Opiniepeiling bevestigt: Ruime meerderheid in Israël acht ‘nederzettingen’ op West Bank legaal

settlers2

Een grote meerderheid van de Israëliërs geloven dat de Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever Judea & Samaria legaal zijn volgens de Israëlische wet, toont een nieuwe opiniepeiling aan. Het onderzoek, dat namens Regavim werd uitgevoerd door New Wave Resarch, bevond dat 60 procent van de Israëliërs de nederzettingen als legaal beschouwen, terwijl slechts 16 procent vindt dat ze illegaal zijn. 24% waren onbeslist.

israelMap05Wanneer de respondenten werden bevraagd over de legaliteit van de nederzettingen volgens het internationaal recht, verschilden de resultaten aanzienlijk. Een kleine meerderheid van 36% zei dat ze wettig zijn en 35% zei dat ze geloven dat ze illegaal zijn. 29% zei dat ze het niet wisten.

De opiniepeiling heeft ook gemeten hoe de houding van het publiek zou beïnvloed worden ten aanzien van de nederzettingen en kolonisten, indien hun standpunten met betrekking tot de rechtmatigheid van de bouw van nederzettingen zouden veranderen.

Indien zij overtuigd zouden zijn van de rechtmatigheid van de nederzettingen volgens het internationaal recht, zei 34% van de respondenten dat hun mening naar de kolonisten zou verbeteren. 31% zei dat hun mening ten aanzien van de bouw in de nederzettingen meer positief zou zijn en 31% zei dat het ertoe zou leiden dat ze opnieuw zouden onderzoeken of Israël het grootste deel van de nederzettingen moet ontmantelen, als onderdeel van een definitieve status overeenkomst met de Palestijnse Autoriteit.

De peiling werd uitgevoerd volgens een steekproef van 508 Hebreeuws-talige Israëlische Joden ouder dan 18 jaar en heeft een foutenmarge van 4,4 procent. Verschillende Israëlische activisten vertelde aan The Algemeiner dat zij de resultaten als relevant beschouwen met betrekking tot de beslissingen van de Israëlische regering omtrent het controversiële Levy Rapport over de nederzettingen dat in juli 2012 werd gepubliceerd.

Het rapport werd opgesteld door een drie-koppige commissie onder leiding van de gepensioneerde rechter aan het Hooggerechtshof, Edmund Levy, die werd benoemd door de premier van Israël Benjamin Netanjahoe om de juridische status van de Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te onderzoeken. Levy concludeerde dat de nederzettingen volgens het internationale recht legaal zijn, maar het rapport werd tot op heden nog steeds niet voorgelegd aan een parlementaire of overheidsinstantie die bevoegd is om het goed te keuren.

“Toen wij de volledige implicaties van deze opiniepeiling begrepen, moesten wij erkennen hoe belangrijk het is om het publiek hier in Israël te onderwijzen over het rapport-Levy,” zei Arlene Kushner (plaatje rechts), een activist die een alliantie van individuen en groepen heeft samengebracht om het Levy Rapport meer bekendheid te geven. “Israëliërs horen voortdurend de internationale gemeenschap verklaren dat de nederzettingen deel uitmaken van een ‘illegale bezetting’ of ‘onrechtmatig’ zijn, net zo lang totdat sommigen het zelf begonnen te geloven. In feite negeren de Palestijnse Arabieren tijdens de vredesonderhandelingen de wettelijke rechten van Israël in Judea en Samaria.”

Arlene Kushner“Het Levy Rapport, dat werd uitgegeven door een commissie onder leiding van een voormalige rechter van het Hooggerechtshof, heeft geconcludeerd dat op grond van het internationaal recht er geen Israëlische bezetting is van Judea en Samaria. Deze enquête toont aan dat indien de Israëliërs zich bewust zouden zijn van deze bevindingen, een aanzienlijk percentage van die mensen die zich op dit moment nog verzetten tegen de nederzettingen, hun houding zouden heroverwegen en hen niet langer zou doen willen oprotten,” zei Kushner.

