Palestijnen trekken rode lijn onder vredesproces en hopen Israël in te blikken via het ICC in Den Haag

john-kerry-saeb-erekat

Op vrijdag 3 januari 2014, had de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in Ramallah een ontmoeting met Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit. De vergadering nam verscheidene uren in beslag. De volgende dag, zaterdag 4 januari ’14, keerde Kerry andermaal terug naar Ramallah voor een zoveelste gespreksronde met Abbas en zijn onderhandelingsteam, met inbegrip van de Palestijnse toponderhandelaar Saeb Erekat (plaatje hierboven.)

Op vrijdag, publiceerde de in Londen gevestigde krant A-Sharq Al-Awsat een opgemerkt interview met Saeb Erekat die de conclusie opperde dat Israël de Palestijnse leider Yasser Arafat had vermoord (zonder dat daar concrete bewijzen voor bestaan) en dat bovendien Israël hetzelfde zou doen met Mahmoud Abbas.

“Dit is het gedrag van de Israëliërs,”‘ zei Erekat. “Voordat ze [Yasser] Arafat door vergiftiging hadden vermoord, klonken er ook stemmen binnen de regering van [Ariel] Sharon die zeiden dat Arafat een obstakel was en dat ze van hem vanaf wilden.” Onafhankelijke Franse – en later ook Russische – forensische experts hebben de mogelijkheid uitgesloten dat de Palestijnse leider werd vergiftigd.

De overige opmerkingen van Erekat in zijn interview – diegene die handelden over de lopende onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen – werden gebagatelliseerd. Maar waren in feite erg belangrijk: de uitspraken van Erekat tonen aan hoe breed de kloof is tussen de twee partijen en suggereren dat de kans voor Washington tot het bereiken van een raamovereenkomst bijzonder klein zijn.

Allereerst benadrukte Erekat in het interview dat de Palestijnen niet zullen instemmen met een eventuele verlenging van de besprekingen langer dan de toegewezen negen maanden, die normaal eind april zouden beëindigd worden. “Zelfs uitbreiden met één minuut, is onmogelijk,” zei hij naar verluidt.

“In tegenstelling tot wat anderen zeggen, zullen de onderhandelingen niet langer dan negen maanden duren. Het doel is om een akkoord te bereiken over alle kwesties die betrekking hebben op het uiteindelijke statusakkoord. En volgens de woorden van de overeenkomst met Kerry, zullen er geen overgangs- of interimakkoorden zijn,” zei Erekat.

Kerry keerde donderdag jongstleden terug naar het gebied voor een andere reeks gesprekken met Israëlische en Palestijnse leiders. Deze keer werd van hem verwacht dat hij beide aanwezige partijen een raamovereenkomst zou voorleggen dat al de kenrpunten zou betreffen. Maar met april dat snel en de tijd dringt, weerspiegelen Erekat’s woorden een groeiend ongeduld binnen de Palestijnse Autoriteit met wat zij zien als Israëlische pogingen om onderhandelingen te verlengen.

“De Amerikaanse regering begrijpt dat de gesprekken niet langer kunnen duren dan negen maanden en dus trachten zij [Israël] die kort te houden om het vredesproces veilig te stellen om te voorkomen dat de onderhandelingen langer worden uitgebreid,” zei Erekat. Hij voegde er echter aan toe, dat Israël probeerde om het vredesproces dwarsbomen – en de inspanningen van de VS – in ‘alle opzichten,’ het nieuwste voorbeeld is van een Israëlisch wetsvoorstel om de Jordaanvallei, dat vorige week door een belangrijke ministeriële commissie werd aangenomen, te annexeren [bij Israël].”

Beweren dat de laatste man-tot-man gesprekken met het Israëlische onderhandelingsteam plaatsvond op de terugweg op 5 november, presenteerde Erekat een lijst van Israëlische daden en ‘misdaden’, waarvan hij zei dat die het vredesproces ondermijnden en ertoe leidden om ontslag te nemen uit de positie van toponderhandelaar – een ontslag dat blijkbaar geen effect heeft.

Erekat zei dat sinds die tijd er geen rechtstreekse gesprekken meer zijn geweest, behoudens enkele afzonderlijke ontmoetingen tussen Amerikaanse functionarissen en hun Israëlische en Palestijnse tegenhangers. Zelfs deze inspanningen hebben geen vruchten ge dragen, zei hij, op een moment dat Washington nog aan de twee partijen een offieel voorstel moet doen.

Vervolgens onthulde toponderhandelaar Erekat toen de inhoud van een brief van Abbas die hij aan de Amerikaanse president Barack Obama stuurde na een bijzonder beladen Abbas-Kerry bijeenkomst van 8 december.

