Rooms-Katholieke hulporganisaties bevorderen haat jegens Israël [Manfred Gerstenfeld]

kill_jesus4Christelijk geïnspireerd antisemitisme en anti-Israëlisme in één enkele cartoon:
“Doodt Hem [Jezus] geen tweede keer!”

Manfred Gerstenfeld interviewt Yitzhak Santis

“Verscheidene Katholieke Hulp Sociëteiten, die deels door de overheid worden gefinancierd, bevorderen haat tegen Israël. De meesten bevinden zich in West-Europa. De Ierse Trócaire en het Nederlandse Cordaid behoren tot de meest problematische. Beiden zijn lid van de Caritas-groep. De meeste Caritas leden nemen echter geen soortgelijke standpunten in.

Yitzhak SantisYitzhak Santis (plaatje rechts) is voor NGO Monitor Chef Programma Officier in Jeruzalem. Hij was directeur van het Midden-Oosten Project aan de Raad voor Joodse Gemeenschapsbetrekkingen van San Francisco, waar hij 21 jaar lang diende tot hij in 2011 verhuisde naar Israël.

Hij legt uit: “Er zijn twee officiële katholieke liefdadigheids hulp-‘families’ – Caritas en Pax Christi. Caritas Internationalis is een wereldwijde federatie van 165 katholieke organisaties die hulp bieden bij humanitaire noodsituaties en internationale ontwikkelingshulp bedrijven. Zij omschrijft zichzelf als ‘een deel van de katholieke kerk,’ en heeft haar hoofdkantoor in Vaticaanstad, met nevenkantoren in New York en Genève. Paus Johannes Paulus II verleende Caritas de ‘Canonieke Legale Status.’

Trócaire werd opgericht in 1973 als het officiële overzeese ontwikkelingsagentschap van de Katholieke Kerk van Ierland. Haar vooringenomen activiteiten omvatten het aanwerven van medewerkers, partnerships, het publiceren van materiaal, politieke standpunten en het nemen van financiële besluiten. Trócaire voert een campagne om Israël te sanctioneren – en als gevolg daarvan ook Europa – door wederzijdse voordelige handelsovereenkomsten te schorsen. Zij trachtte de opname van Israël in de OESO te blokkeren. Al deze posities gaan in tegen het Ierse overheidsbeleid.

“De geschiedenis van Trócaire omvat een breed spectrum aan politieke activiteiten tegen Israël, onder de vele anderen, werd een campagne gelanceerd tegen de veiligheidsbarrière en de sponsoring van evenementen ter herdenking van de ‘Nakba.’ In 2007, heeft Trócaire samen met de Palestijnse ngo Badil in een ‘Oproep tot Actie’ gepubliceerd die anti-Israël boycots en sancties bepleit. In 2013 co-sponsorde Trócaire een Internationaal Recht op Terugkeer Conferentie, georganiseerd door de Israël gevestigde NGO Zochrot, die een ‘recht op terugkeer’ en een ‘éénstaatoplossing’ bepleit voor het Israëlisch-Palestijnse conflict.

“Trócaire ontvangt fondsen uit Ierland, het Verenigd Koninkrijk en de EU, evenals van andere katholieke hulporganisaties die worden gefinancierd door hun respectievelijke regeringen. In 2012, bedroeg de financiering van Trócaire uit ‘Bijdragen en Agentschappen” in het totaal ongeveer 30 miljoen euro, met 23 miljoen afkomstig uit overheidsbronnen.

“De vooringenomen activiteiten van de Nederlandse Cordaid worden geïllustreerd door hun financiële besluiten, publicaties en politieke standpunten. Het is een gezamenlijk lid met andere in Nederland gebaseerde organisaties lid van de United Civilians for Peace organisatie, die Boycot, Desinvesteringen en Sancties (BDS) tegen Israël bepleit. Cordaid-directeur René Grotenhuis, argumenteerde tijdens een panelgesprek in 2011 in het Nederlandse parlement, dat de BDS-beweging een verdedigbare tactiek is, omdat ‘het is belangrijk is dat mensen in Palestina zoeken naar manieren om zich te verzetten tegen de bezetting en dit is een niet-gewelddadige manier om dat te doen.’

trading-away

“In 2012 sloot Cordaid aan bij een coalitie van 22 Europese NGO’s (plaatje hierboven) in het produceren van een rapport, gericht tegen het nederzettingenbeleid van Israël, onder de titel: ‘Trading Away Peace: How Europe Helps Sustain Illegal Israeli Settlements’ [PDF-file]. Het bevordert de BDS-agenda en roept de Europese Unie en nationale regeringen op tot politieke oorlogsvoering door middel van economische sancties tegen Israël. Cordaid werkte in 2009 ook mee aan een rapport getiteld: ‘Failing Gaza: No rebuilding, no recovery, no more excuses’ [PDF-file] Het rapport beweert ten onrechte dat Gaza bezet blijft. De organisatie financiert ook diverse anti-Israël NGO’s in Israël en in de Palestijnse gebieden.

