Arabische Liga verwerpt Amerikaans veiligheidsplan: geen enkele Israëlische soldaat op de Westbank

abbas-cairo2Cairo, zaterdag 21 december 2013. Mahmoud Abbas (2de van links) op consultatie bij zijn bazen in het hoofdkwartier van de Arabische Liga. Secretaris-generaal van de Liga, Nabil El-Araby (helemaal rechts) geeft Abbas instructies wat hij kan of mag zeggen tegen Israël en de Amerikanen. “Ja baas, nee baas, zal ik doen baas, okee baas, komt in orde baas,” mompelt Abbas hier gedwee tegen El-Araby.

hugo3Voor wie zich afvraagt waarom de Amerikanen niet rechtstreeks onderhandelen over vrede met de Arabische Liga ipv met de Palestijnse Autoriteit, die per slot van rekening slechts de koerier is van de organisatie van Arabische landen, zal tevergeefs op een antwoord moeten wachten. Hoewel er officieus wel degelijk een verklaring bestaat voor die weigering van de Liga om rechtstreeks met Israël te onderhandelen.

De 3 keer neen van Khartoem
Na het einde van de Zesdaagse Oorlog van juni 1967 gaven de 22 landen van de Arabische Liga op 1 september 1967 een verklaring uit die neerkwam op een Arabisch cordon sanitair rond Israël. De verklaring, bekend als “de 3 keer neen van Khartoem” luidde beknopt: geen erkenning, geen onderhandelingen en nooit vrede met Israël. Vermits er af en toe wel met Israël moet ‘gepraat’ worden, meestal onder druk van de Amerikanen, fungeren de Palestijnse leiders sindsdien als haar loopjongens.

Hoewel. Op 27 maart 2002 kwam koning Abdullah van Saoedi-Arabië tijdens een vergadering van de Arabische Liga in Beiroet met het ‘Arabisch Vredesinitiatief’ op de proppen. Kern van dit initiatief was dat Israël zich volledig zou terugtrekken uit de in 1967 heroverde gebieden (de pre-1967 lijn of Groene Lijn), er in dat gebied een onafhankelijke Palestijnse staat zou opgericht worden met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. Bovendien moest Israël vijf miljoen Arabische nakomelingen van vluchtelingen van 1948 op haar grondgebied toelaten. In ruil hiervoor zouden alle Arabische landen de betrekkingen met Israël normaliseren. Onaanvaardbaar dus voor Israël vermits de Joodse staat ook toen niet van plan was om collectief zelfmoord te plegen en zèlf de Joodse Staat zou helpen te ontbinden.

Hoe dan ook, zolang de Liga haar fiat niet geeft over om het even welk akkoord tussen Israël en de Palestijnen, bestaat er simpelweg geen akkoord. Wat Abbas en zijn Palestijnen ook mogen verklaren in de media en tegen zijn westerse bondgenoten, de Arabische Liga heeft uiteindelijk altijd het laatste woord. De Palestijnen hebben gewoon uit te voeren wat de Arabische Liga haar dicteert. Punt. Amen en uit.

Arabische Liga verwerpt Amerikaans veiligheidsplan
Dus toog Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit, afgelopen vrijdag andermaal naar het HQ van de Arabische Liga om er te overleggen en nieuwe instructies op te halen bij zijn bazen in verband met het vredesproces en in het bijzonder naar aanleiding van het voorgestelde veiligheidsplan van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.

Dat plan voorziet een beperkte aanwezigheid van Israëlische troepen binnen de grenzen van een toekomstige Palestijnse staat als deel van het vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen. Wat Israël betreft komt er geen vredesakkoord zolang er geen garanties bestaan die de veiligheid van de Joodse staat effectief waarborgen.

Op een spoedvergadering van de Arabische Liga op zaterdag in Caïro, die bijeen was geroepen op aandringen van PA-president Mahmoud Abbas, zei de secretaris-generaal van de Liga, Nabil al-Araby dat er geen enkele Israëlische soldaat mag achterblijven op de Westelijkse Jordaanoever. De Amerikaanse voorstellen “bevatten Israëlische uitbreiding van veiligheidsvoorwaarden en garanderen [Israël’s] voortgezette controle van [de vallei van de Jordaan] in de pretext van de veiligheid,” las de officiële persmededeling van de Arabische Liga volgens het persagentschap Reuters.

Kortom, de Arabische Liga verwierp de veiligheidseisen van Israël. Eerder deze maand had de Palestijnse Autoriteit het veiligheidsplan reeds verworpen naar aanleiding van kritiek van zijn adviseurs op het plan. Hoewel zaterdag één van zijn adviseurs onofficieel aan de pers vertelde dat de Palestijnen op zaterdag hadden getracht om de scherpe kantjes van het veiligheidsplan weg te vijlen, wellicht in het vooruitzicht van een eventuele terugtrekking van de Israëliërs uit de Westelijke Jordaanoever. Echter, de Liga gooide roet in het eten en verwierp het veiligheidsplan in zijn geheel.

