Israël sluit handelsmissies in vijandige Europese landen en opent nieuwe missies in Azië

bali-2013Bali, Indonesië, 3 december 2013. Promotiestandje van Indonesië in de inkomhal van de conferentie van de World Trade Organization (WTO)

Israël leidt fondsen van handelsmissies in West-Europa om in het voordeel van het openen van nieuwe perspectieven in het oosten, vertelde minister van Economische Zaken Naftali Bennett aan The Jerusalem Post op woensdag vanuit Indonesië, waar hij in Bali deelneemt aan de 9de Ministeriële Conferentie van de World Trade Organization. Israël is een lid van de WTO sinds 21 april 1995. België werd er vertegenwoordigd door Karel De Gucht.

Bennett zei dat Israël de Israëlische handelsmissies in Finland en Zweden heeft gesloten om de fondsen aan te wenden om nieuwe missies in het oosten te openen. “Aan het eind van de dag herbestem ik fondsen voor westelijk Europa om handelsmissies in China, India en Hong Kong te openen,” zei hij.

baliFinland en Zweden behoren momenteel tot de landen die binnen de Europese Unie het meest kritisch staan tegenover het Israëlische beleid.

“Een van de lessen van Horizon 2020,” zei Bennett, “was dat we moeten gaan diversifiëren, om over veel bredere set van overeenkomsten te beschikken en niet enkele via de Commissie van de EU. We willen niet afhankelijk zijn van een organisatie of een land.”

Horizon 2020 is het vlaggenschip R&D programma van de EU waaraan Israël pas zal toetreden na een uitputtingsslag omtrent de uitvoering van strikte richtlijnen van de EU met betrekking tot het verbod van de EU op subsidies, prijzen of financiële instrumenten van eventuele Israëlische handelspartners voorbij de Groene Lijn, inclusief Oost-Jeruzalem en de Golan Hoogvlakte.

Tijdens zijn toespraak tot de conferentie in Bali, zei Bennett dat “economische banden bruggen kunnen creëren voor vrede,” en dat als Israëlische minister voor Economie, “ik vol spanning wacht op de dag dat ik kan gaan zitten om vrijhandelsovereenkomsten te ondertekenen met alle buren van Israël, evenals andere Arabische en islamitische staten in de ruimere regio.” Een aantal Arabische en islamitische afgevaardigden waren in het plenum aanwezig toen Bennett het woord voerde en niemand verliet demonstratief de zaal.

Bennett vertelde aan de Post dat naar zijn mening “diplomatie de economie kan volgen,” en dat meer Israëlische economische activiteit in de wereld kan dienen om door land minder klemtoon te leggen op de Palestijnse kwestie. Bennett zei dat de “Oslo, Tzipi Livni, vredesbesprekingen” route nergens heenleiden. Onze grootste fout is niet dat we niet onze zaak verdedigen,” zei hij, “maar dat we er overdreven op gefocust zijn in plaats van op onze sterke punten, zoals innovatie en technologie. Ik noem dit de vuurtoren in de storm,” zei hij. “Onze regio gaat steeds meer aan belang winnen de komende 100 jaar. Onze diplomatie moet gebaseerd zijn op de economie.”

Bennett, die in Bali gesprekken had met collega’s uit Canada, Mexico, Vietnam, Rusland en India, zei: “iedereen komt hier naar mij toe en zeggen dat wij uw innovatie nodig hebben, hoe doe je dat innovatie injecteren in je economie? Mijn standpunt is dat dit onze belangrijkste competentie is.” Wat hij leuk vond aan de World Trade Organization, zei Bennett dat “het gaat om economie en welvaart, de gekende goede oude politiek is hier van geen tel.” Bennett nam deze week deel aan de formele inauguratie van de nieuwe Israëlische handelsmissie in Hong Kong.

Bennett is de eerste Israëlische minister in 13 jaar die naar Indonesië trekt om er het dichtst bevolkte moslimland ter wereld te bezoeken. Shimon Peres bezocht het land kort in 2000 als minister van de regionale samenwerking. Indonesië onderhoudt geen diplomatieke banden met Israël.

Bennett neemt in Jakarta deel aan een ministeriële conferentie van de World Trade Organization samen met vertegenwoordigers uit 159 landen. Toen Indonesië akkoord ging om de conferentie te organiseren, werd ook afgesproken om Israël te laten deelnemen en beloofde geen moeilijkheden voor de Israëlische delegatie te creëren. Minister Bennett en zijn entourage ontvingen allen visa zonder problemen.

jakarta-2006Jakarta, 6 augustus 2006. Moslims trekken massaal de straat op naar de Amerikaanse ambassade, tijdens een anti-Israël demonstratie ten tijde van de Libanon Oorlog van 2006.

Israël hecht groot belang aan het bezoek en hoopt dat het zal helpen om toegang tot nieuwe markten in Azië te krijgen, met name in landen die geen diplomatieke betrekkingen onderhouden met de Joodse staat zoals Indonesië en Maleisië. Indonesië weigert momenteel om diplomatiek om te gaan met Israël, ondanks het feit dat de twee naties voorheen relaties onderhielden.

In 2004, in de nasleep van de verwoestende tsunami, zond Israël medische en humanitaire hulp aan Indonesië. Vervolgens reisde toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Ron Prosor samen met de Israëlische vrijwilligers naar het land, maar werd geweigerd om zijn lokale tegenhanger in Jakarta te ontmoeten en werd zelfs niet toegestaan het vliegtuig te verlaten. Niettemin blijft het ministerie van Buitenlandse Zaken hasbara activiteiten in Indonesië voeren en exploiteert zelfs een Indonesië-talige website van de Israëlische ambassade in Singapore.


Met dank aan Tiki S. voor de hint.

Bronnen:

 1. The Jerusalem Post:
  ♦ Bennett in Indonesia: Trade missions closed in western Europe to open new ones in Asia – Economy and trade minister says Israel diverting funds to open trade missions in China, India, Hong Kong; door Herb Keinon [lezen]
 2. Israel Today Nederland:
  ♦ Enquête: Israëli’s willen minder afhankelijkheid VS – Bijna de helft van de Israëli’s gelooft dat het tijd is om de afhankelijkheid van hun land van Amerika te verminderen en naar nieuwe bondgenoten te zoeken, zo blijkt uit de nieuwste maandelijkse enquête uitgevoerd door het Israel Democracy Institute [lezen]
 3. Ynet News:
  ♦ Minister Bennett to visit Indonesia – Economy minister will be first Israeli minister to visit Muslim country since Yitzhak Rabin in 1993; to take part in World Trade Organization conference; door Itamar Eichner [lezen]
 4. JTA:
  ♦ Back to Bali: Israel’s Bennett joins trade forum in Indonesia [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.