Shlomo Ben-Amnon verhaalt zijn vlucht naar Israël met de Exodus maar aankwam in Duitsland +video

In 1988 maakten Pee Koelewijn en Feike ter Velde van de Evangelische Omroep een documentaire over Shlomo Ben-Amnon, een overlevende van de Shoah (Holocaust). Ben-Amnon was betrokken bij wat in de jaren tussen de Tweede Wereldoorlog en de oprichting van de staat Israël in 1948 de “illegale Joodse immigratie naar Palestina” werd genoemd.

In juli 1947 verliet een oude Amerikaanse rivierstomer – door de Joodse ondergrondse Hagannah omgedoopt tot de SS Exodus 1947 – een haven in Frankrijk en probeerde Shlomo, samen met 4.515 Joden, onder wie 1500 oorlogswezen, naar Israël te varen, maar de Britse Marine hield hen tegen. Ze werden teruggebracht naar Frankrijk en vandaar verder naar Duitsland, waar ze in de omgeving van Hamburg opnieuw in kampen werden opgesloten.

De Haganah slaagde erin de kinderen uit het kamp te bevrijden, onder hen ook Shlomo, die uiteindelijk de haven van Haifa zal bereiken in januari 1948. In deze bijzondere documentaire vertelt Shlomo zelf over die tragische ervaringen. Een pakkend en bijzonder schrijnend verhaal. De docu is in de Engelse taal maar werd in het Nederlands ondertiteld.

SS Exodus 1947
Exodus-1947


Met dank aan Aukina D. voor de hint.

Bronnen:

  1. Christenen voor Israël:
    ♦ De exodus van Shlomo Ben Amnon [lezen]