‘Het gaat goed in Gaza’ schrijft Islamitische Jihad; ‘De handel loopt lekker’ twittert Hamas

islamgaza01aRond verkeerspunt tegenover de ingang van de Islamitische Universiteit van Gaza (IUG), 2013. Diegenen die tot op vandaag Gaza een open gevangenis en een “getto” noemen, waarin het erger even is dan destijds in het Getto van Warschau anno 1943 (plaatje rechts), zullen zich toch dringend een (nieuwe) bril moeten aanschaffen.

Niettegenstaande Israël zich reeds in 2005 volledig heeft teruggetrokken uit Gaza, alle nederzettingen heeft opgedoekt en zijn Joodse bewoners manu militari eigenhandig heeft verdreven; dat Hamas sinds 2007 de Strook autonoom bestuurt sinds het zijn rivaal Al Fatah van Mahmoud Abbas met geweld uit de Strook heeft verdreven, blijft de Europese Unie Gaza toch officieel beschouwen – èn financieel en materieel begunstigen – als door Israël bezet Palestijns gebied.

warschau2Maar hoe denken de Gazanen daar zèlf over en in het bijzonder  het leiderschap van Hamas die de Strook bestuurt alsook de (Palestijnse) Islamitische Jihad (PIJ), nà Hamas de belangrijkste terreurcomponent en brother in arms van Hamas in de Gazastrook?

Behoudens het feit dat beide terreurfacties betreuren dat Israël nog steeds niet vernietigd is (je kan tenslotte niet alles hebben wat je wilt in het leven), gaat het volgens de Islamitische Jihad prima met Gaza. De handel floreert als nooit tevoren, twittert Hamas vrolijk.

Islamitische Jihad is happy
Palestine Today, een media orgaan van de Islamitische Jihad, schrijft in een artikel van gisteren, 1 januari ’13, dat de voorstelling van leven & welzijn in de Gazastrook helemaal niet beantwoord aan het beeld van ‘vernietiging en beleg’ zoals dat in de wereld algemeen wordt aangenomen. “Ver van het beeld van oorlog, vernietiging en beleg in de Gazastrook, hebben de inwoners van Gaza gedurende het jaar 2013 vele aspecten van het gewone leven hersteld na jaren van blokkade,” schrijft het blad.

Het artikel loopt verder met te zeggen dat veel bouwprojecten werden opgestart, wegen werden verhard, de inwoners van Gaza ekrenning wonnen voor hun zang, kunst en Koran recitatie talenten, en er zijn dagelijks concerten en bruiloften in de sector:

“De terugkeer van de bouw en de constructie in de eerste helft van het jaar en de intrede van moderne auto’s, luxe goederen en de opkomst van kunstenaars in de internationale arena op het gebied van zang en schilderen, in aanvulling op de Arabische voordrachter lezer die de beste in de Arabische wereld werd in het reciteren van de Koran, evenals de voortzetting van bruiloften en andere feestelijke gelegenheden. zijn enkele van de aspecten van de Gazastrook in 2013.”

pal-aardbeien

Ook Hamas is tevreden
De Al Qassam Brigades, de gewapende vleugel van Hamas, zond op de laatste dag van 2013 via twitter een foto (hierboven) rond en twitterde “Palestijnse aardbeien uit het Land van Palestina [bereiken] de Wereldmarkt“. Overigens dateert het plaatje al van 2011. Toen liep het blijkbaar ook al lekker, hoewel we dat in geen enkele westerse krant heb kunnen lezen noch vernamen via enig ander mediakanaal. Als het goed gaat in ‘Palestina’ zwijgt het Westen. Raar maar waar.

Al Qassam (Hamas) twitterde:

Palestine Crops From #Palestine Land To #GlobalMarket pic.twitter.com/f04YpP4pQm
— Alqassam Brigades (@AlqassamBrigade) December 31, 2013

Hierbij is het van belang op te merken dat Gaza enkel aardbeien kan uitvoeren via Israël. Met andere woorden, door te twitteren hoe prachtig het wel is dat Gaza producten kan exporteren, geeft het hiermee expliciet toe dat Gaza niet wordt bezet. Hallo Europa? Heb je dat ook gehoord?

Dàt goede nieuws wordt trouwens ook bevestigd door het Palestijnse Nieuwsagentschap Ma’an News uit Bethlehem op de West Bank (met bijkantoor in Gazastad), dat op 29 december 2013 berichtte dat Israël zeven vrachtwagen ladingen aardbeien en kerstomaten uit de Gazastrook via de grenspost Kerem Shalom naar Europa werden geëxporteerd.

Als de Palestijnen zèlf enthousiast zoveel positieve berichten brengen over het wel & wee in Gaza, moet het wel waar zijn me dunkt.

CEPR-logoOverigens lees ik zonet in de krant The Algemeiner van dinsdag 31 december 2013, dat de Israëlische minster van Defensie, Moshe Ya’alon, de Council for European Palestinian Relations (CEPR) buiten de wet heeft gesteld. De CEPR is een in België geregistreerde non-profit organisatie die optreedt als spreekbuis voor Hamas. Niettegenstaande de Europese Unie Hamas op de zwarte lijst van terreurorganisaties heeft staan, werkt het toch indirect èn direct samen met Hamas.

Onder andere de Britse parlementsleden Richard Howitt en Norman Warner, de Duitse Alexandra Thein en het Zwitserse parlementslid Geri Müller maken deel uit van deze All-Party Parliamentary Group for Palestine, die wordt voorgezeten door de voormalige Britse Secretaris voor Internationale Ontwikkeling Clare Short. Zij worden allen persona non grata in Israël en kunnen zelfs gearresteerd worden van zodra zij een voet op Israëlische bodem zetten.

Ik vrees dat Hamas een andere (legale) weg zal moeten zoeken om zijn aardbeien en kerstomaten te slijten in het Europees Parlement. 😉


Bronnen:

 1. Elder of Ziyon Blog:
  ♦ Gaza is doing fine, says Islamic Jihad newspaper – Palestine Today, an organ of Islamic Jihad, has an article today saying that Gaza is not at all like the image of “destruction and siege” that the world believes [lezen]
  ♦ Hamas admits Gaza is not under siege [lezen]
 2. Palestinian Ma’an News Agency:
  ♦ Gaza power plant functioning as normal after Israel reopens border [lezen]
 3. The Algemeiner:
  ♦ Israel Outlaws Hamas’s European Front Group CEPR; IDF Could Arrest its MP Board Members on Arrival; door Joshua Levitt [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.