden geschat tussen 2.000.000 en 4.000.000) sinds 1964 en voortduurt tot op vandaag. De oorlog tussen de FARC, een communistische groep, en de regering heeft geleid tot een enorm verlies aan mensenlevens en een spectaculaire ontheming van mensen. Nogmaals, zwijgt de wereld en negeert de dood. Geen wakes, geen rally’s ter ondersteuning van het Colombiaanse volk. Nada.

♦ De Mexicaanse Drug War, heeft sinds 2006 reeds aan meer dan 100.000 mensen het leven gekost en meer dan 26.000 mensen sinds 2012. De Mexicaanse regering strijdt tegen drugsbaronnen, kartels, maffia en andere groepen dat leidt tot hevig intern geweld dat deze krachtig blijft achtervolgen tot op vandaag. Er zijn geen massabijeenkomsten in elke grote Europese steden die zich met deze oorlog inlaten.

♦ De nooit eindigende Somalische burgeroorlog, die aan meer dan 500.000 mensen het leven heeft gekost sinds 1991. De Verenigde Naties intervenieerde in 1992, maar de gevechten duren voort tot op vandaag en lijken zelfs nog verder te intensiveren. Islamitisch radicalisme van groeperingen zoals Al-Shabaab blijft toenemen en leiden tot verdere schade. En toch wil de wereld geen oplossing voor dit conflict.

Al deze conflicten zijn allemaal minstens twee keer zo gewelddadig en twee keer zo hartverscheurend als het voortdurende conflict Israël-Palestina. De bouw van nederzettingen neemt meer tijd op tv dan bijna iedere andere serie. Maar de wereld blijft rustig. Wat verwacht u dan dat Israël zal zeggen, “bedankt dat u zoveel om ons geeft?”

Een ander punt. Bezetting? Is dat de kwestie waar het hier om draait?

Wat omtrent Koerdistan?
De Koerden hebben in het gebied een geschiedenis van meer dan 4000 jaar oud en toch hebben zij geen recht op zelfbeschikking. Hun land wordt bezet door talloze naties, vooral door Turkije, en zij krijgen niet de steun van grote lobbies en geen demonstraties. Turkije wordt niet bedreigt met een boycot.

Hoe zit het met de Westelijke Sahara?
De bevolking van de Westelijke Sahara hebben gelijd onder het gebruik van napalm en witte fosforbommen op hun vluchtelingenkampen en hun land wordt momenteel bezet door Marokko. Marokko is niet geboycot en er zijn geen flottieljes om het volk van de Sahawi te steunen.

Hoe zit het met Noord-Cyprus?
Natuurlijk zou geen vermelding van ‘bezetting’ compleet zijn zonder de vermelding van Cyprus, het noordelijke deel dat illegaal bezet wordt door Turkije sinds de jaren 70. Zoals ik al zei wordt Turkije niet geboycot of internationaal bekritiseerd om zijn bezetting.

En het beste punt van alles is de humanitaire hulp. Palestijnen krijgen meer humanitaire hulp per hoofd van de bevolking dan enig ander land op aarde. $ 1800 per hoofd van de bevolking elk jaar, met Amerikaanse hulp die zal toenemen tot $ 440.000.000 als deel van de huidige vredesonderhandelingen. Vergelijk bv. met Somalië (met een drastisch slechtere situatie op het gebied van armoede, dood, conflict en ziekte) dat per hoofd van de bevolking $ 220 ontvangt in hulp. Soedan, ook met een verschrikkelijke humanitaire situatie die veel erger is dan die van de Palestijnse gebieden, ontvangt $ 190 per hoofd van de bevolking in hulp. Ethiopië, waar zowat de ergste armoede heerst van de wereld, ontvangt minder dan $ 50 per hoofd van de bevolking in hulp. Palestijnen inkasseert meer dan 8 keer meer dan Somaliërs, meer dan 9 keer meer dan de Soedanese, en meer dan 30 keer de hulp van een Ethiopiër.

Dus is mijn vraag, waarom is de wereld zo geobsedeerd door de Palestijnse kwestie op het gebied van media-tijd, aandacht, buitenlandse hulp en diplomatieke inspanningen? Heeft het iets te maken met oliegeld? Wordt Israëlhaat een integraal onderdeel van een wijdverspreide ideologie? Of zijn de andere conflicten, andere ontheemde en hongerende en geteisterde volkeren van de wereld te saai om het nieuws te halen en ze te bestrooien met hulp? Denkt de CNN misschien dat ze te lelijk zijn? Is deze vooringenomenheid eerlijk?

Ik weet het niet. Maar iedereen die zijn tijd doorbrengt door een rode X te schilderen op de Ster van David, die bovenop een Israëlische vlag staat, of fabuleuze ‘Bethlehemse apartheidsmuren’ om er kerken mee te versieren, zullen zich wellicht diezelfde vraag stellen. En als ze vragen of deze ‘Palestina activisten’hebben besloten dat een Palestijns leven meer waard is dan het leven van een Papoea, een Soedanees of een Colombiaan en als vinden dat ze al hun tijd moeten besteden aan dat probleem, zelfs als ze nog nooit in Gaza zijn geweest, dan moeten ze zich ernstig vragen beginnen te stellen omtrent hun perceptie op de mensheid.

door J. M. Mens

De auteur is een student uit Noord-Engeland. He studies three languages, history and philosophy with the hope of undertaking Middle Eastern Studies at University. He speaks French, Italian, Hebrew and Dutch fluently and writes about the Middle East and Languages.

emergency


Met dank aan Almar S. voor de hint.

Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ How small is the Israel-Palestine conflict? Fun with statistics – When arguing about Israel and the conflict, many of the Jewish State’s supporters will ask supporters of Boycott, Divestment, Sanctions or other such groups why they are so fanatically obsessed with Israel and this particular conflict; door J. M. Mens [lezen]
 2. The Independent:
  ♦ UN to stop updating death toll in Syria conflict – The organisation said it could no longer guarantee the figures would be accurate [lezen]

Een gedachte over “Hoe klein is het Israëlisch-Palestijns conflict vergeleken met alle andere in de wereld? [J. M. Mens]

 1. Ik zelf vermoed dat er 2 belangrijke oorzaken zijn. De eerste is uiteraard macht en olie. Dat is in het Midden-Oosten meer aanwezig dan bij die andere conflict gebieden. Dus in theorie zou dat moeten verminderen als de olie vervangen wordt door andere middelen. Dat is niet waarschijnlijk wat mij doet aanbelanden bij punt 2. De Bijbel. Oorspronkelijk alleen bedoeld voor het volk van Israel, en nooit voor de andere volkeren. Of ze moeten zich vrijwillig aansluiten en worden dan ook op de berg Sion gebracht zoals Jesaja zegt.
  Aan Paulus hebben we te danken dat die verdomde christelijke godsdienst als een kanker over de wereld verspreidt is, en de door de kerk uit jaloezie geschapen Israel haat, uitzonderingen daar gelaten. De kerk heeft de boodschap van de Bijbel helemaal mis verstaan, maar je zit wel met de ellende. De islam is ook ontstaan als een tak die gebruik maakt van de Bijbel, althands wat ze zint en uitkomt.

  Like

Reacties zijn gesloten.