PA-leiders Haniyeh (Hamas) en Abbas (Al Fatah) kelderen samen het vredesproces; Israël is de schurk

kerry-peaceJohn Kerry klampt zich hardnekkig vast aan zijn ‘mission impossible‘ in het Midden-Oosten

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is onderweg naar Israël en de Palestijnse gebieden om de draad van het vredesproces weer op te nemen. Vandaag, uiterlijk morgen, zal hij toekomen en het zal reeds zijn 10de trip zijn naar het gebied.

Wie er de nieuwsberichten van de afgelopen 24-48 uren erop naleest, dient zich dringend af te vragen of aan Palestijnse zijde nog iemand is, die werkelijk geïnteresseerd is om vrede te stichten met Israël en of het nog langer zin heeft om zoveel tijd en energie en veel geld te besteden aan iets wat door iedereen, die een halve gram notie heeft van het conflict, de mogelijkheid van een vredesakkoord met Palestijnen van bij het begin als een doodgeboren kind heeft beschouwd, waaronder ondergetekende.

Terroristen zijn ‘helden
‘Maandagnacht heeft Israël de 3de groep van 26 Palestijnse terroristen en moordenaars vrijgelaten, allen met bloed aan de handen. Door president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas werden ze allen feestelijk verwelkomd en “helden” genoemd omdat ze “gestraft” werden door Israël voor het vermoorden van zoveel mogelijk Joden en onder druk van de VS vervroegd werden vrijgelaten en thuis gekomen. Maar de Palestijnen krijgen nog meer welgekomen steun van de VS.

John KerryJohn Kerry is onderweg met een vredesplan waarin onder meer van Israël geëist wordt om de pre-1967 lijn te erkennen als de nieuwe grenzen van de toekomstige Palestijnse staat. In ruil daarvoor zou Abbas Israël moeten erkennen als de staat van het Joodse volk. Wie denkt dat dit een mooi voorstel is, is halfgek.

Die erkenning van de pre-1967 lijn, betekent namelijk expliciet dat op termijn honderdduizenden Israëlische Joden op de West Bank, Golan en in Oost-Jeruzalem zullen ontworteld worden vermits Abbas bij herhaling heeft verkondigd geen enkele Israëliër in zijn toekomstige soevereine staat te dulden. In ruil daarvoor moet hij op een papiertje gewoon erkennen wat al 65 jaar een feit is, namelijk dat Israël en zijn Joodse volk bestaansrecht hebben als land en als volk.

Om Kerry onder druk te zetten en Israël te jennen, heeft PA-president Mahmoud Abbas gisteren andermaal gedreigd om naar de Verenigde Naties te trekken om wat hij noemde “de kanker” van de nederzettingen in Judea en Samaria met wortel en al uit te roeien. “Wij zullen niet lijdzaam blijven toekijken hoe de kanker van de nederzettingen zich verspreid, in het bijzonder in (Oost-) Jeruzalem, en wij zullen onze rechten als waarnemend lidstaat van de VN gebruiken om via politieke, diplomatieke en wettelijke middelen deze te doen stoppen,” zei Abbas.

Hamas test lange-afstandsraket
En hoe zit het dan in de andere helft van de Palestijnse Autoriteit, met name de Palestijnen en hun leiders in de Gazastrook waarover niemand het wil hebben, omdat die geleid wordt door Hamas, een terreurgroep die als dusdanig Europees en internationaal werd erkend? Echter, dat deel van de Palestijnen die internationaal worden genegeerd en over hun hoofden heen wordt beslist, zal wel mee genieten van alles wat Mahmoud Abbas kan realiseren voor de PA, ondanks de onderlinge geschillen tussen zijn factie Al Fatah en Hamas in de Strook.

M)75Hamas intussen, gaat onverstoord verder met zijn volgende fase van oorlog tegen de Joodse staat voor te bereiden. Gisteren heeft Hamas een test uitgevoerd met een lange-afstandsraket, de M-175. Die raket kan heel centraal Israël bereiken inclusief Tel Aviv, na Jeruzalem de grootste en dichtsbevolkte stad van Israël. De raket werd vanuit Gaza afgevuurd richting Middellandse Zee, maar het lawaai van lancering van de raket kon goed gehoord worden in Sderot, Ashdod, Ashkelon en andere gemeenten en kibboetsen in zuidelijk Israël.