“Cordaid wordt op regelmatige basis gesubsidieerd door de Nederlandse regering. De financiële bedragen variëren. Van 2007 tot 2010 ontving Cordaid 422 miljoen euros. Omwille van een verminderde overheidsbetoelaging ontving Cordaid 69 miljoen euros in 2011. [Op 14 november 2013, na ruim tien jaar gediend te hebben als algemeen directeur van Cordaid, werd René Grotenhuis naar aanleiding van zijn afscheid benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Lilianne Ploumen (PvdA), Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en voormalig directeur (2004) en bestuurslid van Cordaid, feliciteerde Grotenhuis tijdens de plechtigheid middels een videoboodschap; Brabosh.com]

Pax Christi Internationaal (PCI) omschrijft zichzelf als ‘een wereldwijde katholieke vredesbeweging en als een netwerk dat werkt om te helpen vrede te bewerkstelligen, met respect voor de mensenrechten, justitie en verzoening in gebieden van de wereld die verscheurd worden door conflict.’ De websitepagina van PCI omtrent het Midden-Oosten richt zich op een aantal conflicten in de regio, waaronder de situatie in Syrië, Libanon, Egypte en Irak. Niettegenstaande dat, overschrijden de middelen die aan het Palestijns-Israëlisch conflict worden besteed, ruimschoots de middelen en materialen die worden ingezet voor alle anderen samen. Tegen het einde van 2013, werden meer dan twee keer zoveel woorden geschreven op de PCI website over dit conflict dan over alle anderen bij elkaar.

“De Britse Sectie van PCI bevordert een Bethlehem Advent Project [PDF-file] dat ‘is gebaseerd op Pax Christi’s ervaring van het werken in solidariteit met het Palestijnse volk.’ Ze hebben ook samen met de Palestinian Solidarity Campaign op 27 november 2013 gepleit voor een ‘Nationale Lobby van het Parlement voor Palestina.’ De lobby agenda las ondermeer ‘Maak een afspraak om te komen om te lobbyen bij uw parlementslid. Kwesties aan de orde zijn: etnische zuivering van de Palestijnse bedoeïenen van de Negev; verbod op goederen afkomstig uit illegale Israëlische nederzettingen; respect voor de rechten van de gevangenen en het beëindigen van het beleg van Gaza.'”

Santis concludeert: “Veel katholieke hulporganisaties treden vaak op als co-sponsor van rapporten en brieven, ontvangen financies van elkaar en financieren vaak dezelfde projecten. Bij NGO Monitor, lanceerden we ons project ‘BDS in the Pews’ (BDS in de kerkbanken). We zijn van plan om meer onderzoek te verrichten naar de complexe relatie tussen overheden, kerken en zowel de hulpsociëteiten van de Protestantse als de Katholieke Kerk, NGO’s en de Palestijnse Christelijke belangenorganisaties. Dit zal ook leiden tot het blootleggen van de gevolgde geldstromen, evenals de ideologische en theologische stromingen en activiteiten van deze matrix.”

Interview door Dr. Manfred Gerstenfeld

Dr. Manfred Gerstenfeld is lid van de Raad van Bestuur van het Jerusalem Centrum voor Openbare Kwesties (JCPA), die hij 12 jaar heeft voorgezeten. Hij heeft meer dan 20 boeken gepubliceerd. Velen behandelen het anti-Israëlisme en het antisemitisme.


Bronnen:

 1. Arutz Sheva:
  ♦ Catholic Aid Societies promote hate against Israel – Manfred Gerstenfeld interviewt Yitzhak Santis [lezen]
 2. The Times of Israel:
  ♦ Why Are Christians Funding Efforts to Erase Israel?; door Yitzhak Santis [lezen]
 3. Joods Actueel Blog:
  ♦ Belgische Caritas medewerker verkoopt anti-Israëlleugens op Terzake [lezen]
  ♦ “Jullie verspreiden haat”, erevoorzitter Pax Christi in brief aan Joods Actueel [lezen]
  ♦ Pax Christi verontwaardigd over kritiek van Joods Actueel [lezen]
  ♦ Onze overheid betaalt Palestijnse propaganda voor Vlaamse jeugd … opnieuw Pax Christi en Broederlijk Delen achter initiatief [lezen]
  ♦ Rudi Vranckx wordt “ambassadeur voor de vrede” van Pax Christi Vlaanderen [lezen]

3 gedachtes over “Rooms-Katholieke hulporganisaties bevorderen haat jegens Israël [Manfred Gerstenfeld]

 1. Dit artikel zal Rome moeten lezen.. Van Pax-Christi zijn een aantal personen te noemen die er rondhuppelen en aangemerkt kunnen worden als Christelijk onwaardige figuren.Elke organisatie zit er mee.. Als katholiek behoor je in gedachten allereerst aan de zijde van Godsvolk te staan .Altijd goed willen doen en hulp aan je Naaste bieden ,waar je ook leeft, Dat is een eerste vereiste. veranderend gedrag : eenkennigheid en egoisme is er ook bij de hulporganisaties blijkbaar ingeslopen. Sancties tegen Israel? Hoezo ? Heeft de politiek haar macht verovert in deze maatschappelijke organisaties en stuurt deze Moslim Palestijnen aan . Dat is katholiek (Christelijk)onwaardig beleid.
  vr groet A. Beumers

  Like

Reacties zijn gesloten.