Isabelle Durant en Marietje Schaake in Iran: Vandaag 38 executies? Niks gezien hoor!

iran07aMarietje en Isabelle in Teheran:
“Oh, ze hebben hier zonet de was opgehangen…
maar ze zijn precies wel vergeten de mensen er eerst uit te halen…”

Vorige week keerde een delegatie van het Europees Parlement terug van een zesdaags bezoek aan Teheran, het eerste officiële bezoek aan Iran in meer dan zes jaar. De vijfkoppige delegatie werd geleid door de voorzitter van vriendschapsdelegatie van het Europees Parlement met Iran, Tarja Cronberg van de Finse Groenen.

hanging_iranDe andere delegatieleden waren Cornelia Ernst, een Duitse communiste, Josef Weidenholzer voor de Oostenrijkse sociaal-democraten, de Belgische Isabelle Durant, vice-voorzitter van het Europees Parlement en boegbeeld van de franstalige groene partij Ecolo en last but not least Marietje Schaake voor de Nederlandse liberalen (Democraten 66/D66).

Tijdens het bezoek van de delegatie van 13 tot en met 18 december ’13, werden in die week 38 doodstraffen uitgevoerd, volgens de Iraanse media. Gewoonlijk worden de meeste executies in het geheim uitgevoerd in de gevangenissen en er wordt maar zelden over bericht. Het is dan ook opvallend dat tijdens het bezoek van de EU-delegatie de executies werden bekend gemaakt. Misschien om de EU-delegatie te plezieren?

Vele andere parlementsleden van het EU-parlement weigerden naar Iran te gaan, dus ook geen vertegenwoordigers van de Europese Volkspartij (EVP) de grootste factie in het EU-parlement. Zij weigerden naar Iran te reizen uit protest tegen de grove schendingen tegen de mensenrechten. Voor zover bekend werd er door de resterende 5 bezoekende Europese parlementsleden geen enkel bezwaar geuit tegen de mensenrechtenschendingen in Teheran.

Integendeel. Na haar terugkeer in Brussel prees Tarja Cronberg het regime en uitte haar voorkeur uit voor de volgens haar opinie “gematigde” Iraanse president Hassan Rouhani. Zij prees hem voor “het houden van zijn belofte om de mensenrechten te verbeteren,” door het vrijlaten van een handvol politieke gevangenen.

Op de commentaren van de Belgische Isabelle Durant, vice-voorzitter van het Europees Parlement en de Nederlandse Marietje Schaake zullen we nog een tijdje moeten op wachten vrees ik. Het enige wat Durant kwijt wilde was “l’Iran est mal connu. On sent un désir de dialogue à Téhéran” [We kennen Iran nog niet goed. We hebben de wens gevoeld om in dialoog te gaan met Teheran]. Marietje Schaake beloofde voor haar vertrek naar Iran de mensenrechtensituatie aan te kaarten in Teheran, maar daar lijkt niks van in huis gekomen te zijn.

eu-israel_flag2Ah wat, waar maken we ons druk om. Tenslotte werd Israël nergens genoemd in het verhaal en dan heeft dergelijke gruwel van 38 executies geen enkele nieuwswaarde voor EU-parlementariërs. Die worden pas wakker wanneer een Jood een veranda of garage durft te bouwen aan zijn “nederzetting” in dat deel van Jeruzalem dat net voorbij de Groene Lijn loopt. 😦

iran08Teheran, 17 december 2013.

De vijf EU-delegatieleden in het Iraanse parlement:
vier gesluierde kiekens en een haan zonder kop en zonder ba**en. 😉

naar een bericht van Mosa Zahed

Mosa Zahed is the founding director of the Middle East Forum for Development, a non-governmental organization in London. He is a doctoral student at Leiden University in game theory and conflict analysis.


Bronnen:

 1. UPI:
  ♦ No halt to executions while EU delegation visits Iran; door Mosa Zahed [lezen]
 2. Le Soir:
  ♦ Isabelle Durant: «On sent un désir de dialogue à Téhéran» article bloqué; door Baudouin Loos [lezen]

3 gedachtes over “Isabelle Durant en Marietje Schaake in Iran: Vandaag 38 executies? Niks gezien hoor!

 1. “L’Iran est mal connu…” Inderdaad voor degene die een verborgen agenda hebben. Durant is een extreem linkse dame omhuld in een wazig groen pakje.
  Onbekend is onbemind.
  Ben

  Like

 2. Annex bij vorig bericht!
  Dat Iran deel uitmaakt van een cultuur waarin elke vorm van humanisme nog moet uitgevonden worden zal blijkbaar Isabelle Durant niet ontgaan zijn.
  Des te erger is dat dit soort politici door hun bezoek aan Iran en met alle egard van dien het meedogenloos regime steunen. Wat vrouwenrechten betreft en dit gegeven is bij uitstek het criteria op welke wijze landen met rechten omgaan, worden ter dood veroordeelde vrouwen constant verkracht zodat ze niet als maagd het hemelse moslimrijk kunnen betreden. Groene gedachten gecombineerd met een decennialang stilzwijgen, wel veel kritiek op Israel, ten aanzien van meedogenloze regimes is toch bijzonder verdacht.
  Ben

  Like

Reacties zijn gesloten.