Europese Unie legt schuld bij voorbaat bij Israël indien vredesonderhandelingen zouden mislukken

Europe-UnionflagIndien vandaag of morgen de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit mislukken, is wat Europa betreft de schuldige voor dat falen reeds bij voorbaat gekend: Israël. Niks originieels dus, want dat het de “schuld van den Jood is”, staat al tweeduizend jaar geschreven in de sterren en dus ook in de sterren op de vlag van de Europese Unie.

hugo3 De geschiedenis herhaalt zich. Apartheidsbeleid van de Europese Unie ten aanzien van Israël in een moderne snit. De Palestijnen plooien zich dubbel van het lachen want om zoveel steun voor de Palestijnse zaak, daarvan had zelfs terroristenleider Yasser Arafat nooit durven dromen.

De Europese Unie zei dinsdag dat het Israël heeft gewaarschuwd tegen elke nieuwbouw in de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever na de aanstaande (3de) vrijlating van Palestijnse gevangene,. Europa zegt dat het Israël verantwoordelijk zal houden het voor eventuele falen van de vredesbesprekingen.

De waarschuwing is een ander teken van ongenoegen in Europa over de Israëlische bouw van nederzettingen en het effect op de onderhandelingen, die na vijf maanden onderhandelen nog steeds geen tastbare resultaten hebben opgeleverd.

In de afgelopen maanden heeft Israël de bouw van nieuwe Joodse woningbouw aangekondigd in een poging om de publieke woede te sussen die ontstond nadat Israël besloot om 104 pre-Oslogevangenen vrij te laten als onderdeel van een akkoord waardoor Israël de Palestijnen weer naar de onderhandelingstafel bracht.

De EU zei dat wanneer de vredesbesprekingen instorten na een andere dergelijke melding bij een derde reeks van gevangenen die eind deze maand worden vrijgelaten, dan zou dat de schuld van Israël zijn. De Palestijnen liepen bijna weg van de gesprekken over de laatste aankondiging van de bouw van nederzettingen.

Eyal Inbar“Als deze onderhandelingen mislukken als gevolg van een nieuwe nederzetting aankondiging, riskeert Israël dat het [voor dit falen] met de vinger zal gewezen worden,” zei Eyal Inbar (plaatje rechts), de woordvoerder voor de Europese Unie in Israël. Inbar zei dat op maandag de boodschap van de Europese Unie werd afgeleverd aan de directeur van het Buitenlandse Ministerie van Israël. Yigal Palmor, een woordvoerder van dat ministerie ontweek voorslanog om commentaar te geven.

Israël heeft op de vrijlating van gevangenen gereageerd door nieuwe bouwplannen aan te kondigen in een poging om de hardliners te sussen die zich kanten tegen de vrijlating van gevangen Palestijnse terroristen en massamoordenaars die veroordeeld werden voor dodelijke aanslagen op Israëliërs en vervroegd vrijkwamen. Conform de onderhandelingen, die begonnen einde juli en voorzien zijn om afgerond te worden in april aanstaande, zal Israël in het totaal 104 langdurige gevangenen vrijlaten in vier rondes. Daarvan is reeds de helft vrijgelaten.

De kwestie van de Joodse nederzettingen is een van de kernproblemen in de huidige impasse van de vredesonderhandelingen in het Midden-Oosten. De Palestijnen willen een staat op de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem, op de gronden die Israël heroverde in 1967, maar tonen zich bereid om kleine landruil te accepteren bij het opstellen van de definitieve grenzen, om enkele van de nederzettingen die Israël heeft gebouwd op het na-oorlogse land dat Israël heeft herwonnen, tegemoet te komen.

In een andere dreigement bedoeld om de druk naar een akkoord op te drijven, zei op disndag een EU-functionaris dat Europa de hulp aan de Palestijnse Autoriteit zal afsnijden die zich baseert op de financiering van donoren. Maar een dergelijke stap zou Israël meer schade toebrengen dan aan de Palestijnen, omdat Israël verantwoordelijk is voor het lot van ongeveer 2,5 miljoen Palestijnen die onder Israëlisch militair bestuur leven.

