Vredesproces: Palestijnen wachten enkel nog op vrijlating van 52 gevangenen en dan is’t afgelopen

Ramallah in Judea & Samaria, 18 oktober 2011. Aankomst van een eerste contingent van de in totaal 1.027 Palestijnse gevangenen die werden omgeruild voor één enkele Israëlische soldaat, korporaal Gilad Shalit. Ze worden op gejuich onthaald door Hamas en een massa PA-Palestijnen op de Westbank. Later zal blijken dat bijna de helft van hen zich terug zal engageren in de terreur jegens de Joodse staat Israël. Enkele tientallen werden inmiddels weer opnieuw opgepakt en veilig opgeborgen door het IDF en Shin Bet omdat ze zich niet hielden aan de voorwaarden voor hun vrijlating.  [bron]

Een hoge Palestijnse functionaris zei vrijdag dat de vredesonderhandelingen met Israël in feite al gefaald hebben en dat enkel het vooruitzicht op de vrijlating van de laatste 52 pre-Oslo gevangenen uit Israëlische gevangenissen het enige is wat de besprekingen nog in leven houdt. Het lid van het Centraal Comité van Al Fatah, Nabil Shaath, een voormalige PA-minister en naaste adviseur van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, vertelde aan Maariv dat “we ons geengageerd hebben tot de vredesonderhandelingen voor de duur van negen maanden en wachten totdat alle 104 gevangenen zijn vrijgelaten.”

Nabil ShaathIsraël had er mee ingestemd om in te gaan op een pre-conditie als voorwaarde voor de Palestijnse deelname aan de gesprekken die eind juli zijn begonnen, om in vier golven in het totaal 104 Palestijnse gevangenen vrij te laten uit Israëlische gevangenissen.

In de afgelopen vijf maanden heeft Israël twee golven telkens 26 gevangenen vrijgelaten naar de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. De 21 mannen, notoire terroristen en massamoordenaars, die vorige maand werden afgezet in Ramallah werden door duizenden Palestijnen en Abbas met veel toeters en bellen en feestgejoel fanfares en feestvieringen verwelkomd.

Volgens Shaath, als ware het niet voor de vrijlating van gevangenen die werd uitgevoerd in fasen in de loop van de onderhandelingen, dan hadden de Palestijnen reeds lang een einde aan de gesprekken gemaakt en erkenning voor hun staat gezocht bij de verscheidene nevenorganisaties van de Verenigde Naties. Hij voegde eraan toe dat “de VN-verklaring [in 2012] van ons als waarnememd niet-lidstaat, in wezen een verklaring was van een Palestijnse staat volgens de grenzen van 1967. “Het geeft ons het directe recht om volwaardig lid te zijn van de internationale organisaties, organisaties zoals het Internationaal Strafhof en de Verenigde Naties,” vertelde Shaath aan de krant.

De Palestijnse topambtenaar merkte op dat de Palestijnse Autoriteit heeft afgezien om de door de VS bemiddelde vredesbesprekingen voortijdig te verlaten en “potten te breken”, omwille van de resterende Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen. “Maar ik denk niet dat er nog veel te doen valt met het beleid van de huidige Israëlische regering,” zei hij. “Een ander manoeuvre zoals de goedkeuring van 20.000 nieuwe huizen in de nederzettingen,” zei hij, “zou er toe leiden dat de Palestijnen gedwongen worden om de gesprekken te beëindigen.”

Eerder deze maand, publiceerde het ministerie voor Volkshuisvesting de aanbestedingen voor de planning van zo’n 20.000 appartementen op de West Bank – een ongekend aantal – met inbegrip van 1.200 eenheden in het controversiële E-1 gebied dat een corridor vormt tussen [Oost-]Jeruzalem met Ma’aleh Adumim. Volgens de statistieken die het ministerie van Volkshuisvesting donderdag publiceerde, bevonden zich ca. zeven procent van de nieuwe Israëlische bouwplaatsen die dit jaar werden opgericht op de Westelijke Jordaanoever en het aantal bouwprojectenvoorbij de Groene Lijn steeg met 130% ten opzichte van 2012.

Shaath heeft zich in het verleden reeds uitgesproken tegen een tweestatenoplossing met Israël, en noemde een regeling waarbij er een Joodse staat en de Palestijnse staat zij-aan-zij zouden bestaan als ‘onaanvaardbaar’. “Ze kunnen Israël zelf omschrijven als een staat voor twee volkeren, maar wij zullen enkel één staat voor één volk accepteren. Het verhaal van ‘twee staten voor twee volkeren’ betekent dat er een Joods Volk daar is en een Palestijns Volk hier. We zullen dat nooit accepteren – niet als onderdeel van het Franse initiatief en niet als onderdeel van het Amerikaanse initiatief,” zei hij in 2011.

De opmerkingen van Shaath kwam een week voor de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zal terugkeren naar de regio om afzonderlijk te vergaderen met premier Benjamin Netanjahoe en met Mahmoud Abbas. Tijdens zijn laatste verblijf in Israël eerder in november, deed Kerry scherpe opmerkingen in de Israëlische pers over de lopende besprekingen met de Palestijnen. “Als we niet de problemen tussen Palestijnen en Israëli’s oplossen, als we niet een manier bedenken om vrede te vinden, zal er een toenemend isolement van Israël zijn, zal er een toenemende campagne van delegitimisering van Israël zijn, die al aan de gang is op internationale basis,” wees hij met zijn vinger waarschuwend naar Israël.

door Ilan Ben Zion


Bronnen:

  1. The times of Israel:
    ♦ Palestinian official says peace talks already failed – Fatah bigwig says if it weren’t for Palestinian prisoners to be released from Israeli jails, PA would have ended talks already; door Ilan Ben Zion [lezen]
    ♦ Hamas tallies attacks against Israel in TV clip – Brief video segment aired on al-Aqsa TV enumerates types of attacks on Israeli soldiers, civilians, says attacks ‘will never stop’ [lezen]
  2. Arutz Sheva:
    ♦ Abbas: We’ll Never Give Up on a Single Demand – One year after its unilateral UN statehood bid, PA says it is not planning to back down from any of its demands from Israel; door Elad Benari [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.