Palestijnen verwerpen Amerikaans veiligheidsplan voor Israël [Lori Lowenthal Marcus]

kerry-abbasDe ene tracht de deur te openen terwijl de andere ze gesloten houdt…
“No peace in my time!” gromde Abu Mazen (Abbas)

John Kerry, aan zijn hoofd krabbend: “Tiens, waarom krijg ik die deur [naar de vrede] niet open? Zit er soms een obstakel in de weg? Verdorie ‹grmbl› dat zal wel weer een Jodenstreek zijn van Bibi (Netanjahoe.) Die moet daar afgelopen nacht aan de andere kant een muur tegenaan hebben gebouwd, dat kan haast niet anders!”

De Palestijnse Autoriteit heeft kennelijk weinig zin om in te gaan op de eisen die nog enige waarborg voor Israël zouden kunnen bieden. Dagenlang hebben de media bol gestaan van berichten die minister-president Netanyahu veroordeelden wegens zijn vasthoudendheid om de VS op andere gedachten te brengen betreffende het nucleaire akkoorden met Iran.

Een heel huis kon worden behangen met de artikelen met kritiek op Netanyahu, die de band met Amerika aan het beschadigen was. Kijk nou, zelfs voormalig Israëlisch premier Ehud Olmert is toegetreden tot het gekrakeel met zijn opmerking dat “Israël de oorlog verklaard heeft aan de Amerikaanse regering. Dit kun je niet ontkennen”.

Maar op donderdag 5 december 2013 waren het de Palestijnen die de deur in het gezicht gooiden van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry.

Mahmoud-AbbasDe Palestijnse Autoriteit verwerpt Kerry’s ideeën voor veiligheidsregelingen onder een mogelijk toekomstig vredesakkoord met Israël, zo zei een ambtenaar van de Palestijnse Autoriteit volgens Reuters. “De Palestijnse zijde verwerpen deze, omdat zij alleen zouden leiden zou tot de verlenging en handhaving van de bezetting”, volgens de ambtenaar, die anoniem wilde blijven.

Het waren juist deze veiligheidswaarborgen in het vredesplan die de Israëli’s hebben overgehaald met de overeenkomst akkoord te gaan. Generaal John Allen, de Amerikaanse gezant in het vredesproces, heeft mogelijke veiligheidsovereenkomsten met premier Netanyahu besproken en daarbij de angsten gesust die Israël had betreffende een definitieve overeenkomt over de status die een bedreiging zouden vormen voor de Joodse staat.

Van het grootste belang is de mogelijkheid om militaire aanwezigheid te behouden in de Jordaan Vallei en om wat controle te hebben over het luchtruim zonder welk Israël kwetsbaar zou zijn. Onderaan dit artikel kunt u een video zien waarin een Amerikaanse veiligheidsexpert de noodzaak van dergelijke controle behandelt. Wellicht dat de Verenigde Staten en andere landen in gaan zien dat iedere overeenkomst die voldoende veiligheid garandeert voor Israël door Palestijnse onderhandelaars wordt afgewezen.

De zogenaamde “vredesbesprekingen” is één van de twee kwesties die van Kerry verwacht wordt te bespreken met de leiders van de Israëlische en de Palestijnse Arabische mensen. De andere kwestie is de recente overeenkomst die de VS, samen met haar P5 + 1 partners, naar verluidt heeft bereikt met de Islamitische Republiek Iran met betrekking tot Irans nucleaire wapenprogramma.

Die overeenkomst is breed bekritiseerd als een enorme zegen voor Iran en een destabiliserende kracht in het Midden-Oosten door de meeste Israëlische veiligheidsdeskundigen en zelfs door enkele van de meest stugge verdedigers van president Obama, zoals senator Chuck Schumer (Democraat – New York) en professor Alan Dershowitz van de Harvard Law School.

door Lori Lowenthal Marcus

In een vertaling door Wans Horst voor E.J. Bron


Bronnen:

 • The Jewish Press:
  ♦ PA Official: We Reject US Safeguards for Israel in Peace Plan Security safeguards for Israel proposed by the US were rejected by the PA; door Lori Lowenthal Marcus [lezen]
  ♦ In een vertaling uit het Engels door Wans Horst voor E.J. Bron Blog als “PA-ambtenaar: “Wij verwerpen waarborgen voor Israël in het Amerikaanse vredesplan” [lezen]
 • Israel Today Nederland:
  ♦ VS-minister Kerry: Israëls veiligheid heeft prioriteit – De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry probeert het bij de Israëli’s verloren vertrouwen te herstellen [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Overgrote meerderheid van Israëlische Joden gelooft niet in een vredesakkoord; Kerry blijft dromen [lezen]
 • Obama’s plan voor de Westbank zal de Palestijnen niet over de streep trekken; door Jonathan S. Tobin [lezen]
 • Netanjahoe en John Kerry zijn het volledig oneens over Iran en het vredesproces; door Missing Peace [lezen]
 • Palestijnen willen Israël een (Iraans getint) Akkoord van Genève opleggen; door Khaled Abu Toameh [lezen]
 • We zijn weer helemaal terug in München 1938; door Melanie Phillips [lezen]
 • Dat soort ‘vredesakkoord’ zal naar een nieuwe Holocaust leiden…; door Giulio Meotti [lezen]
 • Vredesproces: Palestijnen wachten enkel nog op vrijlating van 52 gevangenen en dan is’t afgelopen [lezen]
 • Bennett in New York: ‘Ik verzet mij uit alle macht tegen de oprichting van een Palestijnse staat’ [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.