“In deze brief heeft de president duidelijk gemaakt dat hij de volgende zaken niet zal kunnen accepteren als Palestijn, als volk, als de PLO (Palestijnse Bevrijdings Organisatie). Ten eerste zullen we niet in staat zijn om Israël te accepteren als staat van het Joodse volk,” schreef Abbas volgens Erekat.

‘Ten tweede, zullen we niet in staat zijn om een Palestijnse staat te accepteren volgens de grenzen van 1967 zonder Jeruzalem [als hoofdstad van Palestina.] Ten derde zullen wij geen enkele Israëlische aanwezigheid kunnen accepteren op Palestijnse bodem, op zee en in de lucht en aan de grensovergangen na de voltooiing van de geleidelijke terugtrekking [uit de betwiste gebieden.]”

Een vierde voorwaarde die naar verluidt door Abbas werd gesteld, was de installatie van het zogenaamde ‘recht op terugkeer’ voor mogelijk miljoenen Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen naar Israël. “Ik zal geen enkele andere oplossing accepteren die de vluchtelingen niet het recht geeft op de mogelijkheid om terug te keren en compensatie zullen gekregen hebben conform VN-resolutie 194, evenals een die niet zorgt voor de vrijlating van [alle Palestijnse] gevangenen,” schreef Abbas naar verluidt.

Erekat zei dat Abbas deze randvoorwaarden presenteerde aan de Arabische Liga, die deze overhandigden aan de lidstaten van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Dit is in overeenstemming met de favoriete strategie van Erekat voor het bereiken van een Palestijnse staat, met name een beroep doen op de Europese Unie om de Palestijnse staat te erkennen en er bij diverse internationale instanties op aan te dringen om verdragen en protocollen te ondertekenen, die de Palestijnse Autoriteit in staat zou stellen om een rechtszaak in te dienen tegen Israël voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

door Avi Issacharoff

Jeruzalem, donderdag, 2 januari 2014
Persconferentie premier Netanjahoe en John Kerry


Met dank aan Tiki S. voor de hint: “Verdere wensen hebben we niet!”

Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ Palestinian red lines make chances of US-mediated settlement slim – With Abbas saying he can’t accept Israel as a Jewish state ‘as a Palestinian, as a people, as the PLO,’ Erekat eyes ICC lawsuit as path to statehood; door Avi Issacharoff [lezen]
  ♦ Chief Palestinian negotiator suggests Israel may want to kill Abbas – Saeb Erekat quoted telling Arabic daily that Israel murdered Arafat and now sees his successor as a danger; door Yoel Goldman [lezen]
  ♦ Arafat died of natural causes, Russian experts say – State forensics agency tested samples from Palestinian leader’s body, finds polonium didn’t kill him; door Stuart Winer [lezen]
  ♦ Abbas sends letter to Obama complaining about Kerry – Furious over proposals on Jordan Valley security, PA president goes over head of top US diplomat; door Lazar Berman [lezen]
  ♦ US deal will trade off ‘Jewish’ Israel for 1967 lines — report – Palestinian sources tell Saudi daily that negotiators will need to make tough decisions in coming weeks; door Elhanan Miller [lezen]
 2. US Department of State:
  ♦ Remarks With Lead Negotiator for the Palestinian Authority Saeb Erekat After Meeting With Palestinian Authority President Abbas – Remarks by John Kerry, Secretary of State, at Muqata’a Presidential Compound, Ramallah, January 4, 2014 [lezen]

3 gedachtes over “Palestijnen trekken rode lijn onder vredesproces en hopen Israël in te blikken via het ICC in Den Haag

 1. Anja Meulenbelt alias Leugenbelt, Inge Neefs, Ludo De Brabander, Eric Goeman, allen onvoorwaardelijke aanhangers van de Palestijnse zaak zullen hun oren niet geloven en de schuld ongetwijfeld bij Israel leggen. Triest.
  Niet te vergeten dat Ludo De Brabander van vzw Vrede nog vorig jaar een antisemitische cartoon op zijn website plaatste. Na behoorlijk wat druk op de ketel alsook op het stedelijke Vredeshuis die af en toe samenwerkt met diezelfde De Brabander, werd asap de cartoon delet. Gezien de vzw nogal wat subsidies binnenrijft heeft de stoute man toch ingebonden, uit opportunisme. Nogmaals triest.
  Ben

