Ministers keuren wetsvoorstel goed om Jordaanvallei te annexeren bij Israël

allenby02De Allenby Brug verbond tot aan de Zesdaagse Oorlog de betwiste gebieden ten westen van de rivier de Jordaan met het Jordaanse koninkrijk, dat vanaf 1948 tot 1967 de gebieden met inbegrip van Jeruzalem illegaal bezette.

Temidden van het vredesproces dat vijf maanden geleden onder druk van de Amerikanen werd hervat en aan de vooravond van de vrijlating van een 3de groep Palestijnse terroristen en moordenaars, heeft het Ministerieel Wetgevend Comité gisteren zondag 29 december een wetsvoorstel goedgekeurd om de Vallei van de Jordaan te annexeren bij Israël.

Zoals bekend staat de veiligheid van de Joodse staat voorop in de vredesonderhandelingen met de Palestijnen en één van de eisen van Israël is dat het de (militaire) controle over de Jordaanvallei mag behouden in ruil voor een soeverein ‘Palestina’.

Miri RegevHet wetsvoorstel dat werd ingediend door parlementslid Miri Regev (Likoed – plaatje rechts), een voormalige brigade-generaal en woordvoerder van het IDF, werd goedgekeurd door vier ministers, drie ministers stemden tegen.

De stemming van het westvoorstel zorgde binnen het kabinet voor de nodige commotie. Minister voor Justitie Tzipi Livni, die de vredesonderhandelingen leidt met de Palestijnse Autoriteit (PA), viel de ministers aan die voor het voorstel hadden gestemd en noemde het “een onverantwoord voorstel dat Israël zal beschadigen en het verder zal isoleren.”

“Sommigen van diegenen die het wetsvoorstel steunden zouden tegen gestemd hebben indien zij geweten zouden hebben dat het werd aangenomen,” voegde zij eraan toe. “Ze maken gebruik van het feit dat ik in beroep zal gaan en het werk voor hen doen.” Livni viel ook parlementslid Miri Regev aan en zei: “Ik heb geen respect voor het wetsvoorstel noch voor zijn indiener.”

Overigens reist eind volgende week de Amerikaanse minister van Buitelandse Zaken John Kerry voor de 10de keer af naar Israël en de Palestijnse Autoriteit in een zoveelste poging om het slabakkende vredesproces op gang te houden. Hij zal naar verluidt voorstellen dat Israël de pre-1967 lijn (de Groene Lijn) zou accepteren als de toekomstige grens van de Palestijnse soevereine staat. In ruil daarvoor zou de Palestijnse Autoriteit Israël moeten erkennen als de staat van het Joodse Volk.

Het wetsvoorstel om uit veiligheidsoverwegingen de Vallei van de Jordaan te annexeren is allesbehalve nieuw en verwijst impliciet naar het Allon Plan van juli 1967:

Vallei van de JordaanZes weken na het einde van de Zesdaagse Oorlog diende minister van Defensie Yigal Allon op 26 juli 1967 een plan in om uit veiligheidsoverwegingen de Jordaanvallei te annexeren bij Israël. Het plan raakte pas in 1976 publiek bekend.

Het Allon Plan, zo genoemd naar zijn ontwerper, voorzag dat – met de annextie van de Jordaanvallei – de rivier de oostelijke grens van Israël zou worden met een beperkte doorgang voor de Palestijnen naar Jordanië. De Palestijnen zouden zelfbestuur krijgen in drie afgebakende gebieden, in Judea, Samaria en in de Gazastrook.

Tot aan 1994, toen de Akkoorden van Oslo werden ondertekend, verkeerde het koninkrijk Jordanië de jure in staat van oorlog met Israël. In 1988 zal Jordanië de betwiste gebieden ten westen van de Jordaan wegschenken aan de Palestijnse Bevrijdings Organisatie (PLO) van Yasser Arafat.


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ Minister slams move to endorse Jordan Valley annexation – Amir Peretz calls Miri Regev’s bill a ‘vacuous political gimmick’; Labor MK says the ‘coalition is behaving like an opposition’; door Haviv Rettig Gur en Lazar Berman [lezen]
  ♦ Jordan Valley annexation bill panned by Palestinians, Israelis – Erekat, EU and dovish ministers castigate proposal from Likud’s Miri Regev, which has little chance of becoming law; door Lazar Berman en Haviv Rettig Gur [lezen]
  ♦ As peace talks plow on, right tries to make a legislative stand – Knesset bills that seek to annex or strengthen Israel’s hold over portions of the West Bank are gaining support among lawmakers [lezen]
  ♦ US deal will trade off ‘Jewish’ Israel for 1967 lines — report – Palestinian sources tell Saudi daily that negotiators will need to make tough decisions in coming weeks; door Elhanan Miller [lezen]
 2. Arutz Sheva:
  ♦ Ministers Approve Jordan Valley Annexation – Justice Minister Livni vows to appeal the decision, is certain that it will be blocked; door Gil Ronen en Ari Soffer [lezen]
  ♦ Erekat Condemns Vote on Jordan Valley Annexation – Chief PA negotiator says Israel is “destroying peace” by approving a bill to annex the Jordan Valley; door Elad Benari [lezen]

3 gedachtes over “Ministers keuren wetsvoorstel goed om Jordaanvallei te annexeren bij Israël

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.