Nederlandse voetbalploeg laat Joodse speler thuis om in Arabisch Emiraat te kunnen spelen

abu-dhabi-soccer-fansVoetbalfans van Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten: “Joden ongewenst”

De Nederlandse voetbalploeg Vitesse uit Arnhem krijgt een stom aan kritiek over zich heen omwille van het thuislaten van een Joodse speler uit Israël die door de Verenigde Arabische Emiraten de toegang wordt ontzegd omwille van zijn afkomst. Het gaat hier om Dean Dan Mori die als verdediger speelt. Hij begon zijn loopbaan bij Bnei Jehoeda Tel Aviv en tekende in augustus 2012 na een stage een contract voor drie seizoenen bij Vitesse.

Dean Dan MoriGeert Wilders, leider van de rechtse pro-Israëlische PVV (Partij voor Vrijheid) noemde via zijn twitter account de reactie van de voetbalploeg “laf”. “Vitesse had niet meer naar VAE moeten gaan. Uit protest tegen het weigeren van Mori,” twitterde Wilders. “Nu accepteren ze de Jodenhaat in de Emiraten. Laf.””

Pieter Omtzigt, een jurist voor de Nederlandse christendemocraten (CDA) zei op maandag: “Maar dit is een uitermate politiek besluit. Als je een contract hebt en de Verenigde Arabische Emiraten houden zich niet aan hun kant van de afspraak, waarom zou Vitesse zich dan aan zijn afspraak houden? Vitesse is een club zonder ruggengraat door hier aan toe te geven en gewoon naar Abu Dhabi te gaan zeg.”

Ester Bal, communicatie woordvoerder voor Vitesse, zei: “Niet gaan is te makkelijk. Wij zijn verplichtingen aangegaan. De tegenstander rekent op ons. Tijdens de onderhandelingen werd ons gegarandeerd dat Mori mee zou mogen. Pas zaterdag hoorden we dat hij niet mee mag. Als voetbalclub houden wij ons ver van politiek en religie.”

Bijzonder hypocriet natuurlijk. De beslissing van Vitesse om de Joodse voetballer thuis te laten is een regelrechte capitulatie louter om politieke en religieuze redenen. Vitesse had de Joodse speler moeten meenemen. Als hen dan geweigerd zou worden om te spelen in Abu Dhabi, had Vitesse de zaak van racisme en discriminatie op basis van origine en religie kunnen aankaarten bij de FiFa. Waar ze onvermijdelijk gelijk hadden gekregen.

Enkele jaren geleden gebeurde hetzelfde met de Israëlische tennisspeelster Shahar Peer. Ook zij mocht het land niet in omwille van haar nationaliteit en kon aldus niet deelnemen aan het tennistornooi van Dubai. Peer kaartte de zaak aan bij de internationale tennisfederatie, kreeg gelijk en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) kregen een boete opgelegd van 300.000 dollar. Het volgende tornooi een jaar later mocht ze wel de VAE binnen.


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ Dutch soccer team heads to Abu Dhabi without Israeli player – Arnhem’s Vitesse rapped for acceding to United Arab Emirates ban on defender Dan Mori [lezen]
 2. Nieuws.nl:
  ♦ Vitesse noemt verplichtingen belangrijker dan discriminatie tegen joodse Dan Mori – Voetbalclub Vitesse bemoeit zich niet met politiek en religie. Zo verdedigt de woordvoerster het besluit om jodenhaat te accepteren van de Verenigde Arabische Emiraten. Verdediger Dan Mori mag het land niet voor een training in vanwege zijn Israëlische nationaliteit [lezen]

5 gedachtes over “Nederlandse voetbalploeg laat Joodse speler thuis om in Arabisch Emiraat te kunnen spelen

 1. Stel je eens voor, welk een reactie er zou zijn indien Israël een moslim…………

  Like

 2. Voetbal is een collectief van spelers. Als er een besluit valt binnen de sportvereniging dan behoort een basis- speler niet buitengesloten te worden,omdat hij Israeliet is. Weinig politici durven te reageren op het punt van politieke uitsluiting.De overigen zijn laf. Alleen Geert Wilders komt voor dat onrecht aangedaan op en geeft een stevige reactie op het punt van discriminatie. Christelijke partijen behoren via woordvoerders in de fracties ook fel te reageren . Blijkbaar zijn de olie dollars en handel belangrijker. Je kunt er misselijk van worden en ik hoop dat bij de eerste wedstrijd van vitesse ,het publiek, het bestuur van deze vereniging van repliek gedient wordt met spandoeken en leuzen..
  vriendelijke groet A. Beumers

  Like

 3. Het was wel Geert Wilders die de formulering van artikel 1 van onze (Nederlandse) Grondwet wilde laten schrappen. Artikel 1, luidt: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan”. Ik moet hierbij wel een aangetekend maken. Het aangehaalde artikel regel de relatie tussen overheid en de burgers, dus niet die tussen de burgers onderling. Daarvoor hebben wij het Wetboek van Strafrecht. De strafrechtelijke definitie van discriminatie wordt gegeven in artikel 90 quater.
  Ik hoop dat de zaak voor de rechter komt, want dit soort minachting en uitsluiten van mensen kan absoluut niet!!!! Nergens op onze aardkloot!!!!!!!!

  Like

 4. Vreselijk! Ik schaam me dat dit in mijn land gebeurt. Vitesse is meer dan laf ! Walgelijk

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.