Eén persoon gewond bij bomaanslag op lijnbus in Bat Yam nabij Tel Aviv

bus-attack
Een bomaanslag op een lijnbus in Bat Yam nabij Tel Aviv, gisteren zondagnamiddag 22 december 2013, is redelijk goed afgelopen, dankzij het alert ingrijpen van enkele passagiers en van de buschauffeur.

Michael YogerLijnbus No. 240 van de busmaatschappij Dan werkte zijn parcours af en aan een halte merkte een van de passagiers, David Pappo, een verdachte tas op de bus, opende die en zag dat er een presspot (hogedrukkoker) in zat waaruit wat draden liepen en verwittigde buschauffeur Michael Yoger (plaatje rechts.)

Die liet onmiddelijk de bus ontruimen, waarop dat ogenblik ongeveer twaalf mensen hadden plaats genomen. Nauwelijks drie minuten nadat de laatste passagier de bus had verlaten, explodeerde het bompakket waardoor al de ruiten van de bus sneuvelden. Eén persoon raakte licht gewond, met name een ontmijningsexpert toen die de bom benaderde net op het ogenblijk dat de bom afging.

Maar een grote ramp werd dankzij het alert reageren gelukkig voorkomen. Later kregen de twee helden van de dag, Pappo en Yoger, een persoonlijk telefoontje van president Shimon Peres om hen te feliciteren met het voorkomen van een zoveelste tragedie veroorzaakt door de Palestijnse terreurgroepen.

Hoewel de aanslag (nog) niet werd opgeëist bleven reacties van de twee belangrijkste terreurgroepen in de Gazastrook, Hamas en de Islamitische Jihad, niet lang achterwege. Beide terreurgroepen betreurden het feit dat er in de aanslag niet meer slachtoffers vielen, maar  juichten toch de aanslag toe. Het doel van terreur, ook als het resultaat van een aanslag beperkt is, is tenslotte de sfeer van angst onder de bevolking van Israël in stand te houden, en dan is de aanslag in dat opzicht inderdaad een succes geweest.

Woordvoerder van Hamas, Moshir al-Masri, zei in een verklaring die werd uitgezonden op Al Aqsa TV, dat het om een reactie ging jegens Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit en meer in het bijzonder omwille van zijn betrokkenheid bij de Palestijns-Israëlische vredesbesprekingen. “Hij probeert het lijden van de natie met de onderhandelingen uit te wissen,” zei Masri over Abbas.  “De weg om de bezetting te stoppen in de nederzettingen en Jeruzalem en ons land op te eisen, loopt niet via onderhandelingen maar door het verzet, geweld en opoffering. Dat is de enige manier,” voegde hij eraan toe.


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ Palestinian terror groups hail, but don’t claim, bus attack – Hamas spokesman says narrowly thwarted bombing of Bat Yam bus came as response to Israeli operations in West Bank [lezen]
  ♦ Security forces search for perpetrator of Bat Yam bus bombing – US condemns attack as ‘deplorable,’ reaffirms ‘unshakable bond with Israel’ and ‘solidarity with the Israeli people’ [lezen]
 2. Arutz Sheva:
  ♦ Bomb Explodes on Bat Yam Bus; One Wounded – Police officer wounded as explosive device he was defusing detonates. Bus driver’s quick thinking prevents greater casualties; door David Lev [lezen]
  ♦ Peres Thanks Bus Driver and Passenger for their Alertness – President Shimon Peres phones and thanks the bus driver and passenger whose actions saved lives in the explosion on the 240 bus in Bat Yam; door Elad Benari [lezen]
  ♦ Hamas and Islamic Jihad Welcome Bat Yam Bombing – Hamas and Islamic Jihad terror groups welcome the bus attack in Bat Yam, but neither group claims it. Police searching for terrorist; door Elad Benari [lezen]

Een gedachte over “Eén persoon gewond bij bomaanslag op lijnbus in Bat Yam nabij Tel Aviv

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.