Noorse delegatie in Israël vraagt vergiffenis voor wat ze de Joden en Israël aandeden en nog aandoen


Video: Noorse christen delegatie in Israël vraagt vergiffenis

Priester Terje Ligerod, hoofd van de Noorse delegatie van ruwweg 40 christen leiders die deze week op bezoek is in Israël, vertelt in het interview met Arutz Sheva hierboven, dat zijn groep gekomen is om vergiffenis te vragen “voor het antagonisme van Noorwegen jegens de Joden en om hun steun uit te spreken voor de Joodse staat.”

Ligerod merkte op dat “we geloven dat we geroepen zijn om als een natie een bondgenoot te zijn en om Israël te steunen en wij als leiders willen werken voor verandering in ons land en voor een bekering onder de christenen in ons land, wij willen Israël steunen.”

De delegatie van christelijke leiders uit heel Noorwegen, die ook vertegenwoordigers omvatte van de Sami, de oorspronkelijke etnische groep van Noorwegen (in de videobeelden te zien in traditionele klederdracht), presenteerde een verklaring van 7 pagina’s waarin ze aandacht vroeg voor een aantal van de dingen waar ze berouw voor toonden waaronder ook de Oslo Akkoorden van 1993 die Israël opsplitsten en geen vrede met de Pal-Arabieren bracht.

Een stukje uit de verklaring leest:

‘Vergeef ons Israël als natie voor de Oslo Akkoorden die het Land van Israël verdeelden. Ons verontschuldigen voor de Oslo Akkoorden is belangrijk, omdat het Land van Israël volgens de Bijbel behoort aan de Joden. Noorwegen heeft ten onrechte deelgenomen aan de verdeling van het Land. [De Akkoorden] zijn geen stap naar de vrede geweest. We moeten erkennen dat Noorwegen een rol heeft gehad in wat helaas is gebeurd.

Vergeef ons Israël voor al die financiële steun uit Noorwegen die uiteindelijk belandde bij terroristische organisaties; voor het niet verplaatsen van onze ambassade in Tel Aviv naar de eeuwige en onverdeelde hoofdstad van Israël Jeruzalem; voor het niet opkomen voor Israël om het land in de wereld te verdedigen tegen de toenemende vijandigheid; en voor de antisemitische en anti-Zionistische houding van politici en de media in Noorwegen.

Vergeef ons Israël dat Noorwegen tot aan 1851 de Joden de toegang tot haar grondgebied verbood; voor het zenden van de Joden naar de doodskampen van de nazi’s tijdens de Holocaust; en voor het afwijzen van de Joden die na de oorlog naar Noorwegen wilden terugkeren.”

Op 26 januari 2012 verontschuldigde Noorwegen zich voor het eerst voor de betrokkenheid van het land in de deportatie en moord op de Joden tijdens de bezetting van de Nazi’s gedurende de Tweede Wereldoorlog. “Het waren Noren die de arrestaties uitvoerden, Noren bestuurden de vrachtwagens en het gebeurde in Noorwegen,” zei premier Jens Stoltenberg bijna twee jaar geleden.

Vidkun-QuislingVidkun Quisling van de Noorse pro-nazipartij Nasjonal Samlung (NS), was tijdens de bezetting de leider van het land en zijn naam werd dra synoniem voor ‘verrader’. Quisling beval in 1942 de registratie van ca. 2.100 Noorse Joden. Meer dan een derde werden gedeporteerd naar de doodskampen terwijl anderen tijdig konden ontkomen naar buurland Zweden.

“Vandaag is een geschikte tijd om onze diepste verontschuldigingen uit te drukken dat dit kon gebeuren op Noorse bodem. Het is tijd om te erkennen dat Noorse politiemannen, ambtenaren en andere Noren deelnamen aan de arrestatie en deportatie van Joden,” zei Stoltenberg in een toespraak op de International Holocaust Remembrance Day.

Maar impliciet de toenemende Jodenhaat en de golf van antisemitisme en Israëlhaat erkennende die het afgelopen decennium door zijn Noorwegen waait, voegde premier Stoltenberg er veelzeggend aan toe: “Het spijt mij om te zeggen dat de ideeën die leidden tot de Holocaust, vandaag, 70 jaar later, nog  steeds springlevend zijn. Overal ter wereld zien we dat individuen en groepen onverdraagzaamheid en angst verspreiden.”

Wij hopen om alles te doen wat we kunnen om al die fouten te herstellen,” voegde de christen priester Terje Ligerod er deze week in Israël berouwvol aan toe.

