Overgrote meerderheid van Israëlische Joden gelooft niet in een vredesakkoord; Kerry blijft dromen

kerry6De Amerikaanse illusionist en Obama’s minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, zei op donderdag 5 december 2013 in Jeruzalem over het vredesproces het volgende tegen premier Benjamin Netanjahoe: “Wij hebben altijd geweten dat dit een moeilijke, gecompliceerde weg is en we begrijpen dat. Ik geloof dat we enige vooruitgang boeken en dat de betrokken partijen zich aan deze [moeilijke] taak blijven kwijten.” 

Een overweldigende meerderheid van de Israëlische Joden – 87,5 procent – geloven dat de huidige onderhandelingen bedoeld om een einde te maken aan het Israëlisch-Palestijns conflict, uiteindelijk nergens toe zullen leiden. Dat blijkt uit een nieuwe opiniepeiling die werd gepubliceerd door de Israëlische krant Israel Hayom, peiling die toevallig samenvalt met het laatste bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry aan het gebied.

akkoord3De opiniepeiling, die werd gehouden door New Wave Research, bevond dat amper 6 procent van de Israëlische Joden denken dat de huidige vredesonderhandelingen tot een akkoord zullen leiden. Ca. 500 Joodse Hebreeuws-talige Israëliërs boven de leeftijd van 18 jaar die willekeurig werden uitgekozen, werden bevraagd om hun mening te geven over de evolutie van het vredesproces.

John Kerry – en tevens barones Catherine Ashton van de EU – mag aldus achteraan aanschuiven bij die 6 procent Israëliërs die nog steeds hardop dromen dat een vredesakkoord onderweg is. “Wij hebben altijd geweten dat dit een moeilijke, gecompliceerde weg is en we begrijpen dat,” zei Kerry na zijn ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanjahoe op donderdag. “Ik geloof dat we enige vooruitgang boeken en dat de betrokken partijen zich aan deze [moeilijke] taak blijven kwijten.”

Kerry vergaderde op donderdag met premier Benjamin Netanjahoe in Jeruzalem en met de Palestijnse president Mahmoud Abbas in Ramallah. Kerry werd vergezeld door de Amerikaanse veiligheidsadviseur generaal John Allen, die aan beide zijden een overzicht presenteerde van de voorgestelde veiligheidsmaatregelen.

Kerry later lichtte later de Jordaanse koning Abdullah II in omtrent de huidige stand van zaken aangaande het vredesproces, vóóraleer hij een tweede ontmoeting hield met Netanjahoe. Minister van Defensie Moshe Ya’alon en minister van Justitie Tzipi Livni woonden eveneens die vergadering bij.

Kerry zal naar verluidt verdere bijeenkomsten houden op vrijdagochtend, waaronder een ontmoeting met minister van Financiën Yair Lapid. Kerry zal eveneens een ontmoeting hebben met de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman in Washington op zondag.

De tussenkomst van John Kerry komt iets meer dan halverwege het negen-maanden-venster dat voorzien werd voor de onderhandelingen. Officieel hebben alle betrokken partijen voor de duur van de besprekingen zich te houden aan volstrekte geheimhouding en de publieke verklaringen van Netanjahoe en Kerry op donderdag bevatten dan ook geen details.

Kerry beschouwt een verzoeningsvoorstel om de geschillen tussen Israëliërs en Palestijnen te overbruggen als noodzakelijk, gezien het feit dat op een aantal kernpunten, waaronder veiligheidsmaatregelen en de status van Jeruzalem, beide partijen compromisloze standpunten hebben gepresenteerd.

hitler-palestine2Een bekende historische figuur kijkt vanuit het graf  over de schouder van ‘Palestina’ mee hoe de Joden van Israël in de pan worden gehakt: “Die Juden sind unser Unglück!”…

Zo bijvoorbeeld met betrekking tot de veiligheidsmaatregelen, blijft Israël de noodzaak beklemtonen van een Israëlische militaire strijdmacht in de vallei van de Jordaan, terwijl de Palestijnen eisen dat er geen enkele militaire vertegenwoordiging mag zijn in hun toekomstige staat en blijven hameren dat Israël zich moet terugtrekken achter de staakt-het-vurenlijn van april 1949 (pre-1967-lijn) en de hervestiging van ca. 5 miljoen nakomelingen van Palestijnse vluchtelingen uit 1948 in Israël.

Het Amerikaanse verzoeningsvoorstel, volgens talloze niet-officiële bronnen, zegt dat de Israëlische militaire aanwezigheid in de vallei van de Jordaan slechts van tijdelijke aard mag zijn.

Omtrent de kwestie Jeruzalem, eist Israël dat de hoofdstad één en ondeelbaar moet blijven, terwijl de Palestijnen er hun hoofdstad van hun toekomstige soevereine staat willen installeren.

Het Amerikaanse verzoeningsvoorstel verwijst naar de stad als een “Groter Jeruzalem”, alwaar de Palestijnen in enkele Arabische wijken in het oostelijk deel van Jeruzalem hun hoofdstad zouden kunnen stichten.


Bronnen:

 1. Israel Hayom:
  ♦ Vast majority of Israelis think current talks won’t lead to deal – U.S. Secretary of State John Kerry meets with Israeli, Palestinian leaders in effort to prevent breakdown of talks; door Shlomo Cesana [lezen]
 2. Israel Today Nederland:
  ♦ VS-minister Kerry: Israëls veiligheid heeft prioriteit – De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry probeert het bij de Israëli’s verloren vertrouwen te herstellen [lezen]
 3. The Algemeiner:
  ♦ Poll: Israeli-PA Conflict Talks Won’t Lead to Deal, 87.5% of Israelis Say [lezen]
 4. Jewish and Israel news (JNS.org):
  ♦ Israeli-Palestinian conflict talks won’t lead to deal, 87.5% of Israelis say in poll [lezen]
 5. The Jewish Press:
  ♦ PA Official: We Reject US Safeguards for Israel in Peace Plan Security safeguards for Israel proposed by the US were rejected by the PA; door Lori Lowenthal Marcus [lezen]
  ♦ In een vertaling uit het Engels door Wans Horst voor E.J. Bron Blog als “PA-ambtenaar: “Wij verwerpen waarborgen voor Israël in het Amerikaanse vredesplan” [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Obama’s plan voor de Westbank zal de Palestijnen niet over de streep trekken; door Jonathan S. Tobin [lezen]
 • Netanjahoe en John Kerry zijn het volledig oneens over Iran en het vredesproces; door Missing Peace [lezen]
 • Palestijnen willen Israël een (Iraans getint) Akkoord van Genève opleggen; door Khaled Abu Toameh [lezen]
 • We zijn weer helemaal terug in München 1938; door Melanie Phillips [lezen]
 • Dat soort ‘vredesakkoord’ zal naar een nieuwe Holocaust leiden…; door Giulio Meotti [lezen]
 • Vredesproces: Palestijnen wachten enkel nog op vrijlating van 52 gevangenen en dan is’t afgelopen [lezen]
 • Bennett in New York: ‘Ik verzet mij uit alle macht tegen de oprichting van een Palestijnse staat’ [lezen]

2 gedachtes over “Overgrote meerderheid van Israëlische Joden gelooft niet in een vredesakkoord; Kerry blijft dromen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.