Franse topspeler brengt antisemitische ‘quenelle’ groet uit tijdens voetbalmatch +video

Zaterdagavond, 28 december 2013. “Het was grappig bedoeld en ik wist in feite niet wat het betekende,” trachtte de Franse moslimbekeerling Nicolas Anelka, duidelijk geschrokken door het protest, achteraf zijn uitbrengen van de neo-nazi ‘quenelle’ groet te minimaliseren. Anelka zou hiermee dan wellicht de eerste islamitische antisemiet zijn die niet weet door wie en waarom de ‘quenelle’ groet werd bedacht en gepopulariseerd. šŸ˜¦Ā 

De Franse minister voor de Jeugd en Sport, ValĆ©rie Fourneyron, heeft de Franse topvoetballer Nicolas Anelka beschuldigd van “wansmakelijk” gedrag afgelopen zaterdagavond, enkele uren nadat Anelka de nazi-achtige antisemitische ‘quenelle’ groet uitbracht toen hij een goal scoorde tijdens een voetbalmatch in de eerste liga van het Engels voetbal.

“Anelka’sĀ  gebaar is een schokkende, walgelijke provocatie. Er is geen plaats voor antisemitisme en het aanzetten tot haat op het voetbalveld,” zei minister Valerie Fourneyron in een tweet. Anelka is een voormalige topspeler van de Franse nationale voetbalploeg die eveneens speelde in de ploegen van topclubs zoals Real Madrid. In 2004 bekeerde Anelka zich tot de Islam.

Het ‘quenelle’ signaal verspreid zich razendsnel onder antisemieten in Europa en wordt veelvuldig gebruikt door personen die hiermee onder de radar van de strenge anti-racismewetten in delen van het continent toch hun Jodenhaat publiek te uiten. Tegelijkertijd wordt in een poging om dit haatsignaal algemeen te vulgariseren, het hele ding afgedaan als zijnde “grappig bedoeld.” Antisemieten en IsraĆ«lbashers weten natuurlijk wel beter.

quenelle-groetHet signaal, een omgekeerde Hitlergroet, werd bedacht door de Franse komiek DieudonnĆ© M’bala M’bala, die reeds meerdere malen door een rechtbank werd veroordeeld voor antisemitische uitspraken.

Op het plaatje hiernaast wordt de (zwarte) DieudonnĆ© afgebeeld terwijl hij zijn ‘quenelle’ groet demonstreert. Dat gebaar dateert reeds minstens uit 2009 toen hij met deze affiche zijn “Liste Antisioniste” promootte tijdens de verkiezingen voor het Europees parlement van dat jaar.

IsraĆ«l Sport 2 TV Channel, die de voetbalmatch uitzond en waarvan de commentator Anelka veroordeelde voor het uitzenden van dit signaal, wist te vertellen dat de voetbalspeler reeds eerder werd gefotografeerd met DieudonnĆ© terwijl ze samen de ‘quenelle’ groet uitbrachten.

Aldus bracht Anelka op zaterdagavond andermaal de ‘quenelle’ groet uit, nadat zijn team West Bromwich Albion scoorde Ā in een wedstrijd tegen West Ham United in de Engelse Premier League. De speler kan worden bestraft wanneer de handeling als beledigend wordt geacht door de voetbal autoriteiten. De Engelse voetbalbond opende een onderzoek naar het incident.

In de afgelopen twee maanden heeft de ‘quenelle’ rage aan populariteit gewonnen, en wordt aan honderden Europeanen gevraagd om foto’s van zichzelf te maken terwijl ze de omgekeerde Hitlergroet uitbrengen en deze online op het Internet te plaatsen. Veel van de foto’s werden genomen op gevoelige plaatsen, zoals in het concentratiekamp Auschwitz, het Anne Frank Huis en zelfs de Westelijke Muur (Klaagmuur.)

Buiten Frankrijk, is de quenelle vooralsnog relatief onbekend. Maar in Frankrijk, wordt het gebaar met toenemende ernst aangepakt door overheidsfunctionarissen. In een verklaring zei onlangs president FranƧois Hollande dat zijn regering de vermeende ‘onschuldigheid’ van het gebaar en de juridische straffeloosheid die degenen genieten die de quenelle uitbrengen, zullen ondermijnen.

“We zullen handelen, met de regering onder leiding van [premier] Jean-Marc Ayrault, om de rust te verstoren die onder het mom van anonimiteit, schandelijke acties online faciliteert,” zei Hollande. “Maar ook zullen wij strijden tegen het sarcasme van degenen die beweren humoristen zijn, maar in feite professionele antisemieten zijn,” voegde hij eraan toe, impliciet verwijzend naar de komiek DieudonnĆ© die deze antismitische groet heeft bedacht en gepopulariseerd.

