Illegale Afrikaanse vluchtelingen demonstreren in Tel Aviv om Israëlisch staatsburger te worden

afrikaanse-vluchtelingenSinds midden jaren 2000 is een omvangrijke groep zwarte vluchtelingen Israël illegaal binnen gevlucht, voornamelijk via de grens van Israël met Egypte die door het Sinaïgebied loopt. Het overgrote deel van die zwarten zijn afkomstig uit de oorlogsgebieden van Eritrea en Soedan. In juli 2010 waren ze nog met 26.635 mensen maar op anderhalf jaar tijd verdubbelden hun aantal tot 55.000 mensen in januari 2012 [bron].

Iedereen praat over de kwestie van de Palestijnse ‘vluchtelingen’, maar Israël kampt momenteel met een ander soort vluchtelingencrisis, omdat meer dan 50.000 Afrikanen, die hun intrek hebben genomen in zuidelijk Tel Aviv, om asiel vragen.

De afgelopen twee dagen hebben duizenden van deze migranten gedemonstreerd in de straten van Tel Aviv, om er op aan te dringen dat Israël hen niet langer in detentie zet bij aankomst in de Joodse Staat en hen de officiële status van vluchteling toekent.

Dit geven veel Europese landen aan de Afrikaanse vluchtelingen, dus waarom de Joodse Staat niet? Maar het kleine Israël, met zijn gebrek aan middelen en andere ernstige demografische bedreigingen, is hier terughoudend mee. Niet alleen dat, Israël merkt op dat de meesten die zich ‘vluchtelingen’ noemen, jonge mannen uit Eritrea en Soedan zijn die vooral migreerden op zoek naar betere economische mogelijkheden.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken wees erop, dat zijn land het enige ontwikkelde land met een landgrens met Afrika is, en daardoor de meest gewenste bestemming voor degenen het zich niet kunnen veroorloven om te vliegen of een schip naar Europa te nemen.

Als Israël buigt voor de eisen van de demonstranten in Tel Aviv, stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken, opent het de sluizen en schept het een situatie die Jeruzalem echt niet meer onder controle heeft.

Maar tegelijk zijn er velen in Israël, die wijzen op de manier waarop de Joden eeuwenlang in het buitenland zijn behandeld, en menen dat de Joodse Staat de morele verplichting heeft om alle onderdrukte of behoeftige migranten te helpen, zelfs als het niet echt de middelen hiervoor heeft. De oplopende discussie heeft geleid tot een aantal felle woordenwisselingen tussen ambtenaren en pro-migranten activisten op de Israëlische televisie.

De situatie is niet geholpen door de recente kritiek van de lokale vertegenwoordiger van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR) op het Israëlische migrantenbeleid. De UNHCR zegt dat Israëls oplossingen voor het Afrikaanse migrantenprobleem niet in overeenstemming zijn met het Vluchtelingenverdrag van 1951. Israël heeft onlangs een nieuwe wet aangenomen voor het opzetten van een groot open detentiecentrum waarin alle nieuwe migranten zal worden vastgehouden in afwachting van hun uitzetting.

Voor de meeste Israëli’s gaat het in de kwestie om definities. Moet aan alle arme Afrikanen een legale status worden verleend in de Joodse Staat, omdat er enkele echte vluchtelingen voor racistisch geweld onder de migranten zijn? Sommigen zeggen dat Israël iets moet doen om mensen in nood te helpen, ongeacht de kosten. Anderen zijn er van overtuigd, dat dit snel tot Israëls ondergang zou leiden.

door Israel Today Nederland


Bronnen:

 1. Israel Today Nederland:
  ♦ 50.000 Afrikanen, Israëls vluchtelingenprobleemen [lezen]

2 gedachtes over “Illegale Afrikaanse vluchtelingen demonstreren in Tel Aviv om Israëlisch staatsburger te worden

 1. De wereld is op dit moment een grote warboel.
  Mensen kunnen in bepaalde gebieden niet wonen .
  Zo oud de tijd is ,gaan mensen op zoek naar voedsel en onderdak.
  In deze tijd is de politiek aan zet en zij zijn voornamenlijk de veroorzakers van leed .
  In goed bestuurde democratische landen verlaten haar onderdanen normaliter zijn land niet. Indien ze dat wel doen hebben ze voldoende middelen en geld verdient en gaan een 2e leven beginnen in een ander uitverkoren land,zonder dat ze tot overlast geven of de hand op houden. Daar is niets mis mee.

  in zwak politiek bestuurde landen of landen met dictatuur worden vluchtelingen gecreeerd ,Voornamelijk uit moslimlanden, vind op dit moment ,,gestuurde volksverplaatsingen,, plaats.
  Het zijn voornamelijk economische vluchtelingen welke doorreizen naar West Europa
  Je kunt zondermeer stellen dat Israel ,als west Europees-land ook daaronder te lijden heeft. Verplicht terug sturen zal nodig zijn ,om niet als Volk later aan de andere Ideologie opgeoffert te worden.

  Politieke vluchtelingen
  Schatting 5% ,behoren een Rodekruis paspoort te hebben ,welke overal in de wereld erkend gaat worden . Internationaal moet de oplossing gezocht worden en niet zij beslissen waar ze willen wonen.

  vriendelijke groet, A. Beumers

  Like

 2. Laat die “vluchtelingen” in hun eigen land de handen uit de mouwen steken om een aanvaardbare economie op te bouwen inplaats van in westerse landen hun hand op te houden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.