Zowat 19.200 Joden uit de hele wereld keerden in 2013 terug naar huis in de Joodse staat Israël

Aliyah

“Free at last!”

“Israël is het enige land ter wereld waar ‘vuile Jood’ enkel betekent dat je dringend in bad moet.”
[Efraim Sevela, 1993]

Laatst bijgewerkt: heden maandagochtend 10u39′

Volgens gegevens die werden samengesteld door Het Joodse Agentschap voor Israël en het Israëlische Ministerie van Immigratie en Absorptie, zijn zowat 19.200 immigranten aangekomen in Israël in 2013, een lichte stijging vergeleken met de 18.940 die in 2012 arriveerden. Uiteraard zorgen deze gegevens voor heel wat commotie in de Arabische media. De Arabieren kennen dan ook een lange geschiedenis van het trachten om de Joden te beletten om thuis te komen.

Over heel 2013 werd een totale stijging van de Alijah genoteerd met 35% afkomstig uit West-Europa, met de komst van 4.390 immigranten dit jaar, in tegenstelling tot de 3.258 in 2012. De meest dramatische stijging in de Aliyah werd genoteerd uit Frankrijk, die de komst van 3.120 immigranten zagen in tegenstelling tot 1.916 vorig jaar, mede dankzij de Israëlische programma’s voor de Franse Joodse jeugd en de inspanningen om Aliyah aan te moedigen onder de Franse joodse gemeenschap.

In 2013 werden ook zo’n 3.000 immigranten verwelkomd uit Noord-Amerika en 1240 immigranten uit Latijns-Amerika – een stijging met 34% ten opzichte van 926 vorig jaar. De grootste groep immigranten naar Israël in 2013 kwamen uit de voormalige Sovjet-Unie en klokten af op 7.520 alsmede 270 immigranten die uit andere Oost-Europese landen afkwamen.

Een toename van Aliyah in 2013 werd tevens elders genoteerd: 265 immigranten kwamen uit Oceanië (voornamelijk Australië en Nieuw-Zeeland), een stijging van 46% ten opzichte van de 182 die in 2012 toekwamen, en 204 immigranten kwamen naar Israël vanuit Zuid-Afrika, een stijging met 19 % ten opzichte van vorig jaar 172. 245 immigranten kwamen uit het Midden-Oosten naar Israël in 2013, een stijging van 4% ten opzichte van 236 vorig jaar. 74 kwamen uit Turkije, hetzelfde aantal ten opzichte van 2012.

Aliyah vanuit Ethiopië zag een daling van 44% als gevolg van de sluiting van Operation Wings of the Dove, die de rest van de mensen die in aanmerking kwamen om te emigreren naar Israël heeft gebreacht en die dit jaar de komst noteerde van 1.360 immigranten vergeleken met de 2.432 van vorig jaar. Lees ook op deze blog: “Laatste Ethiopische zwarte Joden emigreren uit Gondar naar de Joodse staat Israël.”

Een ander opvallend kenmerk van de Aliyah van dit jaar is haar jeugdigheid van de immigranten: Ongeveer 60% van de immigranten die naar Israël kwamen in 2013 waren onder de leeftijd van 35 jaar, waarvan 37% in de leeftijd tussen 18 en 34. Dit jaar zag ook een toename van het aantal allochtone jongeren die deelnamen aan de unieke programma’s van ministerie van Immigratie en Absorptie en het Jewish Agency gericht op het verlichten van hun integratie in de Israëlische samenleving.

Net zoals vorig jaar, was een meerderheid van de immigranten naar Israël in 2013 van het vrouwelijk geslacht (zo’n 10.000, in vergelijking met 9.000 mannelijke immigranten). De oudste immigrant was een 103-jarige man uit de Verenigde Staten en de jongste was vijf weken oud eveneens uit de Verenigde Staten. Jeruzalem zag de komst van de grootste groep immigranten in 2013, zowat 2.400 in totaal. Tel Aviv verwelkomde ca. 1.650 immigranten, een stijging van 20% ten opzichte van 1.373 van vorig jaar.

Duizenden mensen die in 2013 zijn aangekomen zijn hooggeschoolde beroepsmensen en afgestudeerden van academische programma’s zoals in de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen, levenswetenschappen en exacte wetenschappen, en meer dan 700 zijn artsen en andere beroepen in de gezondheidszorg. Velen hebben zich aangesloten bij de speciale programma’s voor universitair afgestudeerden van het ministerie van Immigratie en Absorptie en het Jewish Agency.

Over het korte geheugen van de Europeanen:jews-go


Bronnen:

 1. Israel Ministry of Foreign Affairs (IMFA):
  ♦ 19,200 new immigrants arrive in Israel in 2013 – 60% of immigrants to Israel in 2013 were under the age of 35 and include professionals and academics in the humanities, social sciences, life sciences, and exact sciences, including over 700 doctors and other healthcare professionals [lezen]

Een gedachte over “Zowat 19.200 Joden uit de hele wereld keerden in 2013 terug naar huis in de Joodse staat Israël

 1. Ik ben ontzettend blij, voor al deze mensen die de mogelijkheid hadden om op Aaliyah te gaan, maar ben ook een beetje jaloers.

  Als Pro Zionist is het hier in Nederland bijna niet meer om uit te houden. De meerderheid is gedesillusioneerd door de BDS Propaganda en iedereen die een positieve mening over Israël heeft, is per definitie een “racist”.

  Ik was heel mijn leven lang een trotse Nederlander, maar ben het nu spuug en spuug-zat. Ik schaam mij regelmatig om een Nederlandse Autochtoon te zijn en zou het liefste naar Israël immigreren.

  Het gemis van mijn lieve zussen en broers (en hun echtgenote(S)(N)) is wat mij belet naar Israël te gaan immigreren.

  Ben twee keer in Israël geweest en in beide gevallen, ben ik met veel tegenzin terug gekeerd naar Nederland.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.