CBS-rapport: bouw in nederzettingen dit jaar reeds met 132% toegenomen

Het aantal woningen die werden gebouwd in Joodse gemeenten  in Judea & Samaria (de West Bank), is met 132 procent toegenomen tijdens de eerste drie kwartalen van dit jaar, vergeleken met dezelfde periode in 2012, terwijl het aantal voltooide woningen steeg met slechts 1,2%, volgens gegevens die op donderdag 28 november ’13 werden gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek.

CBS-logoHet tempo van de Joodse woningbouw verschilt duidelijk van de rest van het land, die een groei in de woningbouw kende van 5,5% voor de eerste drie kwartalen van dit jaar in vergelijking met dezelfde periode in 2012, en een toename met 12,4% in het aantal afgewerkte eenheden registreerde. In de eerste negen maanden van dit jaar werden de werken aangevat aan 2.159 nieuwe woningen, vergeleken met de aanvat van 928 nieuwe bouweenheden in diezelfde periode in 2012.

De groeispurt herstelt het begin van de bouw van Joodse woningen op een niveau dat vergelijkbaar is met de periode van vóór de 10 maanden durende bouwstop die Israël eenzijdig had afgekondigd als gebaar van goede wil ten aanzien van de Palestijnen om hen te trachten te bewegen terug aan de onderhandelingstafel aan te schuiven.

Die bouwstop gold voor de constructiebouw op de Westelijke Jordaanoever vanaf november 2009 tot en met september 2010. Echter, het mocht allemaal niet baten. De Palestijnen lieten zich niet zien en uiteindelijk daagde Mahmoud Abbas pas in de laatste maand van de bouwstop even op in New York, om meteen rechtsomkeer te maken. De bouwstop bleek niet meer dan een slag in de lucht te zijn geweest.

Bijna drie jaar later, onder zware druk gezet door de Amerikanen, zullen de Palestijnse leiders einde juli 2013 terug aan de onderhandelingstafel opdagen, maar wel in ruil voor de vrijlating van 104 pre-Oslo gevangen Palestijnse terroristen en massamoordenaars, waarvan er tot op heden in twee shiften samen 52 weer op vrije voeten kwamen.

Die bouwstop zorgde rechstreeks voor een daling met 64 procent van het aantal woningen die daalde van 1.963 eenheden in 2009 naar 737 over heel 2010. Ze steeg later tot 1.109 eenheden in 2011 en 1122 eenheden in 2012, maar nog steeds ver achter de situatie voor de bouwstop toen er over het jaar 2008 met de bouw van 2.332 woningen werden aangevat. indien het aantal woningen waarmee de bouw wordt begonnen zich in een vergelijkbaar tempo zou doorzetten in het laatste kwartaal van 2013 dan zou het uiteindelijke jaarcijfer het hoogste kunnen worden in meer dan een decennium.

Toch is het tempo van de groei vertraagd en neemt elk kwartaal van 2013 af, met 967 huizen waaraan werd begonnen tot 692 in het tweede kwartaal en tot 500 in het derde kwartaal. Het aantal voltooide woningen in de nederzettingen op de Westoever is meer constant gebleven, met 1.601 eenheden die in 2008 werden voltooid, 2.071 in 2009, 1.670 in 2010 en 1.682 in 2011. Er was een daling van 24% in 2012, met de voltooiing van 1.271 woningen.

Dit jaar werden 256 woningen afgewerkt in het eerste kwartaal, 410 in het tweede en 403 in het derde, goed voor in totaal van 1069 voltooide woningen in 2013. Het is een stijging van 1,2% ten opzichte van vorig jaar, waarin 1056 woningen werden afgewerkt in Joodse gemeenten op de Westoever over de eerste drie kwartalen van 2012.


Bronnen:

 1. The Jerusalem Post:
  ♦ CBS: 132% increase in West Bank settler housing starts – Growth spurt restores number of settler housing starts to similar level to that which existed prior to ten month moratorium; door Tovah Lazaroff [lezen]
 2. Central Bureau of Statistics (CBS):
  ♦ Construction Begun and Construction Completed in First Nine Months of 2013 [lezen]
 3. The Times of Israel:
  ♦ West Bank construction up 130% in 2013 – Elsewhere, building up only 5%; housing minister vows to push for new apartments across the country in 2014; door Adiv Sterman [lezen]
  ♦ UN chief warns of ‘dangerous situation’ between Israel, Palestinians – On ‘International Day of Solidarity with Palestinian People,’ Ban Ki-Moon says he’s alarmed by escalation of violence, incitement; door Ilan Ben Zion [lezen]