Een van de belangrijkste elementen van het veiligheidsplan is dat naar verluidt Amerikaanse veiligheidsdiensten een reeks van grensovergangen voorzien langsheen de Jordaanvallei, die de grens markeert tussen de Westelijke Jordaanoever en Jordanië, die gezamenlijk zou worden gecontroleerd door Israël en de PA. De gehele grens zelf echter, zou volledig onder Israëlische controle blijven, met het IDF dat enkel een symbolische Palestijnse veiligheidsmacht zou omvatten. Deze arrangementen zouden voor vele jaren gelden, maar niet per se definitief zijn. De implicatie zou betekenen dat in een toekomstig nieuw tijdperk van stabiliteit en wederzijds vertrouwen, Israël stilaan steeds meer bevoegdheden zou overdragen aan de Palestijnen.

De Amerikanen zouden volgens het voorliggende voorstel een extra beveiligings ‘enveloppe’ voorzien, die onbemande vliegtuigen (drones) en andere high-tech apparatuur zouden gebruiken om real-time inlichtingen omtrent terroristische dreigingen en andere onwettige grensactiviteiten zouden moeten detecteren en melden.

In de lay-out van het plan werd gesproken over een ‘Groter Jeruzalem,’ waarin ook de aangrenzende steden en dorpen van de hoofdstad zou worden verdeeld tussen Israël en de Palestijnen, volgens een bericht op Channel 10 News. De oostelijke zijde van de stad zou dan dienen als hoofdstad van de Palestijnse staat, terwijl het westelijke deel zou blijven dienen als de hoofdstad van Israël. Het is in het plan niet duidelijk wat het lot zou worden van de Oude Stad van Jeruzalem, het hart van het conflict.

Kerry heeft aangedrongen op een ‘raamakkoord’, waarin de details worden geschetst van een permanent status akkoord tegen het einde van januari 2014. Onder zware druk van de VS, hebben Israël en de Palestijnen de vredesonderhandelingen einde juli hervat na drie jaar afwezigheid. De partijen hebben elkaar sindsdien naar verluidt reeds meer dan 20 keer ontmoet en John Kerry is in de afgelopen maanden maar liefst negen keer afgereisd naar de regio om de gesprekken aan de gang te houden.


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ Arab League rejects Kerry security plan for West Bank – Organization says US proposal skewed in favor of Israel and prolongs its military presence on territory of future Palestinian state [lezen]
  ♦ Former IDF general: Israel must control Jordan Valley – Former commander in charge of West Bank says foreign force would not be able to keep area safe from missiles, terror infiltrators; door Stuart Winer [lezen]
 2. The Jerusalem Post:
  ♦ Arab League nixes US peace deal proposal for IDF presence in West Bank – At emergency meeting called at Abbas’ request, block’s secretary-general says not 1 Israeli soldier can be in territory of future Palestinian state; door Herb Keinon en Khaled Abu Toameh [lezen]
 3. Ynet News:
  ♦ Arab League slams US security ideas for Palestine – The Arab League on Saturday rejected US proposals that would allow Israeli soldiers to be stationed on the eastern border of a future Palestinian state, underscoring the challenge facing a US effort to wrap up a peace deal by April – At an emergency meeting called at the request of Palestinian President Mahmoud Abbas on Saturday, Arab League Secretary General Nabil Elaraby said there could be not one Israeli soldier in the territory of a future Palestine [lezen]
  ♦ Gen. John Allen: Pushing for Middle East Peace – Renowned Marine ‘superstar’, General John Allen, was on rise until racy email exchange shot down his career, but Obama, Kerry were not ready to give up on talent, chose him to formulate security arrangement for future peace deal. ‘He is having sleepless nights, he won’t let attacks happen under his watch,’ says former IDF General Gadi Shamni; door Yitzhak Benhorin [lezen]
 4. Israel Today Nederland:
  ♦ Generaals VS in 1967: Israël moet Westbank houden – Een historisch document, dat Israel National News (INN) aan de vergetelheid heeft ontrukt, laat zien dat de Amerikaanse regering – in tegenstelling tot vandaag – na de Zesdaagse Oorlog van 1967 van mening was, dat Israël het gezag over de Westbank moest behouden [lezen]

Een gedachte over “Arabische Liga verwerpt Amerikaans veiligheidsplan: geen enkele Israëlische soldaat op de Westbank

 1. Langzaam dringt het door. Juist het is de Arabische Liga die de totale dienst uitmaakt. Als zo nu en dan een jongetje in de klas niet luistert, zoals bijv. Moammar al-Qadhafi en Saddam Hoessein Abdu al-Majid al-Tikriti wordt hij er uitgezet. (Deze procedures noemen wij in Europa, “de Arabische lente”) Dit houdt in dat alle 22 staten die lid zijn en alle groeperingen van Al Qaida tot de splintergroepjes in de Republiek Tunesië door de liga worden aangestuurd. Binnen de Arabische Liga is nog een stoutje jongetje, Bashar Al-Assad. Dat de Liga bij de grote vijf aandringt op ingrijpen in Syrie heeft alleen te maken met het feit dat zij niet kunnen overzien wat de gevolgen zijn als Bashar aan de macht blijft of zijn vriendjes uit Iran zich direct in de strijd mengen. Dit doen ze nu nog alleen met doodsbedreigingen aan Israel en via de Hezbollah die zich in zuid libanon heeft gehuisvest.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.