Video: De antisemitische “quenelle” rage slaat wereldwijd toe

Aanhangers van de openlijk antisemitische Franse zwarte komiek DieudonnĆ© Mā€™bala Mā€™bala, die de ā€œquenelleā€ heeft bedacht, een omgekeerde versie van de beruchte Hitlergroet bedoeld om hun ongenoegen kenbaar te maken jegens Joden en/of [het beleid van] IsraĆ«l, maken er tegenwoordig een sport van om gefotografeerd te worden terwijl ze die groet uitbrengen naast of temidden religieuze Joden, synagogen, Joodse begraafplaatsen enz. Die plaatjes verspreiden ze dan verder op het Internet via de sociale media zoals Facebook en Twitter. Een nieuwe verknipte antisemitische rage slaat toe op het World Wide Web.


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ā™¦ France deplores soccer playerā€™s ā€˜disgustingā€™ Nazi-like salute – Nicolas Anelka made ā€˜quenelleā€™ salute after scoring in English league game; European Jewish Congress slams ā€˜hatefulā€™ behavior [lezen]
  ā™¦ Quenelle soccer star points to Obama – Nicolas Anelka, accused of making pro-Nazi salute, posts picture of president, says he is not racist or anti-Semitic; door Lazar Berman [lezen]
  ā™¦ France considers ban on comedian at center of ā€˜quenelleā€™ row – Intensified by soccer starā€™s Nicolas Anelkaā€™s use of Nazi-like gesture, public fury leads authorities to call for cancellation of DieudonnĆ©ā€™s shows [lezen]
 2. Convert to Islam:
  ā™¦ Nicolas Anelka, converts to Islam and Experiencing Peace – For football fans the world, especially the supporters of English clubs, Chelsea Football Club, certainly no stranger to the name of Nicolas Anelka. Anelka is one of the most dangerous strikers in front of an opponent’s goal mouth; door jieenk [lezen]
 3. Arutz Sheva:
  ā™¦ Outrage After French Soccer Player Gives Nazi-Style Salute ā€“ Nicolas Anelka, friend of anti-Semitic comedian Dieudonne Mā€™Bala Mā€™Bala, makes Nazi-style gesture during soccer game; media shocked [lezen]
 4. Joods Actueel Blog:
  ā™¦ Verontwaardiging in voetballand na ā€œnazigesteā€ van Anelka – De Franse voetbalbond heeft een onderzoek geopend naar het gedrag van Nicolas Anelka nadat die zaterdag een antisemitisch gebaar maakte. De profspeler deed dat nadat hij een doelpunt scoorde voor West Bromwich waarmee de stand op gelijkspel kwam. Anelka die twee keer scoorde bracht de groet, bekend als ā€œquenelleā€ in de eerste helft van de wedstrijd, de groet gelanceerd door de antisemiet DieudonnĆ© [lezen]
  ā™¦ Frankrijk wil alle shows van antisemiet DieudonnĆ© verbieden – De Franse autoriteiten zijn vastbesloten om een halt toe te roepen aan antisemitische shows en publieke acties van “komiek” DieudonnĆ© M’bala M’Bala. Frankrijk wil nu alle optreden van de onverbeterlijke kerel verbieden omwille van het antisemitisch karakter en de erger wordende lasterlijkheden ten aanzien de Joden in het land [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Franse Joden organiseren verzet tegen DieudonnĆ©s ā€˜quenelleā€™ neo-nazi groet [lezen]
 • Hacker website DieudonnĆ©: ā€˜Joden moeten stoppen met hun belagers de andere wang aan te biedenā€™ [lezen]
 • Boycot de boycotters! Franse rechtbank deelt zware straffen uit aan IsraĆ«lboycotters [lezen]
 • De neo-nazigroet ā€˜quenelleā€™ ā€“ een variant op de Hitlergroet ā€“ maakt snel opgang in Europa [lezen]
 • In Frankrijk is het antisemitisme weer helemaal ingeburgerd; door Guy MilliĆØre [lezen]
 • IsraĆ«l plant grootscheepse operatie om op 3 jaar tijd tienduizenden Franse Joden te repatriĆ«ren [lezen]

3 gedachtes over “Franse topspeler brengt antisemitische ‘quenelle’ groet uit tijdens voetbalmatch +video

 1. Het Ć©nige wat uit de Islam wereld komt is negativiteit, behalve de olie (waardoor het westen wegkijkt & zich laat gebruiken, door mee te draaien mĆØt…..).

  Dood & verderf, haat & nijd, jaloezi & leugens, bommen & raketten, zelfmoordaanslagers & moordenaars, ophitsende betogers & vrouwen onderdrukkers, dictaturen & despoten, fatalisme & luiheid, uitbuiting & onderdrukking, intolerantie & ongeletterdheid, enz.enz.enz.

  Niet met mij eens? Bewijs van het tegendeel aub.

  Like

 2. Ik geloof Nicolas Anelka op zijn woord. Een voetballer van zijn niveau snap daar natuurlijk geen reet van. Nicolas wilde ons alleen maar laten weten dat hij tot zijn schouder in Mohammed ā€™s aars had gepoerd . Kijk in deze context klopt de definitie van de ā€˜quenelleā€™ precies, een geheimzinnig gebaar met bijsmaakje.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.