Echter, de schade die aan de Joden en de Joodse staat Israël werd berokkend en nog steeds wordt berokkend, daar bestaat mijns inziens geen vergiffenis voor. Waarom voor het verspreiden van Jodenhaat en Israëlhaat geen vergeving bestaat, zelfs al zijn het “enkel maar woorden,” geef ik u bij wijze van illustratie dit oude wijze Chasidisch verhaal mee:

Een man vertelde eens in zijn dorp roddelverhalen over de plaatselijke rabbijn. Later realiseerde hij zich wat hij verkeerd gedaan had en hij kreeg spijt. Hij ging naar de rabbijn en vroeg om vergiffenis, en hij verklaarde dat hij bereid was om alles te doen om het weer goed te maken.

“Neem een zak met graan”, sprak de Rabbijn, “en strooi dat uit in de wind, en kom over een week weer bij mij terug.” De man vond dat een vreemd antwoord, maar omdat het makkelijk was uit te voeren, deed hij dat.

Na een week kwam hij terug bij de Rabbijn, om te vertellen wat hij gedaan had en om te vragen wat hij nu verder nog moest doen.

“Ga nu al die graankorrels verzamelen,” zei de Rabbijn.

“Maar hoe kan dat nou,” reageerde de man verbaasd, “die zaden zijn alle kanten op gewaaid en sommige zijn al in de grond terecht gekomen en hebben daar misschien al wortel geschoten.”

rabbi3“Precies,” zei de Rabbi, “zo is het ook met je geroddel. Al je woorden zijn verspreid in de wind en sommige hebben wortel geschoten en die kun je net zo min ongedaan maken als je die graankorrels niet meer kunt verzamelen. De schade die je veroorzaakt heb is niet meer te herstellen.”

door Brabosh.com


Bronnen:

 1. Arutz Sheva:
  ♦ Norway Delegation: Israel Belongs to the Jews – Christian leaders ask forgiveness over Norway’s attitude, pledge support for Israel, perhaps in new Christian political party; door Yoni Kempinski en Ari Yashar [lezen]
 2. The Jerusalem Post:
  ♦ Norwegian group coming to Knesset to apologize for Oslo Accords – Christian leaders are coming from Oslo – to ask for forgiveness for “Oslo”; door Gil Hoffman [lezen]
 3. Ynet News:
  ♦ Norway offers long-delayed Holocaust apology – Time to acknowledge that Norwegians took part in deportation of Jews, PM says [lezen]

7 gedachtes over “Noorse delegatie in Israël vraagt vergiffenis voor wat ze de Joden en Israël aandeden en nog aandoen

 1. hoeveelheid bewijsmateriaal. Hoe kunnen wij als Europeanen Israel de les lezen hun
  zaken op te lossen. Wat dat betreft hebben we geen recht van spreken Als ik het bewijsmateriaal zie dan gruwel ik wat ze is aangedaan.Er zijn nog van die gekken die het ook nog ontkennen.Wat je zeg Brabosh zwijgen en buigen maar vooral steunen.

  Like

 2. Inderdaad, als je je verdomde plicht doet jegens je naaste heb je geen behoefte aan schuldbekentenis noch aan vergeving voor je fouten.

  Wie ‘gelooft’ kan zijn bedankje en vergiffenis later in het hiernamaals wel gaan afbedelen.

  Penitentie doe je hier bij leven en op aarde door te doen wat ieder rechtgeaarde burger als vanzelfsprekend beschouwt.

  Hun slachtoffers en nakomelingen zullen argwanend toekijken hoe oprecht en gemeend het allemaal wel is. En gelijk in hun argwaan hebben ze.

  Like

 3. @Brabosh. Ja, het Christelijke biechten & vergeven.

  Men kan wel biechten (dat lucht op) maar hierdoor automatische vergeving ontvangen is een ander verhaal. Vergeving moet je verdienen en dat is een stuk lastiger.

  Like

 4. Datzelfde antisemitische vergift besmet al 2000 jaar lang generatie op generatie mensen en volkeren, in wisselende landen, gebieden en tijden en woekert sinds de genocide in Europa ongeremd verder in de landen van het Midden-Oosten.

  Diegene(n) die het allereerst die boosaardige roddels verspreidden zijn dus al 2000 jaar dood en begraven, maar hun woorden zinderen nog tot op vandaag door bij de kruidenier om de hoek.

  Ik zou beschaamd zijn om daar nog vergiffenis voor te vragen. Dat doen is bijna even erg als de misdaad zelf. Diep buigen en zwijgen is de boodschap. En de niet-Jood die nog een greintje eergevoel over heeft, mag meteen zijn handen uit de zakken halen en de rest van zijn actieve leven wijden aan het bestrijden van Jodenhaat.

  Like

 5. Wijze woorden in het Chasidische verhaal.

  Het verleden is niet meer te veranderen of te herstellen maar zou wel een les moeten zijn voor het heden & de toekomst. Dit is jammer genoeg bij velen in Europa niet het geval.

  Noorwegen heeft een pak met boter op zijn hoofd en daarom verdienen deze Noorse Christelijke leiders alle lof…….nu de rest nog.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.