Egyptische regering bestempelt Moslim Broederschap als een terroristische organisatie

egypt-democracy2Alle begin is moeilijk…

Wel ja, in Egypte wordt zowaar de Moslim Broederschap, het favoriete troetelkind van zowel de Amerikaanse president Barack Obama als van de Britse Catherine Ashton, het gezicht van de Europese Unie inzake buitenland, eindelijk in de hoek geschopt waar ze thuishoort: in dezelfde zak van terreurgroepen als Hamas, Islamitische Jihad, Taliban, Hezbollah en Al Qaeda.

hugo3Straks moet ik het militaire regime in Egypte nog sympathiek gaan vinden omdat zij op 3 juli 2013 MB-president Mohamed Morsi aan de deur hebben gezet. De zelfverklaarde liefde aan de Broederschap door Obama en Ashton wordt in Egypte zèlf duidelijk niet in dank afgenomen. Hoewel ik voor alle duidelijkheid een hartsgrondige hekel heb aan militaire regimes in het algemeen en ik hoop dat dit Egyptische slechts een overgangsregime is. Pinochet-achtige en andere Maoïstische toestanden wil niemand (meer.)

Maar laat ze maar eerst het land grondig uitkuisen van moslimfundamentalisten en andere koppensnellers-in-de-naam-van-Allah en dan de democratie herstellen in plaats van andersom, zoals Obama en Ashton dat wilden. Tenslotte hebben we aan één “Syrië” meer dan genoeg. Al zes maanden bekampt Egypte de islamistische golf van terreur in de Sinaï. Daar heeft ook Israël baat bij. En helaas, met harde vuist wordt meestal enkel datgene (sneller) bereikt wat een miljoen triljard zalvende woorden, beloftes en diepe buigingen nooit kunnen. Als de rede faalt is er nog altijd de knuppel achter de deur.

Een krachtige explosie waarvan wordtaangenomen dat ze door een autobom werd veroorzaakt trof een politiekantoor in een stad in Nijl Delta ten noorden van Cairo deze dinsdagochtend, waarbij ten minste 14 mensen werden gedood en vele anderen werden gewond, aldus het staats persagentschap en een beveiligingsfunctionaris. De interim-regering heeft de Moslim Broederschap beschuldigd van het orkestreren van de aanslag, en noemde het een ‘terroristische organisatie.’

Het Midden-Oosten Nieuws Agentschap citeerde kabinets woordvoerder Sherif Shawki als zei die dat de Moslim Broederschap zijn “lelijke gezicht heeft getoond als een terroristische organisatie die bloed vergiet en knoeit met de veiligheid van Egypte.” De aanslag kwam een dag na een al-Qaeda geïnspireerde groep de politie en militairen had opgeroepen om te deserteren of geconfronteerd zullen worden met de dood door de handen van hun strijders.

De groep en een aantal anderen hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor een golf van aanslagen op veiligheidstroepen sinds de door het volk gesteunde staatsgreep van juli jongtsleden het voormalige islamistische regime geleid door Mohammed Morsi werd omver geworpen. In reactie hierop lanceerde de Egyptische strijdkrachten een offensief tegen zijn militanten in de provincie Noord-Sinaï in augustus.

Het bericht loopt hierna verder in het Engels.

MENA said the explosion took place at 1:10 a.m. at Daqahliya security headquarters in the Nile Delta province of Mansour, collapsing part of the five-floor building. A security official says 14 people were killed and nearly 100 injured, including the city’s security chief. Most of those killed were police officers inside headquarters, their bodies buried beneath the debris.

It was the first major attack in the Nile Delta, spreading the carnage to a new area and bringing it closer to Cairo. Previous violence that killed scores of people happened in Sinai, or in Suez Canal-area cities such as Islamilia. Security forces cordoned off the whole area, closed major entrances and exits to the city and set up checkpoints to search for perpetrators, the official said.

The death toll is expected to rise, a state official said, speaking on condition of anonymity because he was not authorized to speak to the press. State TV called on residents to rush to hospitals to donate blood. The official added that the preliminary investigation indicated a car bomb caused the explosion.

Egypt’s Prime Minister Hazem el-Beblawi described the attack as a “terrorist incident,” and expressed condolences to the families of the victims and vowed that the perpetrators “will not escape justice.” MENA said that the explosion damaged surrounding buildings, including a bank and a theater, and wrecked dozens of vehicles.

The same building was bombed weeks ago, but that explosion in front of the building caused no major casualties. Militant Islamists have attacked several security headquarters with car bombs or by suicide bombers. The attack comes shortly after the Islamic militant group Ansar Beit al-Maqdis, or the Champions of Jerusalem, said it considers Egyptian troops to be infidels because they answer to the secular-leaning military-backed government.

The group and others based in the Sinai claimed responsibility for a number of suicide car bombings and deadly attacks on security headquarters, including a failed assassination attempt on Egypt’s Interior Minister in September using a suicide car bombing. The minister escaped unharmed.

Speaking at a public forum Monday, military spokesman Ahmed Mohammed Ali said the army crackdown has killed 184 militants and arrested 803 others. He said about 25 percent of those killed and arrested are foreign fighters, but didn’t provide further details. Ansar Beit al-Maqdis is believed to have ties with Palestinian militants in the neighboring Gaza Strip, and officials have said other foreign militants have found refuge in Sinai during the ongoing turmoil.

Ali also said troops have destroyed about 786 tunnels between Sinai and Gaza, which the government says are used to smuggle militants and weapons. The border crossing with Gaza has been mostly closed by Egypt and Israel since Hamas took over the tiny coastal territory in 2007. Gazans rely on the tunnels for access to many commercial goods. “We have achieved great successes. We have impacted the main capabilities of the terrorists,” Ali told the gathering. “There are, however, still cells in there. We will continue to deal with them with resolve and seriousness.”

Ansar Beit al-Maqdis said it “will be more determined to fight” the military and police if its warning is ignored. It urged them to “repent” from participating in “this infidel bastion that is at war with God and his Prophet, and stop serving in its ranks.” Its statement was dated Sunday but appeared Monday on militant websites. The group gained notoriety after expanding its operations outside of the restive northern Sinai province.

But MENA quoted Cabinet spokesman Shawki as defying the militants, saying “Such terrorist operations will not prevent us from moving forward with the road map.” He was referring to the upcoming referendum on a draft constitution Jan. 14-15, a key step in a military-backed transition plan aimed at holding presidential and parliamentarian elections later next year.

Een gedachte over “Egyptische regering bestempelt Moslim Broederschap als een terroristische organisatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.