Jeff Daube, de directeur van de Zionistische Organisatie van Amerika (ZOA) en vice-voorzitter van de alliantie, vertelde tegenover The Algemeiner dat “Het Levy Rapport terug op de agenda moeten worden gebracht, zodat de conclusies en aanbevelingen kunnen worden besproken en geïmplementeerd. Door de rechtsvordering van Israël te erkennen op Judea en Samaria, kan dit alleen maar zijn positie verstevigen, zowel in eigen land als in de internationale gemeenschap,” zei hij.

Anderen die zijn toegetreden tot de alliantie zijn onder meer de Canadians for Israel’s Legal Rights (CILR), de National Council of Young Israel (Young Israel), de Zionist Organization of America (ZOA), Dr. Jacques Gauthier, Dr. Mordechai Kedar, Ambassadeur Zvi Mazel en Dr. Abraham Sion. Op dinsdag heeft het parlementslid David Rotem aangekondigd dat het Levy Rapport volgende week in de Knesset zal besproken worden in de Commissie voor Wet en Justitie, berichtte aldus The Jerusalem Post.


Bronnen:

 1. The Algemeiner:
  ♦ Poll: Majority of Israelis Believe Settlements to be Legal [lezen]
 2. The Jerusalem Post:
  ♦ Knesset panel to debate Levy Report – The report, which provides legal argument in support of West Bank settlements, was never adopted by gov’t, c’tee; door Tovah Lazaroff [lezen]
  ♦ Legal report on outposts recommends authorization – Three-person committee critiques actions of past governments for lack of commitment to rule of law, but argues Israel has legal right to build settlements; door Tovah Lazaroff [lezen]
 3. The Times of Israel:
  ♦ Report recommends legalizing West Bank outposts, easing settlement restrictions – PM-appointed panel, headed by retired justice Edmund Levy, says settlements don’t breach international law; findings dismissed by Sharon’s former settlement adviser; door Gabe Fisher [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Internationaal jurist Dr. Alan Baker: ‘Joden mogen zich vestigen op de West Bank’; door Israel Today [lezen]
 • Dr. Manfred Gerstenfeld interviewt ambassadeur Alan Baker – De vuile legale handen van de Europese Unie [lezen]
 • 1000 juristen zenden brief aan EU: 1967 lijnen bestaan niet; nederzettingen zijn niet illegaal [lezen]
 • Juristen zijn formeel: Israëlische nederzettingen op de Westbank zijn volkomen legaal; door Likoed.nl [lezen]
 • Volgens internationaal recht zijn Joodse nederzettingen in Judea & Samaria legaal en gewettigd [lezen]
 • Dubieuze status van nederzettingen andermaal onderwerp van internationale controversie [lezen]
 • Tien basis punten die de wettelijke rechten samenvatten van Israël in Judea en Samaria [lezen]
 • Aryeh Deri: Wie heeft de EU nog nodig? Laten we allen ‘nederzettingen’ producten kopen [lezen]
 • Duidelijke taal van Likoed: pre-1967 lijn is geen grens en Jeruzalem is ondeelbare Joodse hoofdstad [lezen]
 • Joodse huizen blijven bouwen op de West Bank is goed voor het vredesproces +video [lezen]
 • Netanjahoe tegen Ban Ki-moon: Conflict gaat niet over de nederzettingen +video [lezen]
 • Israël ‘bezet’ Arabische gebieden? En wat zegt u dan over Cyprus, Kasjmier en Tibet? [lezen]
 • Geen bouwstop op de West Bank: het land van Israël behoort aan het volk van Israël! [lezen]
 • Apartheid? VN-Mensenrechtenraad wil alle Joden weg uit de West Bank en Jeruzalem [lezen]
 • Dani Dayan: Nederzettingen brengen bestaan van Israël niet in gevaar, zij garanderen het +video [lezen]
 • Lieberman: Gooi het VN-Mensenrechtenrapport over Israël op de vuilnisbelt van de geschiedenis [lezen]