De neo-nazigroet ‘quenelle’ – een variant op de Hitlergroet – maakt snel opgang in Europa

quenelle-auschwitzFans van de openlijk antisemitische Franse zwarte komiek Dieudonné M’bala M’bala, die een nieuwe neonazi-groet heeft bedacht “quenelle” genoemd, maken er tegenwoordig een sport van om gefotografeerd te worden terwijl ze die groet uitbrengen naast of temidden religieuze Joden, synagogen, Joodse begraafplaatsen enz. of zoals hierboven op het plaatje op het perron van het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau in Polen. Die plaatjes verspreiden ze dan verder op het Internet via de sociale media zoals Facebook en Twitter. Een nieuwe rage dient zich aan 😦

Adolf HitlerDe “quenelle” (het Franse woord voor een knoedel) werd door Dieudonné, een standup-comedian die herhaalde malen door een Frans gerechtshof werd veroordeeld voor antisemitische uitspraken, bedacht en gepopulariseerd en lijkt niet toevallig op de beruchte Hitlergroet (plaatje rechts maar dan in omgekeerde versie).

De ‘quenelle’ groet wordt gebracht door de rechterarm met uitgestrekte vlakke hand op te steken, maar niet schuin omhoog (zoals de Hitlergroet) maar schuin omlaag terwijl de andere hand aan de schouder wordt gelegd. De ‘quenelle’ groet wordt thans door een massa mensen over heel Europa gebruikt om te laten zien hoe hartsgrondig zij de Joden en Israël wel haten.

De voorbije twee maanden heeft de trend nog aan populariteit gewonnen en lijkt een echte rage te worden. Honderden Europeanen plaatsen foto’s van zichzelf op het Internet wanneer ze deze op de Hitlergroet lijkende neonazi-groet uitbrengen. Veel van de foto’s werden genomen op gevoelige plaatsen, zoals in het concentratiekamp Auschwitz, het Anne Frank Huis en zelfs aan de Westelijke Muur (de Klaagmuur in Jeruzalem.) In september werden twee Franse soldaten gestraft voor het gebruik van die ‘quenelle’-groet.

Het fenomeen richtte zich tevens tegen de conferentie van de World Zionist Organization die eerder deze week plaatsvond in New York, waar de belangrijkste sprekers waarschuwden voor de toename van antisemitische activiteiten over heel Europa.

“Het wordt steeds meer en meer een momentum, verspreid zich als een epidemie via het Internet en de sociale netwerken en wordt steeds meer een symbool van het nazi-regime en ziet er allesbehalve uit als een voorbijgaand verschijnsel,” zei Yaakov Hagouel, het hoofd van het Departement van de World Zionist Organization voor de Bestrijding van Antisemitisme en tevens de organisator van de conferentie, aan de Hebreeuwse website Ynet.

“De boodschap is simpel,” zei Hagouel tijdens de conferentie. “Als we onze hoofden voor hen buigen zullen ze op onze hoofden slaan. Ik roep de Amerikaanse Joodse leiders van de gemeenschap, van alle denominaties en alle leiders wereldwijd op om samen met ons deze belangrijke strijd te voeren. We hebben geen andere natie, we moeten een einde maken aan het antisemitisme.”

Eerder deze week werden twee Turkse toeristen aangehouden door de bewakers bij het Auschwitz museum voor het maken van die op de Hilergroet lijkende neonazigroet. De toeristen, een man en een vrouw van, beiden 22 jaar oud, werden betrapt toen ze aan de inkompoort van het voormalige nazi-vernietigingskamp Auschwitz I met de beruchte iconische tekst “Arbeit Macht Frei”, foto’s namen van elkaar terwijl ze die ‘quenelle’ -groet uitbrachten.

In de afgelopen maanden presenteerde de stanup-comedian Dieudonné M’bala M’bala, voor een groot en enthousiast publiek een reeks shows in de belangrijkste steden van Frankrijk en België. Een van zijn grootste hits was een liedje waarin hij de Holocaust en het ‘uitverkoren volk’ ridiculiseert: Shoah-Ananas (Holocaust-Ananas).

quenellesPlaatje hierboven, Parijs 10 september 2013. Onlangs werden foto’s zoals deze op verschillende websites gepubliceerd waarop te zien is hoe Franse soldaten, die een Joodse synagoge in het 16de arrondissement van Parijs moesten bewaken, de bezoekers verwelkomden met ‘quenelles’. Een militair onderzoek is nog aan de gang. De Franse minister van Defensie zei “dat men niet al te zwaar moest tillen aan wat er is gebeurd.”


Met dank aan Tiki S. voor de hint: “Je dus niet laten fotograferen met een pathetische Nazi met een raar handje.”

Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ Modern day Nazi salute sweeping Europe, expert warns – Anti-Semitic ‘quenellle’ gesture becomes growing trend, with hundreds taking photos of themselves performing it at Jewish sites [lezen]
 2. Ynet News:
  ♦ Neo-Nazi symbol spreads in Europe – Modern ‘Hitler salute’ gaining momentum among anti-Semites, who pose for pictures in sensitive sites worldwide and in Israel, including alongside IDF soldiers who are unaware of gesture’s meaning; door Kobi Nachshoni [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • In Frankrijk is het antisemitisme weer helemaal ingeburgerd; door Guy Millière [lezen]

2 gedachtes over “De neo-nazigroet ‘quenelle’ – een variant op de Hitlergroet – maakt snel opgang in Europa

 1. Palestijnen met hun V & Nazi’s met hun stretch oefening.

  Als mensen daar gelukkig van worden moeten ze dat vooral doen. Vooral geen drama van maken want dat is precies wat ze willen.

  De palestijnen heeft het niets opgeleverd en debiele Nazi’s zal het ook niets opleveren behalve een paar foto’s met hun domme koppen en een rare houding. Een soort van ”silly look” om in de atmosfeer van Monty Python te blijven.

  Like

Reacties zijn gesloten.