Reeds de helft van de EU-landen steunt selectieve economische boycot van Israël

sodastream-protestManifestatie in de VS van de BDS beweging van 29 januari 2013 tegen de verkoop van bepaalde Israëlische producten op de westerse markt. Sodastream International Ltd, met hoofdzetel in Tel Aviv, heeft ook een productie afdeling in Mishor Adumim voorbij de Groene Lijn, waar zowel Joden, Palestijnen, Christenen, Ethiopiërs, Bedoeïenen en Amerikanen naast elkaar werken. De boycot van bepaalde Israëlische producten maskeert de aanzet tot een volledige boycot van de Joodse staat.

Ten minste de helft van de lidstaten van de Europese Unie, waaronder Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, ondersteunt momenteel het etiketteren van producten die in Israëlische bedrijven worden gemaakt die zich bevinden voorbij de Groene Lijn, vertelde een Europese ambtenaar op dinsdag.

Andreas ReinickeParallel daaraan piekeren Europese diplomaten over de mogelijkheid om de EU-financiering voor de Palestijnse Autoriteit op te schorten indien de onderhandelingen tussen Israël en de PLO zouden mislukken, schrijft The Times of Israel. Een dergelijke stap, indien uitgevoerd, zou kunnen leiden tot de financiële ineenstorting van de PA, die naar schatting tussen de 300 en 500 miljoen euro per jaar aan Europese subsidies ontvangt.

De Vlaamse Regering in België bv. heeft zijn jaarlijkse bijdrage aan de Palestijnen via de UNRWA onlangs verhoogt van 150.000 tot 250.000 euro jaarlijks, los van alle andere hulprojecten voor de Palestijnen en fondsen van de Federale Regering en de andere deelregeringen.

Andreas Reinicke, een Duitse diplomaat die optreedt als da speciale vertegenwoordiger van de EU voor het Midden-Oosten vredesproces, vertelde aan journalisten op de Europese Unie Extern Optreden (EEAS) – het EU-orgaan dat verantwoordelijk is voor het buitenlands beleid – dat de huidige Europese houding het groeiend ongemak vertegenwoordigt in Brussel ten aanzien van de Israëlische bouw voorbij de Groene Lijn, zelfs terwijl de onderhandelingen aan de gang zijn met de Palestijnen. “Toen ik mijn positie in februari aanvatte, steunden slechts twee staten de etikettering, nu ondersteunen 14 of 15 staten dat. De trend is duidelijk,” zei Reinicke.

De EU is vorige week overeengekomen om Israël op te nemen in zijn prestigieuze wetenschappelijke samenwerkingsproject Horizon 2020 volgende op langdurige onderhandelingen tussen de Israëlische minister van Justitie en chief vredesonderhandelaar Tzipi Livni en hoofd buitenlands beleid van de EU, Catherine Ashton, op 26 november. Het partnerschap werd vertraagd door de nieuwe Europese richtlijnen, die gepland zijn om in werking te treden in januari, waarin de financiering van Israëlische instellingen in de Westelijke Jordaanoever worden uitgesloten.

De eis om producten duidelijk te markeren die werden geproduceerd in de Israëlische bedrijven op de West Bank is oorspronkelijk een initiatief van de BDS-beweging in Europa. Expliciet eist de BDS-beweging een volledige economische boycot van de Joodse staat, maar het initiatief tot een vooralsnog selectieve economische boycot wint snel navolging in het reguliere politieke discours – een trend die Israëlische diplomaten die in Europa proberen te beteugelen.

boycot-stickerVorige maand, plaatsten BDS-activisten in Ierland stickers met het opschrift “For justice in Palestine boycott Israel” (‘voor gerechtigheid in Palestina boycot Israël’) op Israëlische producten die verkocht worden in de Tesco supermarktketen [bron]

De zorgwekkende roep om een volledige economische boycot van Israël zoals die door de BDS-beweging wordt geëist, zou in de Europese Unie kunnen worden ingeperkt indien Israël zich serieus zou inzetten tijdens de vredesbesprekingen met de Palestijnen, vindt Andreas Reinicke.

Palestijnse politici, blijven ondertussen de grenzen tussen het ‘legitieme Israël’ en de Israëlische entiteiten voorbij de Groene Lijn die moeten verdwijnen, af te bakenen. Op dinsdag, deed Hanan Ashrawi, een lid van het Uitvoerend Comité van de PLO, een beroep op de Nederlandse overheid om de bedrijven in de nederzettingen uit te sluiten van het Nederland-Israël Cooperation Forum, dat volgend weekend van start gaat.

“Dit is onbegrijpelijk en onaanvaardbaar,” zei Ashrawi in een persverklaring. “Het officiële beleid van de Nederlandse overheid is om de economische relaties van Nederlandse bedrijven met bedrijven in de nederzettingen te ontmoedigen. Hoe kan de Nederlandse overheid zorgen voor een forum voor samenwerking met Israël, die deze relaties faciliteert en ondersteunt effectief de economie in de nederzettingen ondersteunt?,” voegde zij eraan toe. Zoals bekend verbiedt de Palestijnse wet elke vorm van samenwerking met de Israëlische nederzettingen.

naar een artikel van Elhanan Miller


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ ‘Half the EU supports settlement product labeling’ – European diplomats are also considering cutting funding to the Palestinian Authority should peace talks collapse; door Elhanan Miller [lezen]
 2. Ynet News:
  ♦ Ireland: Israeli products marked with yellow sticker – BDS movement places yellow stickers on Israeli products reading ‘For justice in Palestine – Boycott Israel’. Israeli Foreign Ministry : Yellow sticker – reminiscent of dark days of racism, incitement; door Itamar Eichner [lezen]
 3. Joods Actueel Blog:
  ♦ Kris Peeters: “Vlaanderen steunt Palestina maar ook Israël via het Mechelse Holocaustmuseum” [lezen]

Een gedachte over “Reeds de helft van de EU-landen steunt selectieve economische boycot van Israël

 1. Ter informatie: Tesco supermarkt, de supermarkt, opgericht door Jack Cohen wiens nazaten een huis bezitten bezitten in….’ja, Jeruzalem en ‘ja daar waar het ‘eigenlijk niet zou mogen van de BDS debielen. LOL.

  Wat betreft de boycot van Israel. Voor Europeanen wordt iedere reden aangegrepen voor een feestje….een Jodenhaat feestje, dus dat is niet zo moeilijk te begrijpen.

  De grap is nu dat door al deze maatregelen de ‘gewone Arabische Palestijnen van de put in de beerbut doen belanden en Israel zijn markten, met producten die de wereld wil/moet hebben, in de wereld heeft verspreidt waardoor haar export nog stééds groeit.

  Natuurlijk blijft zij intussen ook huizen bouwen voor de mensen die genoeg hebben van het EU antisemitisme en die naar Israel komen om mee te werken aan die dynamische staat, ondanks al haar poblemen met een leugenachtige & hypocriete wereld.

  En de Palestijnse leiders & vrienden? Die blijven dreigen, protesteren, boycotten, stenen gooien, & rechtzaken aanspannen.

  Hun toekomst perspectief? Meer van hetzelfde én de volgende terreur aanslag voorbereiden.

  Ze doen maar. Dat is het enige wat ze kunnen & kennen.

  Like

Reacties zijn gesloten.