Hamas, een Palestijns filiaal van de Egyptische Moslim Broederschap waarvan zijn afgevaardigde president Morsi op 3 juli ’13 in  Egypte via een militaire coup van de macht werd verdreven, komt steeds meer onder druk te staan precies omwille van zijn ideologische en logistieke banden met de Moslim Broederschap. En het wordt er sindsdien alleen maar erger op. Zo verklaarde de interimregering in Egypte afgelopen week de Moslim Broederschap als een terroristische organisatie en heeft gisteren bovendien de roerende en onroerende goederen en bezittingen van 572 leiders van de Moslim Broederschap bevroren.

Gisteren heeft Hamas premier Ismail Haniyeh deze aanduiding door het militaire regime veroordeeld en zij dat niemand het recht heeft om Hamas te kapittelen als een terreurgroep en heeft de eisen van rivaliserende terreurgroepen in de Gazastrook afgewezen die eisten dat Hamas zijn banden met de Moslim Broederschap zou verbreken. “Wij verwerpen dergelijke classificatie van de Moslim Broederschap groep. Niemand, ongeacht zijn belang of invloed, kan Hamas of eender welke andere Palestijnse verzetsfactie dwingen om zijn ideologie te verlaten of zijn geschiedenis de rug toe te keren,” zei Haniyeh tegenover het persagentschap Reuters.

Hamas, dat door het interrimregime beschuldigd wordt de terreur tegen het Egyptische interregime in het Egyptische deel van de Sinai te steunen, en tevens wordt geviseerd als geallieerde van de verdreven Moslim Broederschap, ligt sinds begin juli onder vuur. Het Egyptische regime handhaaft een feitelijke blokkade van de Gazastrook en heeft nagenoeg 1000 smokkeltunnels van Hamas vernietigd. Hierdoor heeft Hamas een groot deel van zijn illegale inkomsten verspeeld en werd tevens de aanvoer van wapens en munitie en trafiek van terroristen bemoeilijkt, zoniet bijna onmogelijk gemaakt.

Conclusie
Mahmoud abbas en zijn vrijgelaten ‘helden’ terroristen in de ene helft van de Palestijnse Autoriteit, bezweert zijn gelijk te halen via de Verenigde Naties en zusterorganisaties en eist de ontbinding van de nederzettingen, en in de andere helft van de Palestijnse Auoriteit bereid Hamas een nieuwe oorlog tegen Israël voor en test met dat doel een lange-afstandsraket uit.

Intussen beschuldigen zowel het Westen als John Kerry Israel er nu al van voor het eventueel mislukken van het vredesproces dat nooit een ernstige kans op slagen heeft gehad. Zo haalde begin november John Kerry boos uit naar Israël dat het een mogelijke ‘derde intifada’ uitlokt wanneer het niet ophoudt met ‘grond te stelen van de Palestijnen.’

Israël staan dit nieuwe jaar nog moeilijke (diplomatieke) tijden te wachten, met wellicht John Kerry en zijn chef Obama als grootste obstakels voor de vrede en meest Israël-vijandige Amerikaanse presidentschap waarmee de Joodse staat ooit te kampen heeft gehad.

door Brabosh.com

Antwerpen, 1 januari 2014


Bronnen:

  1. Arutz Sheva:
    ♦ Hamas PM: No One Can Call Us a Terror Organization – Ismail Haniyeh condemns Egypt’s designation of the Muslim Brotherhood as a terrorist group; door Elad Benari [lezen]
    ♦ Gaza Terrorists Test Fire Long-Range Rockets – Terrorists in Hamas-controlled Gaza test the long-range M-175 rocket, which can reach Tel Aviv; door Elad Benari [lezen]
    ♦ Egypt Seizes Assets of More than 500 Brotherhood Leaders – The assets of more than 500 leaders of the Muslim Brotherhood confiscated as crackdown on the movement continues; door Elad Benari [lezen]
    ♦ Abbas Threatens Action on Israeli Construction ‘Cancer’ – Day before John Kerry arrives for January ‘offensive’ on Netanyahu to force plan, Abbas threatens diplomatic and legal action; door Ari Yashar [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.