Amerikaanse docentenvereniging spreekt zich uit voor een academische boycot van Israël

Raus-damit2“Weg met hem” (Raus Damit) – De lange arm van het Duitse Ministerie van Onderwijs sleurt de Joodse leraar weg uit zijn klaslokaal. Het algemeen beroepsverbod [Berufsbeamtengesetz van 7 april 1933] gold in nazi-Duitsland voortaan ook voor Joodse leraars, docenten en wetenschappers. Later werd het beroepsverbod voor Joden uitgebreid naar de door Duitsland bezette gebieden (nà 10 mei 1940 dus ook in Nederland en in België.) En dat was nog maar het begin van alle ellende… [Antisemitische cartoon in de nazi-periodiek Der Stürmer van Julius Streicher, uit het nummer 12 van het jaar 1933.]

“Ons nationale beleid zal niet herroepen of aangepast worden. Ook niet voor wetenschappers. Indien de uitsluiting van Joodse wetenschappers de vernietiging inhoudt van de Duitse moderne wetenschappen, dan zullen we het enkele jaren moeten stellen zònder wetenschappen!“
[Adolf Hitler in 1933 over de academische boycot van Joodse onderwijzers en professoren]

Bijna dag op dag tachtig jaar later na deze beruchte uitstpraak van Adolf Hitler gevolgd door de moord op zes miljoen Europese Joden, hebben de leden van de Amerikaanse academische groep, de American Studies Association (ASA), afgelopen maandag de academische boycot van Israël goedgekeurd. Zowat 800 leden van de groep, die tweederden vertegenwoordigen van diegenen die hebben gestemd, hebben de boycot goedgekeurd. De ASA heeft ongeveer 5.000 leden.

asa-logoVolgens de ASA, die predenteert de ‘studie van de Amerikaanse cultuur’ te bevorderen, maakt deze academische boycot van Israël “onderdeel uit van een grotere beweging, BDS, die staat voor Boycot, Desinvesteringen en Sancties. De Israëlische academische instellingen fungeren als een centraal onderdeel van een systeem dat de Palestijnen hun fundamentele rechten ontkent,” zei de groep, en “de ASA is een organisatie die de rechten beschermt van studenten, wetenschappers en volkeren, die overal steunt op vrijheid van meningsuiting, gedachten en vereniging.”

Het besluit van de Amerikaanse academische groep om uit alle landen van de wereld enkel en alleen Israël eruit te pikken en het voorwerp te maken van een academische boycot, maakt het tot antisemitisme.

De boycot is, volgens de groep, niet gericht op individuele Israëlische academici, maar “een weigering van formele samenwerkingsverbanden met de Israëlische academische instellingen of met wetenschappers die uitdrukkelijk optreden als vertegenwoordigers of ambassadeurs van deze instellingen (zoals decanen, rectoren , presidenten en anderen), of in opdracht van de Israëlische regering. We stemmen uitdrukkelijk niet in met een boycot van Israëlische wetenschappers die zich bezighouden met contacten op individueel niveau en gewone vormen van academische uitwisseling, met inbegrip van presentaties op conferenties, openbare lezingen op campussen en samenwerking op het onderzoek en publicatie,” zei de groep.

Israëlische academische ambtenaren hebben scherp gereageerd op de boycot. “We verzetten ons tegen alle soorten van academische boycots, en wij vragen onze collega’s leden van het academisch personeel van instellingen over de hele wereld, om op te treden tegen deze boycot,” zei de Israëlische Academische Associatie. “Wetenschappelijk onderzoek is gebaseerd op samenwerking tussen instellingen, ongeschonden door politiek of ideologie. Het opleggen van een academische boycot van universitaire instellingen heeft ernstige gevolgen voor de academische vrijheid,” zei de groep.

Sprekend op maandag, zei professor Rivka Carmi die voorzitter is van de Ben Gurion Universiteit, dat de boycot “geen praktische gevolgen heeft.” Toch ben ik erg bezorgd. Hoewel dit verhaal geen steek houdt, kan het omdraaien in een groeiend fenomeen. We kunnen niet weten wanneer anderen dit zullen overnemen, maar die mogelijkheid bestaat,” voegde ze eraan toe.

door David Lev


Bronnen:

 1. Arutz Sheva:
  ♦ US Academic Group Votes to Boycott Israel – Members of the American Studies Association (ASA), on Monday voted to approve an academic boycott against Israel; door David Lev [lezen]
 2. American Studies Association (ASA):
  ASA Members Vote To Endorse Academic Boycott of Israel [lezen]
 3. History News Network:
  ♦ The ASA Advances the Longstanding Anti-Zionist War on Academia [lezen]
 4. Legal Insurrection (L-I):
  ♦ ASA issues member talking points to counter university pushback over Israel boycott; door William A. Jacobson [lezen]
  ♦ American Studies Association about to pass odious equivalent of Zionism is Racism resolution; door William A. Jacobson [lezen]
 5. Israel Hayom:
  ♦ The un-American Studies Association – There are 200,000 dead in Syria and millions of refugees, zero academic freedom in China … well, why go on; none of these matters seems worthy of notice by the ASA. It is illuminating that one of the endorsers of this move (actually, it is the second name that appears) on the ASA website is Angela Davis, former Communist Party candidate for national office and now a distinguished professor emerita of feminist studies at the University of California, Santa Cruz. She, like the ASA, has long been blind to human rights abuses — except in Israel [lezen]
  ♦ Israel, Jewish groups slam ASA academic boycott – ASA President Curtis Marez was quoted by The New York Times as admitting that the organization had never before endorsed a boycott of any kind against any other nation’s universities. According to the report, Marez did not dispute the fact that other countries, including some in the Middle East, have far worse human rights records, saying, “One has to start somewhere. … There is a particular responsibility to answer the call for boycott because [the U.S.] is the largest supplier of military aid to the State of Israel” [lezen]
 6. CIF Watch:
  ♦ Proposed ASA boycott of Israeli academics is a guaranteed moral fail [lezen]
 7. The Times of Israel:
  ♦ Schooling the ASA on boycotting Israel – Last week, the American Studies Association’s (ASA) national council, unanimously passed a resolution calling for the boycott of Israeli academic institutions. The ASA, which bills itself as the “oldest and largest association devoted to the interdisciplinary study of American culture and history,” then took the unusual step of asking its reportedly 5,000 members to cast their own votes on upholding the anti-Israel policy; door Nitsana Darshan-Leitner [lezen]

4 gedachtes over “Amerikaanse docentenvereniging spreekt zich uit voor een academische boycot van Israël

 1. @ Ben: Goed nieuws. Ik begrijp uit jouw bijdrage dat je je ervoor in gaat zetten dat Israel het non-proliferatie-verdrag m.b.t. kernwapens eindelijk gaat tekenen. Wat is de naam van je organisatie?

  Like

 2. Misschien moeten we de rollen omdraaien en de USA boycotten om de volgende redenen.
  Passen de doodstraf toe, luisteren zowat de ganse wereld af, plaatsen kernraketten tegen elke regel in, Amerikaanse universiteiten worden vet betaald door wapen-en farmaceutische lobby’s om schunnige onderzoeken, zijn de grootste vervuilers enz.
  Ben

  Like

 3. Hoe snel kan het gaan, zijn ze nu al de mannen -om er maar twee te noemen; Einstein en Leó Szilárd- vergeten die hun de overwinning op Nazi Duitsland en Japan gaven en later de Koude Oorlog. Nog maar te zwijgen over degene die hebben geholpen de USA te vormen en degene die nu hun vrijheid waarborgen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.