“Als er geen akkoord komt, zal de EU de Israëlische bezetting niet meer financieren. Israel moet zijn verantwoordelijk voor de bezetting opnemen. Dit betekent geen EU-gelden meer naar de PA,” de ambtenaar, die anoniem sprak omdat hij private diplomatieke aangelegenheden besprak. De ambtenaar zei niet wanneer de middelen zouden kunnen worden afgesneden en het was niet duidelijk hoe concreet de dreiging was.

Europa is steeds vocale geworden in de patstelling tussen Israël en de Palestijnen.

Vorige week, hebben accountants van de Europese Unie dat het en bloc zou ophouden met het blijven betalen van de salarissen van Palestijnse ambtenaren in Gaza die niet meer werken sinds Hamas in 2007 het grondgebied veroverde en de Palestijnse president Mahmoud Abbas aan de kant schoven, waardoor hij sindsdien enkel de Westelijke Jordaanoever bestuurt.

Abbas bepaalde op dat ogenblik om toch hun salarissen te blijven doorbetalen, op voorwaarde dat ze thuis zouden blijven en niet werken voor het Hamas-regime. De praktijk is een belangrijk instrument voor Abbas om zijn politieke steun te behouden in Gaza en de inspanningen van Hamas om zijn controle nog te verdiepen, tegen te gaan.

Maar Israël’s bouw in de nederzettingen blijft Europa bijzonder dwars zitten, die net zoals de Palestijnen en een groot deel van de internationale gemeenschap, de nederzettingen als illegaal beschouwt.

De 28 lidstaten van de EU hebben reeds goederen geband die geproduceerd worden in Israëlische nederzettingen en douane vrijstellingen genieten die gegeven worden aan Israëlische goederen. De EU-ambtenaren overwegen ook om en bloc maatregelen te nemen tegen de invoer van Israëlische producten die geen duidelijke stempel zouden dragen van herkomst. De EU heeft Israël ook gedwongen om richtlijnen te accepteren die EU-middelen blokkeren die Israëlische projecten ondersteunen op de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en andere gebieden die door Israël in 1967 werden veroverd.

Niettegenstaande heeft de Europese Unie deze week financiële en veiligheidssteun toegezegd aan Israël en de Palestijnen indien ze alsnog tot vredesakkoord zouden komen.

door Tia Goldenberg


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ EU warns Israel over settlement construction – Europe says Jerusalem will be held responsible for failure of talks, announces it may cut off critical aid to Palestinians; door Tia Goldenberg [lezen]
 2. The Jerusalem Post:
  ♦ EU vows ‘unprecedented’ aid to Israel, Palestinians for peace deal – 28 EU FMs offer “package of European political, economic, security support to both parties in context of a final status agreement”; door Herb Keinon [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Europese Unie verwikkeld in enorm financieel schandaal mbt de Palestijnse Autoriteit; door David Singer [lezen]
 • Pallygate: Europese Unie betaalt al vele jaren tienduizenden Palestijnse ambtenaren die niet werken [lezen]

Een gedachte over “Europese Unie legt schuld bij voorbaat bij Israël indien vredesonderhandelingen zouden mislukken

 1. Volgens de richtlijnen v.d. EU/PA betekent ‘onderhandelen dat men zonder tegenstribelen tot een eenzijdige overeenkomst komt over de bij voorbaat door hen vastgestelde doelen.

  Failliet Europa begint langzaam zijn hand te overspelen.

  Israel zal precies weten hoe het de (zelfbesturende) Arabische Palestijnen volgens de wet zal financieren…..minimaal!

  De lege kassa van de EU heeft deze week geprobeerd de Israeli’s om te kopen door ‘grote financiele e.a. voordelen (die ze niet hebben/kunnen) aan te bieden als Israel maar bereid is zelfmoord te plegen.

  Israel was niet zéér onder de indruk van het ‘aanbod zonder bodem.

  Europa heeft het kleine opgeheven vingertje , maar Israel een grote middelvinger!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.