  Like

 2. Het vredesproces leidt tot niets.

  Praten over iets fictiefs leidt uiteraard tot niets!! De zogenaamde Palestijnse identiteit is puur politiek geleuter, het bestaat niet!!! Het zijn gewoon Jordaniërs, Syriërs, Libanezen en Egyptenaren, niet meer en niet minder. Ook de onderhandelaar Saeb Erekat is een Jordaniër maar wel een met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.
  Ik zet even de meute, die als president van Palestijnse identiteit door het Westen wordt genoemd, even op een rijtje. En laat ik meteen duidelijk zijn in de Arabische Wereld zijn dit gewoon loopjongens van en voor de Arabische Liga.
  Zo hadden wij voor de Fatah beweging: Yāsir `Arafāt (Egyptenaar), Ahmed Qureia (Jordaniër), Rauhī Fattūh (Egyptenaar), Mahmūd Abbās (Syriër). Voor Hames hadden wij: Ahmad Ismail Yassin (Egyptenaar), Khaled Meshaal (Syriër).
  Ook al komen deze malloten uit alle windstreken van de Arabische Wereld, toch hebben zij één ding gemeen, een extreme narcistische persoonlijkheidsstoornis.
  Ze vinden zich geweldig, hebben het gevoel dat hun persoon verheerlijkt moet worden (derhalve ziet men in de Arabische wereld extreem grote plakkaten met de lelijke harses van deze malloten), lijden alle aan grootheidswaanzin en kunnen zich absoluut niet in leven in een ander. Door het gevoel van zelfverhevenheid en hun welbespraaktheid en charme gedragen deze psychopaten zich vaak als geniaal of superieur. Derhalve worden zij door het volk, dat voor zo’n 45% tot 50% analfabeet is, als de ideale leider gezien. Ze dulden van niemand tegenspraak en voelen zich boven alle Internationale wetten en regels verheven. Ze geven nooit hun zwaktes c.q. fouten toe, deze leggen zij altijd bij een ander en benadrukken dit extreem. Daarnaast maken zij misbruik van alles en zijn het pathologische leugenaars.
  Je hoeft echt niet scherp te zijn om dit iedere dag weer vast te stellen. Een mooi voorbeeld hiervan is de toespraak van Mahmūd Abbās voor de Verenigde Naties op vrijdag 27 september j.l. Daar verkondigde hij, en nog wel in het Engels, dat de Palestijnen alles doen om vrede na te streven. Maar gelijktijdig liet hij zijn naaste medewerker Jibril Rajoub via zijn televisiestation verkondigen dat het doden van Joden in de straten van Jeruzalem fantastisch, heldhaftig en nobel is. Via dezelfde zender worden in kinderuitzendingen liedjes ten gehore gebracht met zinnen zoals: “de vijanden van Allah zijn apen en varkens. Zij vermoordden onze kinderen met geweren en hakten hun ledematen af. Zij verkrachtten onze vrouwen en stenigen ze op de pleinen van onze steden“. Dit soort programma’s en het verstrekken van eenzijdige, onvolledige, verhullende of zelfs leugenachtige informatie is pure propaganda (indoctrinatie, hersenspoeling) van de bovenste plank. Tijdens hetzelfde programma werd door Jibril Rajoub in naam van Mahmūd Abbās de psychopaat Ahmad Abu Sukkar opgehemeld.
  Even voor degene die het alweer vergeten zijn, de psychopaat Ahmad Abu Sukkar vermoordde op vrijdag 4 juli 1975, op het Zion Plein in Jeruzalem 15 Israëli’s en verwonde er 77 waarvan een groot deel zeer ernstig.
  Het is wel duidelijk nu Mahmūd Abbās de lijn al trekt, hij en de zijne zijn absoluut niet geïnteresseerd in vrede. Zo zegt Saeb Erekat, “wij zullen niet instemmen met een eventuele verlenging van de vredesbesprekingen dan langer dan de toegewezen negen maanden, die normaal eind april zouden beëindigd worden. Zelfs uitbreiden met één minuut, is onmogelijk.”
  Nu vraag ik waarom deze stelligheid? Misschien bent u het vergeten maar rond dezelfde tijd loopt de overeenkomst tussen Iran en Internationaal Atoomagentschap af.
  En mede door de jongste schermutselingen in Irak, aangestuurd door Iran liggen de politieke inspanningen voor vrede in het Middenoosten niet onder de juiste sterren. Zou de Egyptische astroloog Sayyed Al-Shimi dan toch gelijk krijgen.

  Like

 3. Het bovenstaande gelezen en uit de brief blijkt dat het dus nooit wat zal worden met de tegenstelling ” palestijnen en vrede. Maar dat weten we al jaaaaaaaren. Nix nieuws onder de zon. Vergeefse moeite, kappen met die Palestijnse hap en aan zichzelf overlaten ….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.